JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen i Zimbabwe:

Fagforeningslederen kjøper aldri vann og mat på samme sted av frykt for å bli forgiftet

I seks år behandlet Trine Lise Sundnes hundrevis av brudd på ILO-konvensjoner i Geneve. Mange av truslene var akkurat som denne.
Japhet Moyo, generalsekretær i ZCTU (Zimbabwe Confederation of Trade Unions) har nå også fått trusler rettet mot familiemedlemmer.

Japhet Moyo, generalsekretær i ZCTU (Zimbabwe Confederation of Trade Unions) har nå også fått trusler rettet mot familiemedlemmer.

Torgny Hasås

helge@lomedia.no

Nylig var en delegasjon fra LO på besøk hos fagforeningslederen i Zimbabwe, Japhet Moyo.

Det vil si: Delegasjonen slapp ikke inn i Zimbabwe. Det var for farlig. Likevel fikk delegasjonen sterke inntrykk fra et land hvor det å være organisert absolutt ikke er en selvfølge, gjennom sitt besøk i nabolandet Sør-Afrika.

FriFagbevegelse har tidligere intervjuet generalsekretæren i Zimbabwes nasjonale fagforening, Japhet Moyo, senest under den siste ILO-kongressen i Genève.

Til LO-delegasjonen fortalte Moyo at han har mottatt dødstrusler fra det han mener er sikkerhetsstyrkene i Zimbabwe. I det siste har truslene også blitt rettet mot familien.

p

«Hvis du ikke tar til fornuften, kommer vi til å gjengvoldta den vakre datteren din» er en av beskjedene han har fått, fortalte Moyo.

Datteren er 13 år, og naturlig nok blitt traumatisert som følge av trusselen om at hun kan komme til å bli gjengvoldtatt. Hun er holdt igjen fra skolen og andre aktiviteter. Faren fortalte at han må tenke seg nøye om hvem datteren skal omgås.

Fagforeningslederen kjøper heller aldri mat eller vann fra samme leverandør, av frykt for at han og familien kan bli forgiftet, fortalte han.

HK-leder Trine Lise Sundnes var selv med på LO-turen til Sør-Afrika og møtte Mojo, som nå altså har mottatt trusler også overfor sin egen familie. LO-delegasjonen skulle egentlig til Zimbabwe, men det viste seg å være for farlig. Derfor endte turen i Johannesburg i Sør-Afrika.

Trine Lise Sundnes har sittet setralt i ILO og behanlet flere hundre saker som omhandlet trusler og brudd på ILO.konvensjoner.

Trine Lise Sundnes har sittet setralt i ILO og behanlet flere hundre saker som omhandlet trusler og brudd på ILO.konvensjoner.

Martin Guttormsen Slørdal

I forrige uke deltok HK-lederen også på et frokostmøte i regi av LOs internasjonale avdeling, i samarbeid med Norsk Folkehjelp, Fellesrådet for Afrika og SAIH. Tema for møtet var «Zimbabwe etter Mugabe». Fagbevegelsen i Zimbabwe har nemlig en svært utfordrende situasjon.

– Velkjent trusselmetode

– Dessverre er slike trusler blitt en velkjent metode. Når de til alt overmål er rettet mot barn har jeg ikke ord. Det viser hvor utfordrende situasjonen våre fagforeningskamerater står overfor er, sier Trine Lise Sundnes til FriFagbevegelse.

p

Fra 2001 til 2013 satt hun i LO-ledelsen og fra 2008–2014 var hun den nordiske representanten i styret til ILO – FNs arbeidslivsorganisasjon. Tre ganger i året møttes de for å behandle brudd på ILOs konvensjoner om retten til kollektive forhandlinger og retten til å organisere seg. På hver møte var det omtrent 45 saker med brudd på konvensjoner.

– Denne trusselen er helt åpenbart brudd både på menneskerettigheter og ILOs konvensjoner. Jeg jobbet med mange slike saker i ILO. Tillitsvalgte blir forfulgt, fengslet, utsatt for vold og trusler. Det er rystende. Det beste vi kan gjøre er ikke å bli motløse, men heller bidra til at dette blir kjent, og at myndighetene får tydelig beskjed fra internasjonale organisasjoner som ILO at slike metoder er uakseptable. Det kan igjen bidra til at myndighetene ikke gjennomfører truslene, sier Sundnes.

I Zimbabwe er det nedfelt i lovs form at fagforeninger ikke kan drive med politisk påvirkning.

– Når du skal forbedre medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår, handler det om forhandlinger med arbeidsgiveren og samtidig kunne drive en påvirkning overfor lokale og sentrale myndigheter. Det er ikke lenge siden møtevirksomhet også var forbudt. Hvis to møtes og setter seg ned for å prate på en kafé, skal jeg love deg at det behørig registreres, sier Sundnes.

Mange har forsvunnet

I Zimbabwe har fagbevegelsen erfaringer med at mange har forsvunnet og aldri kommet tilbake. Ingen vet hva som har skjedd med dem som er bortført.

Kvinner er blitt voldtatt. Familiene til de som har forsvunnet har fått trusler på forhånd. Det er slik sikkerhetsstyrkene operer. Moyo er derfor ikke i tvil om at truslene er reelle.

p

LO har over lang tid støttet fagbevegelsen i Zimbabwe. Sammen med blant annet NORAD støtter LO oppbygging av demokrati, organisasjonsfrihet og likestilling.

– I tillegg jobber vi gjennom FN-systemet og andre internasjonale forum for å belyse situasjonen til våre fagforeningskamerater i Zimbabwe. Jeg er virkelig rystet over hva Japhet og andre fagforeningsledere utsettes for. Det er utrolig imponerende at de på tross av dette fortsetter det viktige fagforeningsarbeidet, sier første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik.

Hun ledet delegasjonen fra LO som skulle besøke ZCTU i Zimbabwe. Én uke før planlagt ankomst kom det signal fra arbeidsministeren i Zimbabwe om at det ville være for risikabelt for LO-delegasjonen å reise inn til Harare. Derfor ble møtene flyttet til Johannesburg i Sør-Afrika.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), FLT og Handel og Kontor i Norge samt Terje Olav Olsson og Peggy Hessen Følsvik fra LOs valgte ledelse deltok på møtene.

Giftig politisk miljø

Da Mugabe ble satt av i et militærkupp for to år siden, tentes det et håp om bedre tider, slik den nye regjeringen hadde lovet med frie valg, respekt for menneskerettigheter og økonomisk vekst.

Det motsatte skjedde. Den økonomiske og politiske situasjonen er enda verre enn den var under diktator Robert Mugabe.

Arbeidsledigheten har steget fra et skyhøyt nivå, samtidig som lønningene og pensjonene har stupt og landet igjen er inne i en periode med hyperinflasjon. Det har ført til en rekke demonstrasjoner, som fagforeningsledere og studenter har fått skylda for.

p

Ved sykehusene finnes det ikke medisiner, og legene er i streik. Kvinner som skal føde må ta med seg 20 liter vann, 10 liter bensin og alt annet de trenger selv.

– Situasjonen i Zimbabwe er skrekkelig, og den forverres. Det er et giftig politisk miljø, og mye farligere å drive fagforeningsarbeid enn det var under Mugabe, sa Japhet Moyo til LO-delegasjonen.

20. november skal han nok en gang i retten. Denne gangen tiltalt for landsforræderi, som har en strafferamme på 25 år i fengsel. Han er forberedt på det verste.

Warning
Annonse
Annonse