Fra en reise med tog 732 fra Oslo til Stavanger. Snart kan det være privateide tog på norske skinner.
Morten Hansen
Britisk selskap danket ut NSB og vant kontrakten om å kjøre tog på Sørlandet
Det britiske selskap Go-Ahead får kjøre tog på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen de neste ti årene.
Klokken 12 kunngjorde jernbanedirektør Kirsti Slotsvik hvem som tildeles den første trafikkpakken som er lagt ut for konkurranse om togtrafikken i Norge.
Anbudet gikk til britiske Go-Ahead, i konkurranse med norske NSB og svenske SJ. Dermed får de kjøre tog fra Oslo til Sørlandet og Stavanger.
• Britiske togpassasjerer gir Go-Ahead slakt i undersøkelse
Får 1,5 milliarder kroner
Go-Ahead er et privat selskap hjemmehørende i Newcastle i England. Det er den største jernbaneaktøren i Storbritannia og den største bussaktøren i London.
– Alle tre som leverte anbud, hadde svært gode tilbud, kvalitet skulle telle 60 prosent og pris 40 prosent. Men det var marginale forskjeller på kvaliteten som ble tilbudt. Til slutt var det pris som ble avgjørende, sa jernbanedirektør Kirsti Slotsvik på en pressekonferanse onsdag.
• Dette mener de ansatte på Sørlandsbanen om privatiseringa
Selskapet vil få et vederlag på 1,5 milliarder kroner over ti år. Den totale verdien av kontrakten gjennom hele avtaleperioden ligger på rundt 5,8 milliarder kroner.
– Alle tilbudene lå på under halvparten av nivået statens vederlag ligger på i dag. Vinneren var i tillegg 21 prosent billigere enn nærmeste konkurrent, sa Slotsvik.
Scorer dårlig i kundeundersøkelse
Magnus Hedin, administrerende direktør for Go-Ahead Nordic, forklarer den lave prisen med gode samarbeidspartnere og gode og effektive løsninger.
– Det handler om alt fra hvordan vi skal ta vare på togene og hvordan vi skal kjøre togene, til kommersielle tiltak og hvordan vi skal tiltrekke oss nye kundegrupper, sier Hedin.
Han er klar på at det skal leveres kvalitet, og mener man ikke skal se for mye til England. Der kommer de Go-Ahead drevne togselskapene Southeastern, Thameslink & Great Northern og Southern dårlig ut i en brukerundersøkelse fra forbrukerorganisasjonen Which.
– For det første er vi ikke i Storbritannia – vi må se på forutsetningene som er i Norge. For det andre er det undersøkelser som viser at det går bedre for Go-Ahead i Storbritannia. Det er vi fornøyde med, sier Hedin.
I dag er det NSB som er ansvarlig for togoperasjonen på strekningene. Go-Ahead Nordic har som mål å overta eksisterende togpersonell fra NSB, og vil inngå dialog med personalgruppene tidlig i mobiliseringsfasen.
Selskapet skal nå bruke det neste året på å oppbemanne i Norge. Ansatte ombord i togene vil bli virksomhetsoverdratt fra NSB.
– Først og fremst vil vi ønske de ansatte velkommen. Så vi vi høre hvordan de skal trives, for fornøyde, motiverte og stolte medarbeidere leverer god service. Vi vil at personalet skal være minst like fornøyde hos oss, som de er i dag. Aller helst vil vi de skal være mer fornøyde, sier Hedin.
• Lysbakken: – Nå får vi Ryanair-tilstander på norske skinner
Ansatte har vært mot
Blant de jernbaneansatte har motstanden lenge vært stor. Det har vært vist til nettopp erfaringene med privatisering i blant annet Storbritannia og Sverige, hvor resultatet ikke har vært et bedre tilbud til passasjerene.
– Hele Jernbane-Norge er samstemte i at det er søkt – når man ser hvilke erfaringer andre land har gjort. Men flertallet bestemmer. Når ideologien som ligger bak bestemmer, må man bare være med på det. Vi som jobber her får bare akseptere det og se. Jeg er ikke pessimist. Vi har hatt mye endringer de siste 20 årene. Vi får ta de som kommer nå også, uttalte ombordansvarlig Morten Knudsen i NSB i et intervju med NJF-magasinet nylig.
Ansatte som tilbys overføring fra NSB AS til Go-Ahead etter reglene i arbeidsmiljøloven og jernbaneloven beholder dagens lønns- og arbeidsvilkår. Go-Ahead vil dessuten tilby en pensjonsordning tilsvarende den fremforhandlede avtalen for operativt personell i NSB AS.
• Svenskene privatiserte jernbanen. Nå kommer advarselen til Norge
NSB gratulerer konkurrenten
– Vi gratulerer Go-Ahead og ønsker dem lykke til, sier NSB-direktør Arne Fosen etter at det britiske selskapet vant kontrakten om Sørlandsbanen.
Han innrømmer at han er skuffet over å ikke gå helt til topps, men mener konkurransen har gjort NSB godt. Det statlige selskapet vil nå gå grundig gjennom begrunnelsen fra Jernbanedirektoratet.
– Fram til ny operatør er på plass skal vi sørge for at de reiser med oss hver dag får det tilbudet vi har lovet dem, understreker Fosen, som er konserndirektør for NSB persontog.
Britiske Go-Ahead, som har base i Newcastle, har også vunnet kontrakten om togtrafikk på Jærbanen og Arendalsbanen. Kontraktene gjelder for de neste ti årene.
NSB lover å etablere et godt samarbeid med Go-Ahead for å få til en smidig overgang for kunder og medarbeidere.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim