JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdom i Fellesforbundet:

AUFs oljepolitikk er problematisk, mener AUF-ere som selv jobber i industrien

Klimaengasjementet til AUF gjør det tøft og utfordrende for unge medlemmer av Fellesforbundet som har et annet syn.
Her fra Natur og Ungdoms aksjon på Youngstorget i Oslo under 1. mai-markeringa i 2013.

Her fra Natur og Ungdoms aksjon på Youngstorget i Oslo under 1. mai-markeringa i 2013.

Line Lønning / Natur og Ungdom

helge@lomedia.no

AUF vil ikke ha konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, vil ikke dele ut flere konsesjoner, vil avskaffe refusjonsordningen og en utfasing av all olje innen 2035.

Det gjør det tøft å være medlem av Fellesforbundet eller fagorganisert innen industrien og samtidig være AUF-medlem.

Morten Sivertsen Fuglum (24) har denne dobbeltrollen som ungdomssekretær for Fellesforbundet i Hordaland og Sogn Fjordane, eller Vestland som det snart heter, og som medlem av fylkesstyret til AUF i Vestland.

– Ja, det er i alle fall utfordrende, sier han til FriFagbevegelse.

– For min del velger jeg helst å fronte andre saker enn oljepolitikken i AUF-sammenheng, legger han til.

p

Vil mangedoble

Morten Sivertsen Fuglum vil helst mangedoble norsk oljeproduksjon. Det er ikke et syn som gir applaus i AUF.

– Jeg mener vi burde tidoblet oljeproduksjonen for å sende energi til land som ikke har råd eller mulighet til å innfri FNs klimamål. Det er ikke akkurat bedre at oljen produseres i Russland. Vi har den beste teknologien i verden og den må vi bruke for alt det er verdt, mener Morten.

– Jeg har også skjønt at konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja ikke er noen god sak, selv om klimaforkjemperne egentlig vant kampen på landsmøtet for to år siden, med et kompromiss som få hadde lyst på. Jeg står fortsatt på det kompromisset, sier Sivertsen Fuglum.

At AUF i en stor grad er blitt en studentorganisasjon, med en politikk som passer bedre for studenter og klimaforkjempere, er ikke bare AUF-ledelsens skyld, mener ungdomssekretæren.

– Det politiske engasjementet i industrien er generelt for dårlig. Vi har det for godt. Dermed blir det viktig for meg som ungdomssekretær å fortelle historien om hvorfor vi har fått det så godt, sier han.

Redder ikke verden

Nathalie Mercadal (22) sitter i styret i Bergen AUF som fagligpolitisk ansvarlig. Hun er nestleder i ungdomsutvalget i avdelingen sin samt første varamedlem til det sentrale ungdomsutvalget i Fellesforbundet.

Hun mener det er urealistisk å skru igjen oljekranene i 2035.

– I dag har vi oljefelt som har en levetid lengre enn 2035, sier hun.

– En konsekvensutredning vil ikke gjøre noen skade. Det er jo bare en utredning, mener hun.

– Norge er bare en liten del av en stor verden. At vi slutter med olje redder ikke verden. Det vi ikke produserer vil bli produsert av andre. Vi er helt avhengig av olje, ikke bare til drivstoff, men til mye annet. Som for eksempel elektronikk. Norge har en av verdens reneste oljeproduksjon og har en økonomi som er helt avhengig av oljen. For ikke å snakke om arbeidsplassene. Å fase ut oljen må skje gradvis og over mer enn 16 år, mener Mercadal.

Hun jobber som kokk, men er medlem av Fellesforbundet. Hennes kollegaer i forbundet er avhengig av oljen for å ha en jobb å gå til. De vet samtidig hvor viktig oljen er for velferden, økonomien og sysselsettingen i Norge.

Det vil imidlertid ikke vare evig. Men Nathalie mener det grønne skiftet må skje sammen med oljeindustrien.

– Det er dagens oljeindustri som må utvikle denne kompetansen. Derfor er det så viktig at det grønne skiftet skjer i samarbeid med oljeindustrien, mener hun.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Nathalie mener AUF er i ferd med å bli mer akademisk enn det har vært før.

– Jeg skulle ønske at det var flere med arbeiderbakgrunn i AUF. De aller fleste er studenter eller akademikere, mener Nathalie.

Tidligere leder av ungdomsutvalget i Fellesforbundet og påtroppende ungdomssekretær, Lene Myhrvold, har stor forståelse for synspunktene til Fuglum og Mercadal.

– Jeg mener det ville vært lurt å stå på kompromisset som ble vedtatt på Ap-landsmøte i 2017. At AUF vil gå vekk fra det og sette en sluttdato for oljeproduksjon skaper stor usikkerhet og gjør at mange i LO og Fellesforbundet blir usikre. Det er jobbene deres det er snakk om, sier Lene Myhrvold til FriFagbevegelse.

– Vi må ha nye arbeidsplasser klare når oljetiden er forbi. De jobbene finnes ikke. Politikere og næringslivet må gå sammen og finne disse. Vi vil trenge oljen lenger enn til 2035. Vi vet at dagen vil komme, men vi må være klar for det, sier hun.

p

– Ingen motsetninger

Nestleder i AUF, Astrid Hoem, mener det ikke er noen motsetninger mellom å jobbe i oljeindustrien og være med på det grønne skiftet.

– Vi vet at endringer trengs. Vi er nødt til å starte det grønne skiftet for å være forberedt på det som kommer, og ikke kommer på etterskudd. Jeg skjønner at medlemmer av Fellesforbundet ikke er hundre prosent enig med oss. Alle bransjer opplever at det er debatt om framtiden sin. Oljeindustrien er ikke alene om det, sier Astrid Hoem til FriFagbevegelse.

– Vi må kutte drastisk i våre utslipp. Da må vi ta noen tak. Men det skal skje i fellesskap med industrien. Vår klimapolitikk er ikke et angrep på forbundene deres eller arbeidsplassene. Vi fokuserer på et politisk skifte der man fokuserer på å holde folk i arbeid, legger hun til.

– Norge må gå foran. På sikt vil ikke oljen bli lønnsom, mener hun.

– En 50-åring som jobber i oljeindustrien eller leverandørindustrien, vil høyst sannsynlig ikke rammes av oljekutt. Men en 19-åring som utdanner seg i dag må regne med å ikke jobbe i oljeindustrien resten av sitt yrkesaktive liv. Vi må ha en plan, mener AUFs nestleder.

Hun er ikke helt enig med kritikken om AUF som en mer og mer akademisk ungdomsorganisasjon.

– Flere i sentralstyret har bakgrunn fra Fagforbundet, NTL eller andre forbund. Jeg synes vi har hatt en god vekst i medlemmer fra fagbevegelsen. De fleste medlemmene våre går på videregående skole, om det er på studieretninger eller yrkesfag. Vi er veldig glad for å ha mange fra fagbevegelsen på lister rundt omkring ved høstens kommune- og fylkestingsvalg, sier hun.

Følg oss på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse