Olje-Norge
Avviser ikke ny Kielland-vurdering
Energiminister Terje Aasland (Ap) vil se på Kielland-ulykken med nye øyne, dersom det har fremkommet nye opplysninger.
Terje Aasland og Mimir Kristjánsson diskuterer Kielland-ulykken i vandrehallen på Stortinget.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
En stor undersøkelse hevder at nasjonale interesser overskygget behovet for sannhet og rettferdighet etter Kielland-ulykken
– Nasjonale økonomiske interesser og et ønske om å bevare Norges omdømme som troverdig oljenasjon overskygget behovet for å avdekke sannheten og sikre rettferdighet for de etterlatte og overlevende etter Kielland-katastrofen, er konklusjonen til Eva Joly og andre ved Universitetet i Stavanger.
Blant det som skal være nye funn i saken, er bilder som viser at dører og luker sto åpne med kabler trukket gjennom da plattformen kantret.
Dette skal ha medvirket til at vannet kunne strømme fritt rundt i plattformen, noe som gjorde at den kan ha kantret langt raskere enn den ville gjort om disse dørene hadde vært lukket.
Kielland-ulykken
Alexander Kielland-plattformen kantret i Nordsjøen 27. mars 1980.
Ett av plattformens bein ble revet av, og det oppsto en slagside.
Vann trengte inn gjennom åpne dører og luker.
123 mennesker omkom.
Dette er den største arbeidsulykken i norsk historie.
Tok opp saken
Mímir Kristjánsson (Rødt) konfronterte energiminister Terje Aasland (Ap) med undersøkelsen i Stortingets spørretime onsdag.
Riksrevisjonen konkluderte også i 2021 med at myndighetene sviktet de etterlatte og overlevende etter ulykken.
– Ofrene har i ettertid reist krav om kompensasjon fra staten for behandlingen de har fått fra staten, sa Kristjánsson.
Han spurte statsråden om han vil ta initiativ til at ofrene etter Kielland-ulykken også blir tilgodesett i forbindelse med etableringen av en særskilt kompensasjonsordning for oljepionerene.
Avviste ikke noe
Kielland-ulykken har gjort sterk inntrykk, også på energiminister Terje Aasland.
– De overlevende og etterlatte har opplevd veldig sterke påkjenninger, både psykisk og kroppslig i etterkant. Dette må vi behandle ordentlig og med respekt, sier Aasland til FriFagbevegelse.
Han kan imidlertid ikke love noe på stående fot.
– Jeg kan ikke svare på om rapporten som det blir vist til her, har endret noe. Om dette for eksempel er noe myndighetene har vært klar over. Det er vesentlig å få det klarlagt, for eksempel ved at Stortinget ber riksrevisjonen vurdere de nye opplysningene.
Han bedyrer at han ønsker det samme som Kristjánsson.
– Men vi må også forholde oss til det som er gjort tidligere i disse sakene, sier Aasland.
Kielland-ulykken: Anders var én av 89 som overlevde
Politisk løsning
Etter runden i spørretimen tolker Kristjánsson statsråden slik at regjeringen ikke avviser at de skal se på dette på nytt.
– Vi må bare finne en ny løsning på dette. Om det så skjer med et nytt stortingsvedtak, eller om regjeringen tar affære. Vi skal finne ut av dette, sier han til FriFagbevegelse.
– Det viktigste er at vi får en politisk løsning på dette. Nå er rapporten der. Vi skal sørge for at det kommer et vedtak i Stortinget om det er hva som må til, legger han til.
Vil vinne saken
Mímir Kristjánsson er sikker på at denne saken vil løse seg – en dag. Om det så er i retten.
Kielland-nettverket, som hadde representanter på Stortinget onsdag, vurderer ifølge Kristjánsson et søksmål mot staten.
– Dette kommer til å gå til slutt. Spørsmålet er bare om staten vil bruke mange år på det, med alt det innebærer av lidelse for de etterlatte og overlevende. Stahet og politisk uvilje skal ikke ødelegge for denne saken. Statens medansvar er helt åpenbart, mener Mímir Kristjánsson.