JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Beslutningsmyndigheten i EUs nye arbeidsmarksbyrå skal være nasjonal, sier Hauglie

Anniken Hauglie er forberedt på mye debatt når Norge skal bli med i EUs nye arbeidsmarkedsbyrå. Selv er hun beroliget etter samtaler med EU. 
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Martin Guttormsen Slørdal (arkivbilde)

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) var onsdag i Sofia for å delta på EUs uformelle arbeidsministermøte. Der fikk hun snakket direkte med EUs arbeidskommissær Marianne Thyssen om saken.

– Jeg er veldig beroliget etter denne samtalen. Jeg opplever at dette er veldig i tråd med norske interesser, sier Hauglie på telefon til NTB.

EU-kommisjonens forslag er å opprette en felles europeisk arbeidsmarkedsmyndighet for å hjelpe til med å holde europeiske bedrifter i ørene.

Vedum varsler kamp mot Junckers europeiske arbeidsmarkedstilsyn

Vil omfatte Norge

Norge skal i utgangspunktet bli med i det nye byrået, og forslaget har allerede skapt diskusjon her hjemme.

Hauglie sier regjeringen i utgangspunktet støtter initiativet.

– Vi ser at det er behov for å samarbeide tettere internasjonalt. Samtidig understreket jeg at vi fra norsk side er opptatt av at beslutningsmyndigheten skal være nasjonal, sier hun.

Etter vinterens heftige debatt om norsk deltakelse i EUs energibyrå Acer er det liten appetitt i Norge for nye diskusjoner om maktoverføring til Brussel. Hauglie mener på sin side at bekymringen er overdrevet.

– Det blir helt sikkert mye debatt om dette. Men jeg håper det blir en opplyst debatt, og at man ikke tillegger dette byrået noe annet enn hva det faktisk er. Ut fra den samtalen jeg hadde med kommissæren, er det ikke grunnlag for en del av den bekymringen enkelte har, sier Hauglie.

– Jeg opplever at dette vil være et byrå der nasjonalstatenes beslutningskompetanse er 100 prosent intakt, sier hun.

Junckers europeiske arbeidmarknadstilsyn er på veg

Flere oppgaver

Det nye kontoret skal i første rekke bistå nasjonale arbeidstilsyn i saker der det er snakk om grensekryssende virksomhet.

EU-byrået får flere oppgaver:

• Det skal gi informasjon til arbeidere og bedrifter om hvilke regler som gjelder når man bor eller arbeider i et annet EU-land enn hjemlandet.

• Det skal hjelpe nasjonale arbeidstilsyn i arbeidet med å håndheve reglene i saker som berører flere land. EU-byrået skal blant annet legge til rette for felles inspeksjoner.

• Det skal kunne mekle i grensekryssende konflikter, for eksempel hvis et selskap setter i gang masseoppsigelser som rammer ansatte flere steder i Europa.

17 arbeidslivssaker skal behandles av stortingspolitikerne før sommeren. Se alle sakene her

Begrenset makt

EU-kommisjonen har ikke lagt opp til at byrået skal få noen makt til å overstyre medlemslandene.

Inspeksjoner skal for eksempel ikke kunne gjøres uten at nasjonale myndigheter er enige i det, påpeker Hauglie.

Byrået skal heller ikke kunne tre inn som mekler uten at alle berørte land godkjenner det.

– Thyssen var veldig opptatt av at dette skal være en slank organisasjon. Det skal være et byrå der man kan få hjelp og veiledning, og der man kan samarbeide på operativt nivå, sier Hauglie.

Kommisjonens forslag er nå til behandling i EU-parlamentet og EUs ministerråd. Målet er at det nye byrået skal åpne dørene allerede i 2019.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook og Twitter

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Annonse
Annonse