Unionen fagforening i Fellesforbundet:
Denne fagforeninga bremser nye tariffavtaler, påstår Bergen kommune. Se hva de svarer
Fagforeningsleder Jorge Dahl reagerer sterkt på beskyldninger fra Bergen kommune.
– Det vil være ødeleggende for oss om vi hindret bedrifter i å få tariffavtale, mener leder i Unionen fagforening i Bergen, Jorge Dahl.
Torgny Hasås
torgny@lomedia.no
Fagforeningene jobber hver dag for opprettelse av nye tariffavtaler. Men ei avdeling i Fellesforbundet blir beskyldt for å hindre opprettelse av tariffavtaler.
Bergen kommune har sendt brev til Fellesforbundet med kritikk. Bergen mener Unionen fagforening, som er en del av Fellesforbundet, trenerer prosessen som skal gjøre at en bedrift får tariffavtale.
Fellesforbundet avviser kontant beskyldningene. Se hele svaret lenger nede i saken.
Hvorfor tariffavtale?
Det spesielle i denne saken er at noen bedrifter kan få store fordeler med å inngå tariffavtale.
Bedrifter med tariffavtale har allerede noen fordeler i lovverket. De har blant annet rett til å inngå avtaler om arbeidstid som bedrifter uten tariffavtale ikke får inngå.
Disse fordelene vil bli flere når nye regler om innleie trer i kraft fra nyttår, og bedrifter uten tariffavtale vil miste retten til å leie inn personell.
Halvparten organisert
De nye lovendringene har ført til at flere bedrifter ønsker å inngå tariffavtale.
I hovedavtalen mellom NHO og LO står det at det holder at 10 prosent av de ansatte er organisert for å opprette en tariffavtale.
Fellesforbundet har imidlertid egne, strengere bestemmelser.
Fellesforbundet krever at halvparten av de ansatte i en bedrift er organisert, for at forbundet skal rette et krav om tariffavtale i bedriften.
Trenerer inngåelse
Bakgrunnen for Fellesforbundets krav om 50 prosent organisering, er følgende:
Hvis arbeidsgiveren nekter å inngå en tariffavtale, kan de ansatte rett til å streike for kravet, men da er det en fordel at så mange ansatte som mulig er medlemmer.
Hvis bare en liten del av de ansatte er fagorganisert, vil effekten av streiken være svak, og det vil være lett å påføre de fagorganiserte og fagbevegelsen et nederlag.
Derfor vil Fellesforbundet at fagbevegelsen må stå sterkt i en bedrift før man krever opprettelse av tariffavtale. Fellesforbundet mener det blir for svakt hvis bare én av ti er organiserte i en bedrift.
Sier Fellesforbundet nei?
Bergen kommune hevder altså at Fellesforbundet har sagt nei til opprettelse av tariffavtale i enkelte bedrifter som leverer til Bergen kommune.
I brevet fra Bergen kommune heter det: «Våre kontraktsparter og deres underentreprenører opplever at Fellesforbundet trenerer inngåelse av tariffavtale i strid med vilkåret i Hovedavtalen. Etter vår oppfatning er denne praksis svært uheldig og må opphøre.»
Reagerer kraftig
Leder i Unionen fagforening, Jorge Alex Dahl, svarer kontant til FriFagbevegelse.
– Vi reagerer kraftig på å bli beskyldt for å trenere inngåelse av tariffavtale. For oss i Unionen fagforening ville dette være helt ødeleggende. Vårt viktigste arbeid er nettopp å skaffe tariffavtaler til flest mulig ansatte i byggebransjen.
Ingen beklagelse
Unionen fagforening er fagforeningen for bygningsarbeidere i nordre del av gamle Hordaland fylke. Kontoret er i Bergen. Til sammen har fagforeningen 3500 medlemmer.
Etter at Etat for utvikling i Bergen kommune sendte brevet, har kommunen og Unionen fagforening hatt møte.
Fellesforbundets Jorge Dahl er ikke helt fornøyd med møtet:
– Men vi fikk ingen beklagelse, og vi fikk heller ikke vite hvilke bedrifter som har beskyldt oss for å hindre bedriften i å få tariffavtale, sier Dahl.
Tre av 25?
Jorge Dahl i Fellesforbundet har en mistanke om hvilken bedrift som har klaget over at Fellesforbundet har sagt nei til opprettelse av tariffavtale.
Mistanken hans retter seg mot en en bedrift som kontaktet fagforeningen for å få tariffavtale da tre av 25 ansatte var organisert.
Bedriften viste til ti prosent-regelen i hovedavtalen. Selskapet har oppdrag for Bergen kommune og har mange innleide.
Arbeidsgiverne kan kreve
Nylig har Fellesforbundet hatt bra oppslutning blant de ansatte i akkurat denne bedriften:
– Nå har vi organiserte store deler av de ansatte i denne bedriften slik at over halvparten er medlemmer hos oss, og vi har sendt krav om opprettelse av tariffavtale, sier Dahl i Fellesforbundet.
Formelt sett kan også arbeidsgiverne kreve at det inngås tariffavtale, men det er sjeldent. Fellesforbundet ville sannsynligvis ha avslått et slikt krav.
Møllers tran
Saken var også oppe i bystyremøtet i Bergen 21. september. Da stilte Linn Kristin Langley-Rasmussen fra Arbeiderpartiet spørsmål til finansbyråd Per Arne Larsen fra Venstre.
Larsen svarte at det er opp til partene å inngå tariffavtaler, og det ikke er noe kommunen skal legge seg oppi.
Intensjonene bak brevet var nok de beste, men at etaten «hadde tatt for mye Møllers tran», svarte Larsen.
Willy-André Gjesdal i Etat for utbygging i Bergen kommune er direktør for etaten som sendte brevet til Fellesforbundet.
I en e-post til FriFagbevegelse understreker han at Fellesforbundet og hans etat har ulike roller, og at det ikke er noen stor uenighet mellom han og Fellesforbundet.
Begge ønsker gode arbeidsforhold og tariffavtaler i byggebransjen, ifølge Gjesdal.
Bekymringsmelding
Gjesdal forklarer at brevet ble sendt fordi etaten får bekymringsmeldinger fra entreprenører om at det tar tid å få på plass tariffavtaler.
– Vi bruker rollen vår som byggherre til å anbefale at det inngås tariffavtale, men det er partene i arbeidslivet som inngår slike avtaler, skriver Gjesdal.
Tunge prosesser
Gjesdal i Bergen kommune vil ikke uttale seg om Fellesforbundet trenerer inngåelse av tariffavtaler, og vil heller ikke si noe om hvor mange firmaer som har meldt inn at Fellesforbundet trenerer inngåelse av tariffavtaler.
– Når det meldes tilbake til oss at det oppleves som tunge prosesser som drøyer lenge og det brukes mye ressurser for å få tariffavtale på plass, finner vi grunn til å si ifra uavhengig av hvor mange dette gjelder, skriver Gjesdal i e-posten til FriFagbevegelse.