Bystyret har stemt ja til søndagsåpne butikker i Oslo
Men først må Oslo få tommel opp fra Statsforvalteren.
Karl Johans gate kan bli søndagsåpen. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
herman@lomedia.no
Det er i hovedsak forbudt å holde butikker åpne på søndager og andre røde dager, ifølge helligdagsfredloven.
Men nå skal Oslo kommune søke statsforvalteren om å bli definert som et såkalt «typisk turiststed» og dermed bli unntatt forbudet.
Det vedtok bystyret i Oslo onsdag ettermiddag etter at det hadde blitt foreslått fra det Høyre-leda byrådet.
Byrådet begrunner søknaden det med at de vil satse på Oslo som turistby og legge bedre til rette for dem som reiser til byen.
I første omgang søkes det kun om Karl-Johan og sidegatene, men byrådet vil søke om flere områder dersom søknaden blir godkjent.
Arbeiderpartiet, SV, Rødt, Partiet Sentrum, Kristelig Folkeparti og MDG stemte mot forslaget.
Men flertallet ligger på høyresida. Høyre, Venstre og FrP stemte for.
Les også: Én tredel av norske kommuner har søndagsåpne butikker
HK-tillitsvalgt advarer
Fawsi Ismael Adem er leder av Handel og Kontor (HK) Region Øst og folkevalgt for Ap i Oslo. Han mener byrådet har gjort en for dårlig jobb med å utrede saken.
– Denne søknaden er ikke etterspurt av varehandelen. Det er ikke gjennomført konsekvensutredninger og verken arbeidsgiverne eller arbeidstakerne har fått gi sine innspill, sa Adem under bystyremøtet.
Kampen mot søndagsåpne butikker er en av HKs viktigste politiske saker.
Fawsi Ismael Adem
Brian Cliff Olguin
Det er i utgangspunktet frivillig om butikkene vil holde åpent på søndager dersom søknaden blir godkjent. Det er også et argumentene til høyresida.
Men Adem har en klar advarsel:
– Som mangeårig tillitsvalgt i HK, veit jeg at det ikke blir frivillig å jobbe på søndager.
HK har tidligere pekt på at det i realiteten ikke vil være frivillig for butikkene, sia de må holde åpent for å ikke tape i konkurransen med andre butikker.
Adem mener å åpne opp for søndagsåpne butikker i Oslo vil gi øke kostnadene til butikkene uten at omsetninga øker like mye.
– I stedet vil kostnaden bli ført over på forbrukerne som høyere priser, noe som rammer folk som allerede sliter økonomisk, sa han.
– Ingen forbrukere får på magisk vis mer penger å kjøpe for. Mat som handles på søndag fordi vi glemte det på lørdag er ikke økt forbruk, det er forskjøvet forbruk, sa Rødt-politiker Jorunn Folkvord i Bystyret.
Vanskelig å utrede
Venstresida mener altså forslaget var for dårlig utreda før det blei lagt fram for bystyret. «Dårlig utreda makkverk», kalte Ap-politiker Marte Scharning Lund det overfor HK-Nytt.
– Dette kan få store konsekvenser for tusenvis av ansatte i varehandelen, sa Lund.
– Vi har ikke utført lange, kostnads- og ressurskrevende konsekvensutredninger ettersom dette kun er en søknad, og det er frivillig å ha åpent, svarte byråd for kultur og næring i Oslo, Anita Leirvik North.
Byrådet mener at det er vanskelig å gjøre en fullstendig gjennomgang av konsekvenser og hvem det vil påvirke fordi det er frivillig for butikkene å holde åpent.
På onsdagens bystyremøte sa North at det er opp til Statsforvalteren å utrede saken og gjennomføre en høring.
I en høring får organisasjoner, bedrifter, personer og andre aktører legge fram sin mening om en sak og komme med innspill.
Næringa er delt
Daniel Torklidsen Lea i Oslo Handelsstands forening sier til NRK at det er delte meninger om søndagsåpne butikker for turister.
– Noen tror det vil spre den samme omsetningen over flere dager, men med et høyere kostnadsnivå. Andre tror de kan øke omsetninga nok til å forsvare det, sier han til NRK.
Lea sier også at butikker som trenger kompetente fagfolk er mer bekymra enn de som kan ansette studenter og andre ufaglærte.
Han bekrefter også at bedrifter vil føle seg pressa til å holde åpent dersom konkurrentene gjør det.
Turist i egen by
Høyre vil at også borgere i Oslo og omegn skal regnes som turister når de reiser til områder i Oslo der de verken bor eller jobber.
De mener at begrepet «turist» i helligdagsloven må tolkes utvidende, står det i forslaget.
«En familie fra Stovner eller Drammen kan like gjerne ha en storbyhelg i Oslo sentrum som i København, de er da turister», står det.
– Byrådet er kreative og vil redefinere hva en turist er. Jeg antar at Statsforvalteren kommer til å stille spørsmål rundt dette, sa Ap-politiker Lund.
På det svarte byråd North:
– Det er vanlig lovforståelse at innhold i et begrep ikke er statisk, men skal tolkes i lys av sin tid og samfunnsutvikling. Både korona og miljøutfordringer har gitt et større fokus på kortreiste opplevelser.