AUF-leder Astrid Hoem krever at regjeringa aktivt gjør noe for å hindre at statseide foretak handler med selskap som er med på å opprettholde israelske bosettinger og som dermed bryter folkeretten.
Brian Cliff Olguin
Norske selskaper og folkeretten:
AUF krever at regjeringa hindrer statseide foretak i å handle med selskaper som FN mener bryter folkeretten
Folkeretten er ikke bare festtaler, sier AUF-leder Astrid Hoem retter pekefingeren mot egen regjering.
yngvil@lomedia.no
Sist uke undertegnet statseide Norske tog en avtale med Alstom om kjøp av lokaltog til en verdi av inntil 20 milliarder kroner. Det fikk både LO sentralt og de som skal jobbe om bord i togene, til å reagere.
Årsak: Alstom er ifølge FN med på å opprettholde ulovlige israelske bosettinger.
Nå ligger et nytt toganbud på bordet og Norske tog har godkjent de samme selskapene til å delta.
AUF-leder Astrid Hoem krever at egen regjering aktivt gjør noe for å hindre at statseide foretak handler med selskap som er med på å opprettholde israelske bosettinger og som dermed bryter folkeretten.
– Arbeiderpartiet må vise gjennom handling at folkeretten ligger til grunn for alt vi gjør, at det ikke bare er festtaler, sier Hoem til FriFagbevegelse.
Ny lov trer i kraft
FriFagbevegelse har spurt om Ap-Sp-regjeringa vil sørge for å stanse slike kontrakter. Utenriksdepartementet svarer ikke på spørsmålet, men statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) sier:
«Regjeringen forventer at alle norske selskaper, også statseide selskaper, kjenner til og etterlever FNs veiledende prinsipper for menneskerettigheter og næringsliv og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.»
Norske selskaper av en viss størrelse blir fra 1. juli lovpålagt å følge disse prinsippene, opplyser han i en epost.
Den nye åpenhetsloven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Loven skal også bidra til mer åpenhet og sikre allmennheten tilgang til informasjon, skriver Petersson i svaret til FriFagbevegelse.
Står på FN-svarteliste
Selskapet som vant gigantanbudet til Norske tog, Alstom, er oppført på FNs «svarteliste» over selskaper som opererer i bosetningene på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem. FN har fastslått at de israelske bosettingene er i strid med folkeretten.
Norge er derfor forpliktet til å motvirke aktiviteter som støtter opp under de ulovlige bosettingene. Dette gjelder også før den norske åpenhetsloven trer i kraft.
Folkeretten er reglene for hvordan en okkupasjonsmakt skal oppføre seg i det okkuperte området.
Alstom har ikke svart på henvendelser fra FriFagbevegelse. Selskapet bedyrer overfor Dagbladet at de overholder gjeldende internasjonal menneskerettslov på alle steder de har sin virksomhet.
– Ikke bare festtaler
Lokaltog-anbudet ble utlyst under Høyre-regjeringa. Men Norge trenger også nye fjerntog. Og rett før jul, denne gangen med Jonas Gahr Støre som sjef i regjeringskvartalet, erklærte Norske tog at Alstom og CAF er blant de fire som er forhåndsgodkjent for å delta i anbudskonkurransen om fjerntog. Også CAF driver forretninger knyttet til israelske bosettinger.
– Hurdalsplattformen inneholder erklæringer om respekt for menneskerettigheter og folkerett, som også er Norges uttalte hovedmål for sitt arbeid i Sikkerhetsrådet. Hvor troverdig er det når staten på Arbeiderpartiets vakt kjøper tog for 20 milliarder av et selskap som bidrar til brudd på folkeretten?
– Regjeringa må tydelig fraråde statseide selskaper å handle med slike selskaper. Hvis det ikke fører fram, så må regjeringa instruere selskapene, mener Astrid Hoem.
– Vi må vise at vi tør å stramme grepet, sier AUF-lederen.
Samferdselsdepartementet eier Norske tog. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård uttrykte full tillit til vurderingene til Norske togs ledelse da han svarte SV på et skriftlig spørsmål i Stortinget før jul.
• Norske tog har inngått togavtale verdt 20 milliarder kroner med selskap FN mener bryter folkeretten
AUF vil ha tydeligere retningslinjer
– At Norske tog nå igjen forhåndsgodkjenner både CAF og Alstom i et nytt anbud er et utslag av hvordan Norske tog forstår gjeldende rett i dag. Vil AUF forsøke å påvirke regjeringa til å komme med nye retningslinjer og direktiver om hvordan loven skal forstås, slik at det er i tråd med intensjonene i FNs veiledende prinsipper næringsliv og menneskeretter?
– Ja. Hvis det er mulig å misforstå reglene og lovene om hvem som bryter folkeretten, da mener vi at de må tydeliggjøres, svarer AUF-leder Astrid Hoem.
Utenriksdepartementets statssekretær svarer ikke på spørsmål fra FriFagbevegelse om regjeringa vil komme med tydeligere retningslinjer.
Norske tog: Vi kan ikke avvise selskapene
«Norske tog anerkjenner at det foreligger en risiko for at vi bidrar til å legitimere de aktuelle selskapenes aktiviteter», skriver juridisk direktør Iren Marugg i Norske togs redegjørelse.
Astrid Hoem i AUF mener det er bekymringsverdig at Norske tog har kunnskap om selskapenes forretninger i bosettinger på okkupert palestinsk jord og likevel velger å forhåndsgodkjenne dem.
Norske tog har vurdert om de mener det er grunn til å avvise Alstom og CAF, og mener det ikke er det.
Norske tog vurderer at de verken har plikt eller rett til å avvise leverandører som har aktiviteter på okkupert område, og som ikke er knyttet til leveranser til Norske tog.
Arbeiderpartiet
AUF-leder Astrid Hoem understreker at moderpartiet har vedtatt en slik fraråding.
Arbeiderpartiet vedtok på landsmøtet i fjor at «Norske myndigheter må utarbeide en skriftlig anbefaling til norsk næringsliv om fraråding av økonomisk samkvem som støtter opp om ulovlig bosettingsvirksomhet og andre folkeretts- og menneskerettighetsbrudd i de okkuperte palestinske områdene».
Dette er kjent om Alstom i okkupert Palestina:
Alstom og CAF er fra før dypt involvert i bygging, drift og vedlikehold av bybanen i Jerusalem som binder bosettinger i utkantene sammen med resten av byen.
Nå er begge selskapene forhåndsgodkjent i et nytt israelsk anbud for å utvide bybanen til enda flere israelske bosettinger.
Det nye bybanesporet skal gå mellom bosettingene Ramot og Gilo, som er bygd på okkupert palestinsk land. Mange titusener israelske bosettere bor her.
Alstom kjøpte i fjor opp et selskap som leverer tog som trafikkerer hurtigtogslinja mellom Tel Aviv og Jerusalem, Bombardier Transportation. Togsporet går over okkupert palestinsk land og Israel har beslaglagt privateid palestinsk land i forbindelse med byggingen. Dette skjer også i strid med folkeretten.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.
Paul S. Amundsen
I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm
«Svar til Unio om lønn i staten»
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet vil ha Sissel Skoghaug som LO-nestleder
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) (i midten), leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag (t.h.) og leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag (t.v.) er blitt enige om årets jordbruksoppgjør.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Enighet i jordbruksoppgjøret: – Vi har fått et nødvendig inntektsløft
VIL GJENNOMGÅ: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen mener offentlig ansatte har en stor fordel som ansatte i privat sektor ikke har, vet at de kan få 20-40 prosent uføreytelse fra pensjonskassen. «I lys av dette mener jeg at utslagene for personer med en tjenestepensjon som gir en bedre sikring ved uførhet ikke åpenbart er urimelige» skriver hun i sin vurdering til Stortinget.
Jan-Erik Østlie
Arbeidsministeren vet ikke om hun vil stenge uførefella: – Ikke åpenbart urimelig
Sissel M. Rasmussen