JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Lina Aas-Eng og Elin Myrekrok Skrede har dårlig erfaring med kommersielle barnehager. Nå kjemper de for en profittfri velferd.

Lina Aas-Eng og Elin Myrekrok Skrede har dårlig erfaring med kommersielle barnehager. Nå kjemper de for en profittfri velferd.

Aslak Bodahl

Profitt i velferd:

Barnehagen skulle være en drømmetilværelse for barna til Lina og Elin. Det utviklet seg til et mareritt

Lina og Elin sier det ble traumatisk å ha barn i en kommersiell barnehage. Nå kjemper de for en velferd uten profitt.

29.04.2019
08:43
21.08.2023 17:14

aslak@lomedia.no

Lina Aas-Eng og Elin Myrekrok Skrede er begge sentrale personer i aksjonsgruppa bak kampanjen «Velferd uten profitt». De liker ikke at omfanget av kommersielle aktører i velferdstjenestene øker. Målet er å stanse de de omtaler som velferdsprofitørene. Denne uka var det kampanjeoppstart.

– Det er tre ganger mer lønnsomt å tjene penger på barnehager enn på børsen. Folk er opptatt av at velferdspengene ikke går til profitt, og de må politikerne ta innover seg, sier de to småbarnsforeldrene til FriFagbevegelse.

ph

Sluttet i barnehagen

De to kvinnene har flere fellesnevnere. De er begge småbarnsforeldre og har fått kjenne på grådighet, økonomisk mislighold og svak kompetanse i en kommersiell barnehage. Det var en tung tid.

Det tok nesten ett år fra Elin og mannen hennes ønsket å bytte barnehage til de faktisk kunne bytte. Barnehagenloven er nemlig klar. Tar du ut barnet ditt fra barnehagen, mister du også retten til plass. Lina fikk ikke byttet før datteren måtte slutte da hun var tre år. Det er aldersgrensen i en familiebarnehage.

– Presset på plasser og mangel på regulering har gjort det enkelt å drive barnehage på en svært grådig måte. Dette går på bekostning av barna og de ansatte. Dette er definitivt ikke en bærekraftig måte å forvalte skattebetalernes penger på, sier de to småbarnsforeldrene til FriFagbevegelse.

Lina og Elin er, sammen med de andre i aksjonsgruppa, fortvilet over at de kommersielle barnehageeierne verken setter sin egen kapital i arbeid eller bidrar til verdiskapning.

– Aktørene tar penger ut av en tjeneste som er fullfinansiert av det offentlige, påpeker Lina.

Varslet bydelen

Datteren til Lina gikk i en kommersiell familiebarnehage på Nordstrand i Oslo. Lina sier selv at det utviklet seg til et mareritt. Datteren ble sint, utagerende og mistet tilliten til andre voksne.

– Å bli utsatt for nye omsorgspersoner annenhver dag, gjør noe med et barn som trenger trygghet. Hun ble redd for en av vikarene og strittet imot når vi skulle i barnehagen om morgenen, forteller Lina.

Ikke bare var det store utskiftninger og mangelfull kompetanse blant de ansatte. Innsynet i barnehagens regnskap de siste årene vakte også et ubehag.

Barnehageeieren hadde tatt ut lønn som tilsvarte 40 prosent av tilskuddet fra kommunen. Det beløp seg til 1,4 millioner kroner. Lina varslet bydelen, men det var lite de kunne foreta seg.

– Når de store selskapene kjøper opp barnehager i høyt tempo, og mer makt og penger samles på færre hender, forsvinner også valgfriheten og mangfoldet. Barnehagen må være inkluderende og for alle. Ikke et strømlinjeformet tilbud med store konsern som tjener penger på velferd, sier Lina.

ph

Millionkrav etter varsel

Datteren til Elin og ektemannen Anders begynte i en kommersiell barnehage i Asker i 2015. Det tok ikke lang tid før de oppdaget at det var noe galt. Det var også starten på en opprulling av et omfattende misbruk av barnehagepenger. Varslet fra ekteparet igangsatte omfattende granskinger i tre kommuner og et tilbakebetalingskrav på over sju millioner kroner.

– Vi så etter hvert mønsteret. Daglig leder og styreleder var aldri til stede, og pengene i driften kom ikke barna til gode. Standardsvaret var «dårlig råd» hver gang vi spurte, forteller hun.

Store overskudd i private barnehager viser at driften i de kommunale barnehagene er ineffektiv. Slik lyder ofte svaret fra høyresiden. Frps Roy Steffensen har vært opptatt av hvordan politikerne kan sørge for at flest mulig kommunale barnehager kan bli like effektive som de private.

– Mer effektivitet handler om lavere bemanning og dårlige arbeidsvilkår for de som tar vare på barna våre, sier Myrekrok Skrede, som selv fikk oppleve hvordan en kommersielle barnehage kan forfalle.

I Asker gikk datteren i et utslitt bygg med et prekært vedlikeholdsbehov. Selv småting som strøsand om vinteren hadde de ikke alltid råd til. Barna måtte derfor være inne ved flere anledninger. Det var så ille at Elin kjøpte et termometer til barnehagen for at personalet skulle se om det var for kaldt for barna å sove ute.

Problemet er «big business»

I barnehageloven står det at private barnehager kan ha et «rimelig årsresultat». Men det er ikke der stridens kjerne ligger for aksjonsgruppa som Lina og Elin tilhører. De verdsetter det private bidraget og synes det er mange som driver bra. Problemet er at barnehager er blitt «big business».

Den samlede fortjenesten i private barnehager har nemlig økt fra 250 millioner kroner i 2007 til 4 milliarder i 2016, ifølge rapporter som Kunnskapsdepartementet har fått.

– Det verste er at penger flyttes oppover i en selskapsstruktur det er umulig å få innsyn i. Det er et problem for det ordinære næringslivet at det er så lukrativt og lite risikofylt å investere i barnehagedrift. Aktørene er sikret et kundegrunnlag til evig tid, påpeker Aas-Eng.

ph

Eksempler ikke nok

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) ser alvorlig på at enkelte eiere har tatt seg til rette på bekostning av kvaliteten i barnehagene. Forbundet er svært opptatt av ryddige forhold i barnehagene, ifølge kommunikasjonsdirektør Marius Iversen.

– Barna skal alltid komme først, og eiere som er villige til å ofre kvaliteten i barnehagen for å få personlig gevinst, har ikke noe i barnehagesektoren å gjøre, sier Iversen til FriFagbevegelse.

Han synes likevel det ikke går an å bruke eksemplene med Lina og Elin fra en familiebarnehage og en liten kjede med tre barnehager som indikasjon på at de store barnehagekonsernene utgjør noen trussel for sektoren.

– Vi mener at både konsernene og de enkeltstående barnehagene bidrar til kvalitetsutvikling og mangfold til beste for barna og familiene deres. Eventuelle endringer i lov- og regelverket må bygge på en faktabasert og helhetlig gjennomgang og ikke på enkelthistorier og medieoppslag, påpeker Iversen.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) tok nylig affære og strammet inn overfor private barnehager. Regjeringen foreslår blant annet å opprette et nytt nasjonalt tilsynsorgan og nedjustere tilskuddet til pensjoner. Hensikten er å sikre at tilskudd og foreldrebetaling kommer barna til gode.

29.04.2019
08:43
21.08.2023 17:14Mest lest

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Leder i Elektroarbeidernes  fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Torgny Hasås

Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Tri Nguyen Dinh

Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved  Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at  det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

Håvard Sæbø

Nå dropper bedrifter å ta inn elever på byggeplassen

Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.

Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.

peopleimages/colourbox

Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv

Helsefagarbeider Sara Malene Henriksen jobber for at folk som er psykisk syke skal få hjelp i tide.

Helsefagarbeider Sara Malene Henriksen jobber for at folk som er psykisk syke skal få hjelp i tide.

Kathrine Geard

Sara mistet moren i selvmord. Nå vil hun gjøre det lettere å tvangsinnlegge

Erik Fjellberg hjelp folk inn i arbeid.

Erik Fjellberg hjelp folk inn i arbeid.

Anita Arntzen

No må folk med «vanlege jobbar» gå på Nav

Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden.

Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden.

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden

Streikevakt fra det svenske fagforbundet IF Metall utenfor Teslas filial i Malmö. Etter over fem uker med streik i Sverige, går nå danske 3F også til streik mot elbilselskapet. 

Streikevakt fra det svenske fagforbundet IF Metall utenfor Teslas filial i Malmö. Etter over fem uker med streik i Sverige, går nå danske 3F også til streik mot elbilselskapet. 

Johan Nilsson / TT / NTB

Tesla-streiken sprer seg fra Sverige til Danmark


Flere saker