Regjeringserklæringen:
Den nye regjeringen vil styrke trepartssamarbeidet: – Det er kjernen i den norske arbeidslivsmodellen, sier Støre
Regjeringen Støre vil jobbe nært med partene i arbeidslivet for å sikre et seriøst og organisert arbeidsliv.
Støre-regjeringen sier de vil styrke trepartssamarbeidet.
Tri Nguyen Dinh
helge@lomedia.no
HURDAL: Fagbevegelsen vil merke at det kommer en ny regjering som tar trepartssamarbeidet på alvor. Målet er en høyere organisasjonsgrad og at det skal gi sterke fagforeninger.
– Det er kjernen i den norske arbeidslivsmodellen, mener Jonas Gahr Støre.
– Å doble fagforeningsfradraget er viktig for de som er fagorganiserte. Men det er også et viktig signal fra fellesskapet at høy organisasjonsgrad tjener alle. Det er bra for den norske modellen. Jeg heier på alle bedrifter som melder seg inn i en arbeidsgiverforening og jeg heier på alle som melder seg inn i en fagforening, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
Støre-regjering: Her er 40 viktige punkter fra Hurdalsplattformen
Forsterke trepartssamarbeidet
I regjeringsplattformen kommer det fram at regjeringen ønsker å forsterke trepartssamarbeidet. Det skal både bli tettere, mer forpliktende og mer strategisk for å møte de utfordringene Norge står overfor i årene som kommer.
Flere forslag som er fremmet og nedstemt i Stortinget de åtte siste årene, ligger nå an til å få flertall skal man følge Hurdalsplattformen.
• Fagforeningsfradraget dobles.
• ILOs kjernekonvensjoner i menneskerettsloven skal innlemmes i norsk lov.
• Det skal settes ned en lavinntektskommisjon med partene i arbeidslivet for å redusere inntektsforskjellene.
• Kartlegging av utviklingen i arbeidslivet; blant annet i forhold til organisasjonsgrad, innleie, faste og midlertidige ansettelsesformer.
• Informasjon om trepartssamarbeid og fagforeninger i skolen, lederutdanninger og på arbeidsplasser til arbeidstakere fra land med svake fagforeninger.
• Gjeninnføre kollektiv søksmålsrett.
• Sørge for at partene i arbeidslivet er representert i alle relevante regjeringsutvalg.
Mye lest: Over 600.000 nordmenn tjener dårlig: Dette vil Rødt og SV gjøre for å løfte de lavest lønte
– Fra demokrati til teknokrati
LO-sekretær Are Tomasgard, har reagert kraftig på at partene i arbeidslivet har vært utelatt fra mange regjeringsoppnevnte utvalg de siste åtte årene. Han mener det er et demokratisk problem, og er glad for at en ny regjering vil gjøre noe med det.
– Å ha rene ekspertutvalg utelater perspektiver fra de som representerer vanlige folk. Det disse utvalgene og politikerne drøfter og vedtar, berører livene til menneskene på arbeidsplassene. Når de perspektivene uteblir, går vi i en retning fra demokrati til teknokrati. Både arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden bør være representert i disse utvalgene, har Are Tomasgard uttalt til FriFagbevegelse tidligere.