«Barn, ikke brud»:
Derfor støtter fagbevegelsen TV-aksjonen
Norsk fagbevegelse har gitt om lag 15 millioner kroner til TV-aksjonen de fem siste årene. – Vi har det så bra i Norge at det er viktig å vise solidariske, sier forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, oppfordrer medlemmer og tillitsvalgte til å støtte TV-aksjonen.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Mange av de store, norske fagforeningene bidrar hvert år med støtte til TV-aksjonen på NRK. Det er viktig for mobiliseringen og engasjementet i befolkningen.
Årets TV-aksjon går av stabelen søndag 24. oktober, og går til Plan International Norge. Temaet i år er «Barn, ikke brud». Inntektene går til å bekjempe barneekteskap i de landene hvor dette er mest utbredt.
LO ga i fjor 400 000 kroner til TV-aksjonen, og gjør det samme i år. Fagforbundet gir 100 000, NTLs forbundsstyre har bevilget 50 000 kroner til årets TV-aksjon og FO gir en krone pr. medlem, til sammen kr 31 622. Både Fellesforbundet og NNN gir 20 000 hver til årets TV-aksjon.
Denne er mye lest: Bussjåfør Somieh ba en passasjer følge smittevernreglene: – Plutselig kjenner jeg et hardt slag i ansiktet
Solidaritet
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum mener TV-aksjonen er en viktig nasjonal dugnad, hvor medlemmer av Fellesforbundet og mange andre går med bøsser og støtter opp om gode prosjekter.
– Vi har det så bra i Norge at det er viktig å vise solidaritet med de som ikke har det så bra, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.
Han oppfordrer alle forbundets medlemmer om å stille opp som bøssebærere og støtte aksjonen. Fellesforbundet vil også profilere TV-aksjonen internt og i media.
Selv gikk Jørn Eggum med bøsse i Bergen i 2019. Da opplevde han en stor pågang for å delta aktivt i aksjonen.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik påpeker at LO har deltatt i denne dugnaden i mange år.
I tillegg til å bevilge penger fra LO og forbundene, engasjerer TV-aksjonen tillitsvalgte og medlemmer i hele landet.
– Våre folk deltar i fylkeskomiteer og kommunekomiteer, rekrutterer bøssebærere og stiller selv som bøssebærere på aksjonsdagen. Den innsatsen som legges ned er vi stolte av, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna
Barneekteskap
Plan International Norge jobber for barns rettigheter i over 50 land. Organisasjonen er spesielt opptatt av barns skolegang, arbeider mot seksuelle overgrep og at barn skal behandles på en skikkelig måte. En sentral del av aksjonen er også å hindre barneekteskap. Hvert år blir 12 millioner jenter gift mens de ennå er barn. Barneekteskap fører ofte til at de må slutte på skolen og blir gravide mot sin vilje. Mange jenter må slutte på skolen. Særlig når de kommer i puberteten er frafallet stort fordi jentenes arbeidskraft trengs hjemme, at de ikke kan gå på skolen når de har menstruasjon, utrygg skolevei eller dårlig økonomi i familien.
Hvis bare noen av barna får fullføre utdanningen, er det ofte guttene som prioriteres. Uten skolegang mister jentene muligheten til å bli økonomisk selvstendige. 130 millioner jenter mellom 6 og 17 går ikke på skolen
TV-aksjonen i fjor: Fellesforbundet støtter årets TV-aksjon med 20.000 kroner
Fellesskap
Jørn Eggum mener det er svært viktig at fagbevegelsen ser lenger enn sin egen nese – ikke bare engasjerer seg i tariff og arbeidsliv.
– Internasjonal solidaritet har aldri gått av moten. Mye av det som ligger til bunn er å verne om menneskevernet. Det er viktig uansett hvor man er og hvilket ressurser man har. Plan jobber med fokus på viktige samfunnsproblemer. I Norge har vi både økonomi til å bidra som enkeltmennesker, men også muligheter til å gjøre det gjennom større fellesskap som arbeidsplasser og fagforeninger, sier Jørn Eggum.
– Formålet med årets TV-aksjon har LOs helhjertede støtte. Etter 10 år med svak framgang mot barneekteskap, rapporteres det nå om at stadig flere unge jenter rammes av virkningene av pandemien. Målrettet innsats vil ha betydning for manges liv, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.