JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærlinger:

Årets jakt på nye lærebedrifter og læreplasser er i gang

For tredje året på rad starter jakten på nye læreplasser. – Mange bedrifter vet ikke at de kan bidra som lærebedrifter, sier LO-leder.
Dette bildet er fra NM i yrkesfag.

Dette bildet er fra NM i yrkesfag.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia-no

I fjor var det 15.000 ungdommer som fikk læreplass, men det var opp mot 6000 ungdommer som ikke fikk læreplass i fag de var kvalifisert for. Dette har partene i arbeidslivet og regjeringa tenkt å gjøre noe med, og World Skills skal gjøre jobben.

Kontakter alle bedrifter

World Skills er en ideell organisasjon, som kanskje er mest kjent for det norske Yrkeslandslaget som deltar i ulike internasjonale konkurranser, men de har også fått ansvaret for lærlingjakta.

World Skills skal kontakte alle bedrifter i Norge innenfor lærefag, for å motivere dem til å ansette en lærling. I år er det 21.600 søkere som trenger en plass.

– Det er veldig mange bedrifter som kan og bør ha lærlinger, sier daglig leder i World Skills Norway, Bjørnar Valstad, til FriFagbevegelse.

Kommentar: «Kommunene må gå foran for å sikre flere læreplasser!»

Understøtte fylkeskommunene

Til å starte årets jakt hadde organisasjonen fått med seg LO-leder Peggy Hessen Følsvik, administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO og kunnskapsminister Guri Melby.

LO-lederen poengterte under lanseringen av årets lærlingjakt, at mange lærebedrifter ikke har lærlinger. I 2019 var det 28.000 godkjente lærebedrifter i landet, men bare 20.000 hadde lærling. Fra venstre LO-leder Peggy Hessen Følsvik, administrerende direktør i NHO, Ole Erik LAmlid og kunnskapsminister Guri Melby (V).

LO-lederen poengterte under lanseringen av årets lærlingjakt, at mange lærebedrifter ikke har lærlinger. I 2019 var det 28.000 godkjente lærebedrifter i landet, men bare 20.000 hadde lærling. Fra venstre LO-leder Peggy Hessen Følsvik, administrerende direktør i NHO, Ole Erik LAmlid og kunnskapsminister Guri Melby (V).

Torgny Hasås

LO-lederen poengterte i sitt innlegg at mange lærebedrifter ikke har lærlinger. I 2019 var det 28.000 godkjente lærebedrifter i landet, men bare 20.000 hadde lærling.

– Hvis alle tar inn én lærling hver, ville vi dekket behovet. Og mange bedrifter og virksomheter vet ikke at de kan bidra som lærebedrifter. Det trenges løpende informasjon om det, sa LO-lederen.

Formålet med kampanjen er at den skal understøtte fylkeskommunenes arbeid med å rekruttere flere bedrifter og læreplasser. Aktuelle bedrifter over hele landet vil først få tilsendt en brosjyre, og så blir de kontaktet av en læreplassjeger.

Aktuelt: Stortinget slår ring om lærlingordningen

Læreplassjegere

De som kan bli læreplassjegere er folk fra fagforbund, bransjeorganisasjoner, opplæringskontorer og skoler.

– Er det lønnsomt for bedrifter å ansette lærlinger?

– Lærlingtilskuddet er på 167.000 kroner i året. For ferske bedrifter er det en viktig gulrot, men for bedrifter som har tradisjon for å ta inn lærlinger er det mindre viktig, forklarer Valstad.

Starten på årets lærlingjakt var lagt til Securitas. De har for tiden 150 lærlinger, de fleste innen sikkerhetsfaget. Administrerende direktør Martin Holter forklarte at Securitas har vært en viktig bidragsyter i å utvikle sikkerhetsfaget helt fra Reform 94.

– Vi deltar både i fagprøvedemner og samarbeider med Utdanningsdirektoratet for å utvikle faget, sa Holmen.

Like store utgifter som inntekter

I starten var det nettoppp lærlinger i sikkerhetsfaget som var viktige for bedriften, men etter hvert har Securitas også blitt godkjent lærebedrift for telekommunikasjonsmontør, førstelinjefaget, IKT-servicefag og dataelektronikk.

For World Skills-sjef Bjørnar Valstad er det viktig å poengtere at mange bedrifter, som allerede har lærlinger i ett fag, også kan være lærebedrifter i andre.

Hør ukas podkast: Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Får fast jobb

– Hvordan er regnestykket med det å ha lærlinger, tjener eller taper bedriften på det?

– For Securitas er det omtrent like store inntekter som utgifter, sier administrerende direktør Martin Holter.

Bedriften kan ikke fakturere kunder når det er en lærling med på et vekteroppdrag. Men lærlingene sikrer at bedriften kan rekruttere kvalifisert arbeidskraft. De aller fleste lærlinger får fast jobb etter at de har avlagt fagprøven. Ikke alle får full stilling med en gang, men Holter mener at de fleste lærlingene får fulle stillinger etter en tid hvis de er interessert i det.

Lærlingjakta skal vare helt til oktober.

Warning
Annonse
Annonse