Butikker og kjøpesentre åpner igjen i Oslo
Butikker og kjøpesentre i Oslo kommune får åpne igjen fra torsdag. Serveringssteder må fortsatt nøye seg med takeaway.
De som jobber i butikkene, må regelmessig sjekke at kundene også klarer å holde to meters avstand til andre. (Illustrasjonsfoto)
Erlend Angelo
Næringsbyråd Victoria Marie Evensen er klar på at strenge smittevernregler må overholdes.
– Jeg er svært glad for å endelig kunne være i en posisjon der vi forsiktig kan starte en gjenåpning av deler av næringslivet i Oslo. Gjenåpningen av detaljhandelen er et av de større tiltakene som var plassert på trinn to i byrådets gjenåpningsplan, sa Evensen (Ap) på onsdagens pressekonferanse.
Hun sa at Oslo kommune kommer til å samordne gjenåpningen med omkringliggende kommuner som Lillestrøm, Lørenskog og Rælingen for å unngå økt mobilitet mellom kommunene.
– De som kan åpne nå, må følge et strengt smittevernregime. Vi vil derfor videreføre og forsterke de smitteverntiltakene som til nå har vært gjeldende for butikker, sa Evensen.
Fire kvadratmeter gulvareal
Hun opplyste at det innebærer at maksimalt antall kunder skal begrenses ut fra størrelsen på lokalet. Hver kunde skal ha minst fire kvadratmeter gulvareal.
I tillegg skal det ved inngangspartiet opplyses om det maksimale antallet kunder som er tillatt. De som jobber i butikkene, må regelmessig sjekke at kundene også klarer å holde to meters avstand til andre.
– Hvis ikke dette er mulig, skal maksimalt antall kunder reduseres, sa Evensen.
Hun sa videre at kjøpesentre skal ha rutiner som sikrer at senterets fellesarealer ikke blir benyttet som oppholdssted eller et sted man spiser takeaway.
– Serveringssteder er kun åpent for takeaway, sa næringsbyråden.
Skal man ut og handle, må man ha munnbind i butikk og på kjøpesenter hvis man ikke klarer å holde to meters avstand.
– Gå gjerne alene og på tider der det er mindre folk. Hold avstand og respekter reglene til butikkene og kjøpesentrene. Sammen sørger vi for at det er trygt å handle, sa Evensen.
Mye lest: Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav
Handelsstanden glad for Oslo-åpning
– En gledens dag for handelen i Oslo, sier administrerende direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening om at byens butikker får åpne.
Næss legger vekt på at foreningen har ventet lenge på denne beskjeden.
– Vi er trygge på at handelen vil ivareta strenge og nødvendige smittevernhensyn i tiden fremover. Vi vil heller ha det strengt enn stengt og for all del unngå at vi er nødt til å stenge ned igjen. Nå må vi jobbe sammen med byrådet og andre aktører for å sakte, men sikkert få tilbake byliv, sier Bjørn Næss.
– Vi er svært glade for at byrådet nå åpner opp i Oslo, slik at folk kommer seg tilbake i arbeid. Torsdag blir en gledens dag, sier HK-leder Christopher Beckham.
Han er likevel spent på hvordan gjenåpningen vil gå.
– Vi vet ikke om alle butikker er i stand til å åpne igjen. I løpet av den neste uka vil vi se hvordan varehandelen vil klare seg framover, sier han til HK-Nytt.
At butikkene og kjøpesentrene kan åpne igjen, gleder også NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid.
– Det var gode nyheter. Nå kan vi få folk tilbake i arbeid raskt og trygt. Det har vi ventet lenge på. Kombinasjonen av stengt i Oslo og åpent i nabokommunene har vært utfordrende. Med en streng gjenåpning, og ikke en stengt by, får vi folk tilbake på jobb og mulighet for god fordeling av kundene i butikkene i Oslo og nabokommunene, sier han til NTB.
Mye delt: Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP
Bekymret for stengte spisesteder
NHO Reiseliv er derimot skuffet over at Oslo ikke vil vurdere å åpne for servering før 20. mai. Mange arbeidsplasser settes i fare, sier Kristin Krohn Devold.
– Oslo er dødt med dagens situasjon, og det er nå ingen grunn til oppholde seg i byen. Slik har det vært i et halvt år. Å kun tillate takeaway-servering er et for strengt tiltak som ikke står i forhold til dagens smittesituasjon. Kompensasjonsordningen treffer ikke alle bedrifter, og de som mottar støtte, får kun dekket rundt 10 til 15 prosent av utgifter. Det eneste som kan redde bedrifter og arbeidsplasser er en gjenåpning, sier reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold til NTB.
Reiselivsdirektøren sier at mangelen på åpning i serveringsbransjen trolig betyr at den ukontrollerte festingen i parker, uteområder og i hjemmet vil fortsette. Færre vil klare å overleve, sier Devold.
– Dette øker forventningene fra reiseliv- og serveringsbransjen om at regjeringen og Stortinget i behandlingen av revidert nasjonalbudsjett forlenger alle tiltakene til minst 1. oktober. Det tar tid fra åpning til normal omsetning, sier hun og får støtte av Ole Erik Almlid.
– Vi opplever at mange i reiselivsnæringen i Oslo er skuffet over at det ikke kom lettelser for serveringssteder til 17. mai. De har ventet lenge, og mange venter desperat for å kunne åpne. Hvis man ikke kan gjenåpne snart, er jeg redd for at vi mister mange arbeidsplasser på veien, sier han til NTB.