JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
POLITISK MARERITT: Under koronakrisen har statsminister Stefan Löfven styrket sin stilling i opinionen. Men korona er bare en av en lang rekke utfordringer for den gamle lederen av IF Metall.

POLITISK MARERITT: Under koronakrisen har statsminister Stefan Löfven styrket sin stilling i opinionen. Men korona er bare en av en lang rekke utfordringer for den gamle lederen av IF Metall.

Håvard Sæbø

LO i Sverige

Derfor blir det en dramatisk høst i Sverige. Her er krisene Löfven og LO må løse

Krisene og utfordringene står i kø for Sveriges statsminister Stefan Löfven og den nyvalgte LO-lederen Susanna Gideonsson.22.06.2020
11:25
22.06.2020 14:14

sym@lomdia.no

– Den økonomiske bunnen er trolig nådd, sa finansminister Magdalena Andersson, da hun torsdag 18. juni presenterte regjeringens nyeste prognoser for de økonomiske konsekvensene av koronakrisen.

Prognosene viser at Sveriges BNP synker med 6 prosent i år og at arbeidsløsheten vil stige til 9,3 prosent.

Selv om landet har holdt i gang mer av industrien og næringslivet enn mange andre land, så er likevel de økonomiske konsekvensene av koronapandemien dramatiske.

Men den gamle forbundslederen til IF Metall og den nyvalgte LO-lederen, står overfor langt flere utfordringer enn covid-19.

Et oljeraffineri i Lysekil

15. juni falt en avgjørelse i Mark- och miljööverdomstolen som på sikt kan føre til en regjeringskrise. Domstolen baserte seg på EU-regler og sa det var greit å bygge ut Preems oljeraffineri i Lysekil. Statsminister Stefan Löfven har tidligere uttrykt seg positivt om satsingen og nå er det opp til regjeringen å vurdere miljø og klima opp mot arbeidsplasser.

Problemet er at regjeringskollega Miljöpartiet de gröna, ikke kan leve med en utbygging som tilsvarer 5 prosent av Sveriges totale klimagassutslipp.

Kommentar: «Politisk krise i Sverige»

En eldreomsorg i krise

Koronapandemien har avdekket at den svenske eldreomsorgen har store mangler. Agenda Magasin skriver at hver fjerde er midlertidig ansatt og hver femte er timeansatt.

I Stockholm er det 91 forskjellige leverandører av hjemmehjelptjenester, 77 av dem er private kommersielle selskaper. Underbemanning, språkvansker og manglende utdanning er medvirkende årsaker til at svært mange av koronadødsfallene i Sverige skjer blant de eldre.

Det har også vært store utfordringer i koronasamarbeidet mellom landets 290 kommuner og 21 regioner. Press på lønns- og arbeidsvilkår over flere år har svekket velferdstilbudet i Sverige.

Et historisk troneskifte

De svenske LO-forbundene har over flere år mistet oppslutning og gikk i 2019 tilbake med 12.421 medlemmer. Tjenestemannsorganisasjonen TCO fortsetter å vokse og er for første gang større enn LO.

Tallene ved inngangen til 2020 viste at LO-forbundenes samlede medlemstall var 1.410.606, mens de 13 forbundene i TCO utgjorde 1.417.889 medlemmer.

I likhet med i Norge, har koronakrisen ført til økt oppslutning om fagbevegelsen. Samtidig viser en ny undersøkelse at organisasjonsgraden blant innvandrere har stupt.

I 2006 var det ingen forskjell i organisasjonsgraden mellom etniske svensker og innvandrere, den lå på 77 prosent. I dag er organisasjonsgraden stabil, men nede på 51 prosent for svensker med innvandrerbakgrunn. Det er spesielt dramatisk for LO som organiserer arbeideryrkene, mens TCO i stor grad har profesjonsforbundene som medlemmer.

En uønsket utredning

Privatisering av arbeidsformidlingen og en svekkelse av Las (lov om arbeidsbeskyttelse), var to av flere svært upopulære punkter det sosialdemokratiske partiet (S), gikk med på i januar-avtalen med Liberalerna (L), Centerpartiet (C) og regjeringskollega Miljöpartiet de gröna i 2019. Privatisering av arbeidsformidlingen er i full gang. Nå har utvalget som utredet en modernisering av Las – Lagen om anställningsskydd, levert sin innstilling. Arbeidsgiverne og de borgerlige partiene er fornøyde, mens fagbevegelsen er opprørt.

– Sleng utredningen på skraphaugen, var nyvalgt LO-leder Susanna Gideonsson budskap på LOs digitale kongress 15. juni.

Hun understrekte at LO ikke vil akseptere at noen regjering svekker ansettelsestryggheten, heller ikke en sosialdemokratisk regjering. Både statsminister Löfven og arbeidsmarkedsminister Eva Nordmark har avvist forslaget.

Ett av flere omstridte forslag er at de såkalte «turordningsrglerna» endres slik at inntil fem personer kan unntas fra ansiennitetsreglene i alle virksomheter. I dag er loven at to personer kan unntas i virksomheter med maksimalt 10 ansatte. Det foreslås også at det ikke lenger skal være mulig å kreve en oppsigelse ugyldig i bedrifter med femten eller færre ansatte. Dermed forsvinner dagens mulighet for en oppsagt arbeidstaker til å beholde lønnen så lenge det pågår en tvist.

Blir en oppsigelse likevel dømt usaklig i ettertid, skal arbeidstakeren ha rett på en erstatning tilsvarende minst åtte månedslønninger.

Det foreslås også at midlertidig ansatte skal ha fortrinn til videre arbeid etter ni måneder, i dag er regelen 12 måneder. Kritikerne er bekymret for at det vil bety enda kortere perioder å forholde seg til for de midlertidig ansatte.

Fagbevegelsen er heller ikke fornøyd med forslagene som skal styrke arbeidsgivers plikt til å gi de ansatte kompetanseutvikling.

Selv om Socialdemokraterna raskt var ute og avviste at dette forslaget vil bli ny lov, så var Centern og Liberalerna like tydelige på at «januariavtalen» skal følges. Og i den avtalen står det at dersom partene ikke blir enige så skal innstillingen vedtas. Forhandlingen mellom partene skal fortsette til høsten.

En presset og svekket a-kasse

Men Las er ikke den eneste krevende utredningen LO må håndtere. I midten av juni ble regjeringens utredning om en ny a-kasse presentert. Heller ikke den er LO-lederen veldig fornøyd med.

I dag har Sverige en arbeidsløshetstrygd som er dårligere enn EU-gjennomsnittet. Arbetet har beregnet at ytelsene i dag er lavere enn de var på 90-tallet.

– Vi trenger en sterkere a-kasse, krever den nyvalgte LO-lederen Susanna Gideonsson.

Ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Almega, kan også den nye a-kassen bli en del av forhandlingene til høsten. Det gjelder også en tredje rapport som dreier seg om kompetanse og omstilling.

Ifølge Arbetet begynner forhandlingene trolig andre uken i august og skal være avsluttet i slutten av september.

En splittet fagbevegelse

Men den nyvalgte LO-lederen Susanna Gideonsson har også interne utfordringer. Over flere år har det vært strid om lønnspolitikken i LO-familien. Store forbund som Kommunal har hoppet av samordningen fordi de blant annet har vært misfornøyd med hvordan LO har prioritert lavlønn og likelønn.

Men motsetningene gjelder også de viktige Las-forhandlingene. I vinter hoppet LO-forbundene Kommunal, Byggnads, Seko, Pappers og Målarna av de pågående forhandlingene med arbeidsgiverne. De fem forbundene mente ifølge Arbetet, at LO under forhandlingene hadde gått med på å fjerne kravet om at oppsigelser skal ha en saklig grunn.

De fem forbundene utgjør et flertall og har nå fått LO til å endre hele sin forhandlingsstrategi. Representantskapsmøtet i august vil vise om forbundene nå står samlet bak LOs forhandlingsdelegasjon.

Susanna Gideonsson er nyvalgt LO-leder i Sverige.

Susanna Gideonsson er nyvalgt LO-leder i Sverige.

Pernille Tofte

Et politisk mareritt

Den nyvalgte LO-lederen har varslet at hun vil være kritisk til Socialdemokraternas politikk. I en kronikk i Dagens Nyheter skrev Susanna Gideonsson at «socialdemokraternas uppdrag är at verka för arbeidsplassens interessen». Samtidig var hun tydelig på at folk må forstå at den politikken mindretallsregjeringen nå fører ikke er det samme som sosialdemokratisk politikk. Og hvis velgerne ikke forstår det, blir valget i 2022 veldig vanskelig, skriver hun.

Gideonssons utfordring er at mange av LOs medlemmer ikke aksepterer at regjeringen som styrer på nåde fra borgerlige partier, må vurderes ut fra at de er i mindretall. Spesielt LO-forbundenes menn foretrekker Sverigedemokraterna (SD), men også flere fagorganiserte kvinner følger etter. Og det til tross for at LO mener SD er et «rasistisk parti med nazistiske røtter».

Ved siste valg stemte 41 prosent av LOs medlemmer på det svenske arbeiderpartiet (S), ned fra 53 prosent. Fire av ti valgte borgerlig, og halvparten av disse på SD.

Under koronakrisen har statsminister Stefan Löfven styrket sin stilling i opinionen. Men det er en voksende kritikk i Sverige mot hvordan regjeringen har håndtert pandemien.

Fram mot valget om drøye to år må det sosialdemokratiske partiet vinne tilbake flertallet av LOs medlemmer hvis de skal ha tro på nye år i regjeringen. Da må også den nye LO-ledelsen klare å overbevise sine medlemmer, at det ikke er SD men S som fører en politikk for «arbeiderklassens interesser".

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.06.2020
11:25
22.06.2020 14:14Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Rødt og SV blir opprørt av Linns historie: – Folk blir ikke noe friskere av at ytelsene kuttes

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

Marit Hommedal / NTB

Disse partiene støtter Fagforbundets medlemmer før valget

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget


Flere saker