JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De arbeidsløse vil få 700 millioner kroner mindre i dagpenger

Opptjeningsperioden for dagpenger forkortes. Når ordningen er i full virksomhet vil staten spare 700 millioner kroner i året.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil redusere bevilgningene til de arbeidsløse med 700 millioner kroner.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil redusere bevilgningene til de arbeidsløse med 700 millioner kroner.

Øyvind Aukrust

torgny@lomedia.no

helge@lomedia.no

Mange arbeidsløse vil få mindre dagpenger. Regjeringen foreslår å kutte i opptjeningsperioden for dagpenger ved arbeidsløshet. I dag kan den arbeidsløse velge mellom å legge siste årets inntekt til grunn, eller siste tre år.

– Først og fremst synes jeg det er et nytt, smålig kutt overfor sårbare grupper, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til LO-Aktuelt.

– Det er snakk om ledige som nok en gang blir rammet, på samme måte som da de tok fra dem feriepengene og skattla sluttvederlagsordningen. Et nytt smålig grep mot sårbare grupper, mener LO-lederen.

Kuttet for de arbeidsløse er på 700 millioner kroner, like mye som aksjeeierne får i skattelette.

– Rammer kvinner og midlertidige

Også nestleder og arbeidspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, reagerer på kuttet.

– Dette kuttet rammer de med svak tilknytning til arbeidslivet: Folk med lav inntekt, kvinner som har jobbet deltid eller midlertidig ansatte. De som har minst og står svakest vil stå enda svakere. Dette vil øke forskjellene i Norge, sier Tajik til LO-Aktuelt.

- Forslaget føyer seg inn i et mønster. Vi vet at denne regjeringen tidligere har kuttet i dagpenger til de arbeidsledige med over en milliard kroner. Nå vil de altså kutte enda mer, legger hun til.

Kuttet i dagpengene utgjør omtrent like mye penger som skatteletten for aksjeeierne – rundt 700 millioner kroner. NTB skriver at vinnerne i statsbudsjettet er aksjesparere med høy formue.

Denne «gavepakken» til aksjeeierne har en prislapp på rundt 765 millioner kroner.

Uføre Jane (60) må betale nesten 50.000 kroner for smertemedisin med Høies kuttforslag

Dette er reglene

Fra 1. januar 2018 skal bare opptjeningen for det siste kalenderåret gjelde. Dette vil ifølge budsjettet som regjeringen la fram i dag, anslagsvis føre til en innsparing på dagpengene på 305 millioner kroner i 2018, 600 millioner kroner i 2019 og 700 millioner kroner i 2020.

I 2020 vil regelverksendringene ha full effekt.

Regjeringa mener at kutt i opptjeningsreglene vil det styrke arbeidslinja. De omtaler den reduserte opptjeningsperioden som «å målrette dagpengeordningen mot de som har nærmere tilknytning til arbeidslivet.» og mener at «den enkelte (vil) få sterkere insentiver til kontinuerlig arbeidsdeltakelse.»

Arbeidspolitisk talsperson for Høyre, Heidi Nordby Lunde, mener det ikke handler om kutt, men en omlegging av ordningen.

– Derfor mener jeg det er et rimelig tiltak. Dagpenger handler om tilknytning til arbeidslivet. Det er det siste året du har vært knyttet til arbeidslivet som må gjelde. Det er også snakk om å forsterke arbeidslinja og forsterke tilknytning til arbeidslivet. Dagpenger skal ikke være en overgang til andre stønader, sier Nordby Lunde til LO-Aktuelt.

Mindre utbetalinger

• Følg oss på Facebook

20 prosent kutt

Nedgangen i arbeidsledigheten vil også medføre at det vil bli mindre utbetaling av dagpenger. Til sammen fører dette til en nedgang i utbetaling av dagpenger med 20 prosent.

Grunnlaget for å opptjene rett til dagpenger utvides for de som har vært utenfor arbeidslivet på grunn av sykdom. Fra nyttår skal også sykepenger og pleiepenger tas inn i beregningsgrunnlaget når kravet til minsteinntekt skal beregnes.

Se flere saker om statsbudsjettet 2018

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse