Forskuttering av dagpenger under koronakrisa:
De som ønsker forskudd på dagpenger, må søke hver måned
De som allerede har fått forskudd på dagpenger for april, må søke på nytt hvis de ønsker penger i mai.
Illustrasjonsfoto
Vidar Ruud / NTB scanpix
ida.bing@lomedia.no
Mange permitterte og ledige nordmenn har søkt om dagpenger. 411.200 søknader har blitt sendt inn siden 12. mars.
Nav har varslet at de kommer til å bruke lang tid på å ferdigbehandle alle søknadene.
På grunn av den lange ventetiden åpnet Nav opp for at personer kunne få forskuttert dagpenger mens de ventet på et vedtak.
De som venter på dagpenger, kan søke om å få forhåndsutbetalt 60 prosent av pengene for en måned av gangen.
Ordningen kom på plass mot tampen av mars, noe som ga dagpengesøkere mulighet til å motta den første forhåndsutbetalingen rett før påske.
p
Nå har direktoratet oppdatert informasjonen på side sider. Der minner de personer som har mottatt en forskuttering på at de må søke på nytt for at utbetalingene fortsetter.
Søknaden kan gjøres tidligst en måned etter at forrige søknad ble sendt.
Dette er kriteriene
Forskuddet ligger på 60 prosent, noe som er litt i underkant av hva søkeren får i dagpenger.
For dagpenger ligger satsen på 62,4 prosent for inntekter opp mot 600.000 kroner og 80 prosent for inntekter under 300.000.
Siste tall fra Nav viser at det i løpet av forrige uke kom inn 24.400 søknader om forskudd på dagpenger. 18.400 søknader ble godkjent.
Nav oppfordrer til å søke om forskudd på dagpenger – har utbetalt 1,5 milliarder kroner
Siden ordningen kom på plass 30. mars, har Nav mottatt 157.600 søknader om forskudd.
127.500 av dem er godkjent, noe som vil si over 80 prosent.
For å få godkjent søknaden om forskuttering, er kravene blant annet at søkeren må ha levert søknad om dagpenger i forkant og ikke fått den innvilget ennå.
Samlet beløp det er søkt og innvilget forskudd på, er totalt 1.885 millioner kroner, opplyser Nav.
Akutt behov
Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener at denne forskutteringsordningen løser deler av det akutte behovet mange har for inntekt.
– Mange som har mistet jobben eller er permittert er i en svært vanskelig situasjon, og har ikke anledning til å vente på lang saksbehandlingstid hos Nav før de får tilgang til dagpenger, sa Røe Isaksen da løsningen med forskuttering kom på plass.
Er du permittert og skal tilbake i jobb? Dette er rettighetene dine
Ingen øvre grense for behandlingstid
Ifølge Nav har de ikke satt en øvre grense på hvor lang tid de kan bruke på å få ferdigbehandlet en søknad om dagpenger.
Men etaten jobber fortsatt intenst med å utvikle nye systemer som kan gi raskere saksbehandlingstid, og har hentet inn flere ansatte som kan ta unna alle sakene.
– Vi har jobbet på spreng sammen med Arbeidsdepartementet for å få på plass nye regler, sa Ellen Christiansen, direktør for arbeid og ytelser i Nav, til FriFagbevegelse for en drøy uke siden.
Direktøren understrekte også at Nav har mer enn doblet antall saksbehandlere, fra rundt 200 til over 400. De har også gjort løpende tilpasninger i etatens IT-systemer for å kunne behandle hver søknad raskere.