JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brexit: Juridisk analyse sår tvil om Mays nye avtale med EU

Storbritannias regjeringsadvokat Geoffrey Cox stiller seg bak statsminister Theresa Mays nye enighet med EU, men sår tvil om hvor juridisk vanntett avtalen er.
Statsminister Theresa May i Storbritannia.

Statsminister Theresa May i Storbritannia.

Statsministerens kontor i Storbritannia

Det kommer fram i en juridisk analyse av enigheten som Cox har lagt fram i forkant av Underhusets planlagte avstemning om utmeldingsavtalen tirsdag kveld.

Pundet falt umiddelbart da Cox' analyse ble offentliggjort.

Den lunkne konklusjonen kan nemlig bli nådestøtet for avtalen. Flere parlamentarikere har signalisert at regjeringsadvokatens vurderinger får stor betydning for hvordan de vil stemme.

Reduserer risikoen

Cox' konklusjon er at den nye enigheten reduserer risikoen for at Storbritannia kan bli holdt fanget ufrivillig og på ubestemt tid i en midlertidig tollunion med EU.

Men risikoen vil kun være redusert hvis det kan bevises at EU ikke forhandler i god tro eller ikke gjør sitt ytterste for å nå enighet med Storbritannia om andre løsninger, advarer han.

Skulle EU og Storbritannia havne i en situasjon der de simpelthen ikke klarer å bli enige, til tross for at begge parter gjør sitt beste, vil den juridiske risikoen være den samme som før.

I en slik situasjon vil Storbritannia ifølge Cox ikke ha noen lovlig mulighet til ensidig å trekke seg ut.

– Men i mine øyne er det svært usannsynlig at en slik situasjon vil oppstå, sa Cox da han presenterte analysen i Underhuset.

I sum har den nye enigheten «styrket og forbedret» avtaleverket, fastholdt han.

Les også: EU og Storbritannia er enige om ny brexit-avtale

Tre dokumenter

I alt tre nye dokumenter er lagt fram foran tirsdagens avstemning. EU og Storbritannia nådde enighet om de nye elementene på et hastemøte mellom May og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker i Strasbourg sent mandag kveld.

Mays overordnede mål har vært å tvinge fram nye innrømmelser fra EU om avtalens kontroversielle løsninger for irskegrensa, som statsministeren ser på som hovedgrunnen til at et knusende flertall sa nei til avtalen da den kom opp til avstemning i Underhuset for første gang i januar.

Det viktigste dokumentet som nå er lagt fram, er et «juridisk bindende instrument» med nye garantier om denne reserveløsningen.

I tillegg er det nådd enighet om et nytt supplement til en politisk erklæring som EU og Storbritannia har forhandlet fram om rammene for det framtidige forholdet.

Det tredje dokumentet er en ensidig erklæring fra den britiske regjeringens side om hvordan Storbritannia tolker innholdet i brexitavtalen.

Les også: Brexit: Her er nei-folket

Meklingsorgan

De nye garantiene skal sikre at EU ikke kan holde Storbritannia fanget i den såkalte reserveløsningen på ubestemt tid.

Forsøker EU seg likevel på å holde britene fanget, vil Storbritannia ha rett til å klage saken inn for et uavhengig meklingsorgan.

En slik klagesak vil i siste instans kunne gi britene rett til å sette reserveløsningen ut av spill.

Skal sikre freden

Formålet med reserveløsningen er å sikre at det aldri blir nødvendig å innføre nye kontroller på grensa mellom Irland og Nord-Irland, noe som anses som avgjørende for å bevare fredsprosessen på øya.

Men reserveløsningen har vært svært upopulær på britisk side.

Det skyldes at hovedgrepet i løsningen er en midlertidig tollunion som vil gjøre det umulig for britene å føre en uavhengig handelspolitikk.

Les også: Dette er brexit-alternativene

Annonse
Annonse