Arbeidslivskriminalitet
Arbeidstilsynet skal bli hardere i klypa. Her er grepene Mjøs Persen vil ha
Arbeidstilsynet har fått flere arbeidsoppgaver og beskjed om å skrive ut mer overtredelsesgebyr og anmelde grov arbeidslivskriminalitet. Men pengene som er bevilget til formålet er for lite for de ekstra oppgavene, mener ansatte.
I en detaljert instruks fra departementet får Arbeidstilsynet beskjed om å slå hardere ned på den grove kriminaliteten i arbeidslivet.
Håvard Sæbø
torgny@lomedia.no
Arbeids- og inkluderingsdepartementet instruerer nå Arbeidstilsynet til å slå hardere ned på de kriminelle i arbeidslivet. I tildelingsbrevet, som er en detaljert instruks om hva og hvordan tilsynet skal jobbe med, understreker departementet at Arbeidstilsynet må være mer synlige.
Klare forventninger
De må føre mer tilsyn, i større grad benytte overtredelsesgebyr og rutinemessig politianmelde grov arbeidslivskriminalitet, heter det i brevet.
– Det er viktig at tilsynet slår ned på alvorlige forhold, og i enda større grad gir overtredelsesgebyr og politianmelder. Derfor kommer vi med enda klarere forventninger til at dette skal prioriteres, sier arbeidsminister Marte Mjøs Persen i en pressemelding.
Statsbudsjettet: Arbeidstilsynet får 25 millioner kroner ekstra
Stortingsvedtak
Dette er i tråd med Stortingets vedtak fra november om at «Stortinget ber regjeringen betydelig heve den øvre grensen for ileggelse av overtredelsesgebyr samt sørge for at arbeidslivskriminalitet av grov karakter skal rutinemessig politianmeldes.»
– Arbeidstilsynet er et av de viktigste verktøyene vi har for å avsløre sosial dumping og useriøsitet. Derfor har vi også styrket tilsynet med 25 millioner kroner til økt kapasitet, tilsyn og kontroll. Dette vil bidra til økt tilstedeværelse i arbeidslivet, sier arbeidsministeren.
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen har bevilget 25 millioner kroner ekstra for bekjempelse av arbeidslivskriminalitet.
Jan-Erik Østlie
Ingen jubel
Vivian Mikalsen, hovedtillitsvalgt for de NTL-organiserte i Arbeidstilsynet, var ikke like begeistret over bevilgningen.
– Det er ikke stor jubel blant mine medlemmer. 25 millioner er lite i forhold til de ekstra oppgavene som Arbeidstilsynet har fått. Dette er en underfinansiering, sa hun til FirFagbevegelse da budsjettet ble lansert i høst.
29,5 i overtredelsesgebyr
Hun mente at bare den nye godkjenningsordningen for bemanningsbyråer ville spise opp hele den ekstra bevilgningen.
En annen oppgave Arbeidstilsynet har fått, er kontroll av «heltidsnormen» som Stortinget nylig har vedtatt.
Tilsynets samlede budsjett er på 910 millioner kroner. 825 millioner i bevilgninger og 87 millioner kroner i egne inntekter. Ifølge budsjettet skal de få inn 29,5 millioner kroner i overtredelsesgebyr.