Etter korona:
Danmark har ikke hatt lavere ledighet på tolv år
Gjenåpningen av Danmark har ført til mangel på arbeidskraft, og ledigheten har falt til sitt laveste nivå på tolv år. I Sverige ventes økt inflasjon.
Danske restauranter er én av bransjene som melder om mangel på arbeidskraft. Bilder er fra Nyhavn i København.
colourbox.com
Nye sesongkorrigerte tall viser at antallet arbeidsledige falt med 5.600 til 101.300 fra juli til august. Dette tilsvarer en andel på 3,6 prosent, noe som er det laveste nivået siden januar 2009.
Årsaken er en kraftig oppgang i den økonomiske aktiviteten etter at koronatiltakene ble trappet ned. Både restauranter, hoteller, industrien og byggebransjen melder om mangel på arbeidskraft.
Vurderer tiltak
Den økonomiske veksten i andre kvartal var kraftigere enn tidligere anslått, ifølge det reviderte nasjonalregnskapet fra Danmarks Statistik. Nye beregninger viser at bruttonasjonalproduktet (BNP) vokste 2,8 prosent.
Regjeringen i Danmark har startet samtaler med partene i arbeidslivet for å vurdere tiltak mot mangelen på arbeidskraft. Fagforeningen Dansk Metal har allerede godtatt økt bruk av utenlandske arbeidere fra land utenfor EU.
Arbeidere flykter fra hotellbransjen i Norge: – Ingen fremtid i å jobbe som resepsjonist
Kraftig britisk vekst
Også i mange andre land har økonomien tatt seg kraftig opp etter hvert som folk er blitt vaksinert og koronatiltak faset ut. I Storbritannia er beregningene av veksten i andre kvartal blitt oppjustert til 5,5 prosent.
Fortsatt ligger imidlertid det britiske bruttonasjonalproduktet på et nivå som er 3,3 prosent lavere enn før pandemien.
Storbritannia: Permitteringsstøtte bidro til lavere britisk ledighet i første kvartal
Høyere inflasjon
Økonomisk vekst, mangel på enkelte typer varer og lav arbeidsledighet har i flere land bidratt til økt prisvekst. I Sverige ventes det at inflasjonen vil stige til 3,5 prosent mot slutten av året, ifølge nyhetsbyrået TT. Dette vil være høyere enn lønnsveksten, noe som betyr at svenskene får mindre kjøpekraft.
Mange økonomiske eksperter mener imidlertid at den økte inflasjonen er et forbigående fenomen. En av årsakene er såkalte flaskehalseffekter – midlertidig mangel på råvarer eller arbeidskraft idet økonomien gjenåpner.