Generalsekretær i ITUC, Sharan Burrow, mener at arbeidere er i frontlinjen av flere og ekstraordinære kriser.
Torgny Hasås
Arbeideres rettigheter
Åtte av ti land nekter etablering av fagforeninger. Krisetall for verdens arbeidere
Arbeidstakeres rettigheter har nådd et rekordhøyt lavnivå, ifølge 2022-utgaven av Global Rights Index som den internasjonale fagbevegelsen ITUC står bak.
helge@lomedia.no
ITUC (International Trade Union Confederation), som representerer 200 millioner medlemmer i 163 land og territorier, gir årlig ut en såkalt Global Rights Index.
Nå er den niende utgaven presentert. Det er ikke lystig lesing for verdens arbeidere: Misbruket av arbeidstakeres rettigheter har nådd rekordhøye nivåer.
Indeksen rangerer 148 land etter deres respekt for arbeidernes rettigheter. Som en omfattende gjennomgang av arbeidstakers rettigheter i lov, er det den eneste databasen av sitt slag.
– Under press
I år står det altså verre til enn noen gang. En viktig grunn er at demokratiet er under press, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
– Dessverre ser vi at faglige rettigheter ofte forvitrer i takt med dårligere vilkår for demokrati, sier hun til FriFagbevegelse.
Følsvik har selv møtt fagforeningssøstre og brødre fra Eswatini og Zimbabwe, og en rekke andre farlige land.
– Det gjør dypt inntrykk hvor farlig fagforeningsarbeid er, og overgrepene og truslene mange utsettes for, sier Hessen Følsvik.
FriFagbevegelse har tidligere intervjuet generalsekretæren i Zimbabwes nasjonale fagforening, Japhet Moyo. Der fortalte han om dødstrusler både mot ham selv og familien, fra det han mener er sikkerhetsstyrkene i Zimbabwe.
– «Hvis du ikke tar til fornuft, kommer vi til å gjengvoldta den vakre datteren din» er en av beskjedene han har fått, fortalte Moyo til FriFagbevegelse i 2019.
Datteren var på det tidspunktet 13 år, og ble traumatisert som følge av trusselen om at hun kan komme til å bli gjengvoldtatt. Hun er holdt igjen fra skolen og andre aktiviteter.
Mojo fortalte at han måtte tenke nøye gjennom hvem datteren skal omgås. Fagforeningslederen kjøper heller aldri mat eller vann fra samme leverandør, av frykt for at han og familien kan bli forgiftet.
Gjelder 50 land
Det er ikke bare utenfor Europa det er tøft å være i fagforeninger.
Totalt 50 land utsetter arbeidsfolk for fysisk vold. Det er en økning med fem land fra 2021. I dette tallet er det en økning fra 12 til 26 prosent i Europa, og en økning fra 35 til 43 prosent i Asia og Stillehavsregionen.
– Det er forstemmende å se hvor fort den negative utviklingen går, sier Hessen Følsvik.
Ni års toppnivå er registrert på flere områder:
• 113 land (pluss 7 land fra 2021) ekskluderer arbeidere fra deres rett til å etablere eller melde seg inn i en fagforening. Arbeidere ble ekskludert fra arbeidsplassrepresentasjon i Afghanistan, Burkina Faso, Myanmar, Syria og Tunisia.
• Nesten 8 av 10 land nektet arbeidere retten til å etablere og melde seg inn i en fagforening.
• Myndighetene i 74 prosent av landene hindret registrering av fagforeninger, med statlig undertrykkelse av uavhengig fagforeningsaktivitet i Afghanistan, Hviterussland, Egypt, Jordan, Hongkong, Myanmar og Sudan. Det er en økning fra 59 prosent.
• 87 prosent av landene brøt streikeretten. Streiker i Hviterussland, Egypt, India, Myanmar, Filippinene og Sudan ble møtt med arrestasjon av fagforeningsledere eller med voldelig undertrykkelse.
• Fire av fem land blokkerte kollektive forhandlinger. Denne retten uthules i offentlig og privat sektor i hver region. I Tunisia kan det ikke føres forhandlinger med fagforeninger uten tillatelse fra regjeringssjefen.
• Fagforeningsfolk ble drept i 13 land, og 41 prosent av landene nektet eller begrenset ytrings- og forsamlingsfriheten.
• Arbeidere opplevde vilkårlige arrestasjoner og interneringer i 69 land, og to av tre land nektet eller begrenset arbeidere tilgang til rettferdighet, inkludert en økning fra 76 til 95 prosent av landene i Afrika.
– I frontlinjen
– Vi vet at arbeidere er i frontlinjen av flere og ekstraordinære kriser: Historiske nivåer av ulikhet, klimakrisen, en pandemi som ødelegger liv og levebrød, og konflikter med ødeleggende innenlandske og globale konsekvenser, sier generalsekretær i ITUC, Sharan Burrow, i en pressemelding.
Hun mener denne indeksen avslører hvordan denne ustabiliteten blir utnyttet av mange regjeringer og arbeidsgivere som angriper arbeidernes rettigheter.
Burrow mener arbeidsfolk er de første som lider under konsekvensene av kriger, autoritære regjeringer, utnyttende arbeidsgivere og passivitet på klimaområdet.
– Deres interesser må settes først i beslutningene for å takle disse krisene, og de må ha en stemme i beslutningsprosessen gjennom sine fagforeninger.
De ti verste landene for arbeidsfolk i 2022 er Bangladesh, Hviterussland, Brasil, Colombia, Egypt, Myanmar, Filippinene, Tyrkia, Eswatini og Guatemala.
Klima og teknologi-omstilling
Der det er misbruk av monopolmakt eller brudd på menneske- og arbeidsrettigheter eller en kamp for fred og demokrati, er fagforeninger av arbeidende mennesker der for å vinne rettferdighet, rettigheter og representasjon.
Og uten fagforeninger vil det ikke være noen rettferdig overgang i møte med klimaendringer og teknologiske endringer, mener ITUC.
– Indeksen er bevis på at status quo ikke kan fortsette. Den økonomiske modellen har støttet et kappløp mot bunnen som ser bort fra menneskerettigheter og miljøstandarder.
– De ni årene med data fra indeksen viser at dette sprer seg. Arbeidere og forbrukere krever bedre. De krever jobber, lønn, rettigheter, sosial beskyttelse, likestilling og inkludering, mener Sharan Burrow.
Les også: Bring-sjåførene har ingen garanti for sin inntekt. Nå varsler regjeringen lovendringer
Mest lest
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.
Martin Guttormsen Slørdal
Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.
Jan-Erik Østlie
Rentehevingen kan føre til flere arbeidsledige, mener LOs sjeføkonom
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com
Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn
HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.
Petter Pettersen
For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda
SKYLDER PENGER. Christian Myhre (til venstre) og Egil Håberget mener selskapet Fibertec skylder dem mye penger. – Ikke har jeg fått lønn i samsvar med kontrakten, og arbeidstida har mange ganger vært noe annet enn det som står i kontrakten, sier Håberget.
Knut Viggen
Christian og Egil mener sjefen stjal lønna. Nå har de anmeldt arbeidsgiveren til politiet
En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.
NFF
Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv
Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
1000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre
NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.
Ole Palmstrøm
Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig
DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80) i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).
Industri Energi