JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Denne kommunen har de best betalte jobbene i Norge

Se listen over kommunene med høyest og lavest gjennomsnittlig månedslønn i Norge.
Helt på lønnstoppen troner Bærum.

Helt på lønnstoppen troner Bærum.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

martin.daldosso@ntb.no

Bærum er kommunen med de høyest lønte arbeidsplassene i Norge, viser nye tall fra SSB.

En gjennomsnittlig månedslønn for en jobb i Bærum ligger på 68.270 kroner, mens de tilsvarende tallene for Sola og Oslo, som er kommunene med andre og tredje plass, er på henholdsvis 67.170 og 63.910.

I Frosta, som er kommunen med lavest gjennomsnittlig lønn, tjener arbeidstakere i snitt 42.580 kroner.

Den høye lønna i Bærum forklares med at det er mange godt betalte jobber i større foretak og konsern innenfor konsulenttjenester, telekommunikasjon og finansieringsvirksomhet.

Olja drar Sola opp

Det samme gjelder for Oslo, men i hovedstaden trekkes snittet ned av et stort omfang av jobber innenfor statlig forvaltning, som ofte lønner mindre enn jobber i privat sektor.

For Sola sin del er det utslagsgivende at mange har jobb knyttet til oljenæringen. Av samme årsak ligger oljehovedstaden Stavanger og nabokommunen Sandnes også høyt på lista.

Det er typisk at mindre kommuner har et lavere gjennomsnittlig lønnsnivå, men det finnes unntak.

På topp-ti-listen finner man nemlig Utsira og Fedje, to av Norges aller minste kommuner. Begge kommunene har få jobber, og det er derfor mer sannsynlig at høyt lønte jobber løfter snittlønna betraktelig.

Mindre kommuner på bunn

Som nevnt ligger Frosta kommune nederst, men på bunn finner man også Gamvik, Moskenes, Rendalen og Engerdal. Felles for dem er alt de alle er små kommuner.

SSB peker på at jobber i mindre kommuner har en helt annen karakter enn i de større kommunene.

I mindre kommuner utgjør jobber innenfor kommunal forvaltning en større del av arbeidsmarkedet. Her er det vanligere at folk jobber innenfor skole, barnehager, helse- og sosialtjenester og lignende.

Warning
Annonse

Flere saker

Annonse