EU og EØS
Det finnes ikke noe alternativ til EØS-avtalen for Norge, mener LO
– Men vi må ikke være mer katolsk enn Paven i forhold til den.
Innleieforbudet er et eksempel på at handlingsrommet i EØS-avtalen er større enn mange tror, mener LO-nestleder Steinar Krogstad.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
LO har vedtatt sin uttalelse til innstillingen fra det såkalte Eldring-utvalget, som utredet erfaringene med EØS-avtalen.
Konklusjonen er at EØS-forpliktelsene overoppfylles på enkelte politikkområder i Norge, delvis grunnet rettslig usikkerhet.
Det kan også være forsterket av aktører som bruker EØS-avtalen til brekkstang for politiske endringer i sin favør, heter det i uttalelsen.
– For å være sikre, legges det derfor inn en sikkerhetsmargin i den nasjonale politikken som reduserer muligheten for legitim politisk kamp. Det igjen kan svekke den norske modellen, sier LO-nestleder Steinar Krogstad.
Krogstad er også styreleder i LO Media.
Redd for feil
Han mener det har ført til en redsel for å gjøre feil.
– Men de siste årene har vi blitt mer fremoverlent i rollen vår, sier LOs Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.
Som eksempel trekker han fram at alle nå er enige om at seriøsitetsbestemmelsene ved offentlig innkjøp er «innenfor».
– Men mange var veldig forsiktig da kravene opprinnelig kom. Gradvis har behovet for å være overforsiktig gått bort, sier Krogstad.
Han mener det også gradvis er blitt en aksept for at det er mulig å stramme inn innleieregelverket uten at det er i strid med EØS-avtalen.
Overlatt til embetsverket
Krogstad mener vi i altfor stor grad har overlatt tolkningen av EØS-avtalen til embetsverket, i stedet for politikerne.
– EU har vist seg å ha en relativ stor grad av fleksibilitet. Dels har det vært en slags selvjustis for å holde det store EU samlet, mener han.
Eldring-utvalget fremhever viktigheten av å ha god kunnskap, ikke bare om regelverket, men også hvordan det praktiseres.
– Manglende kunnskap har ført til at vi har hatt en mer restriktiv holdning til dette enn EU selv. Men vi må ikke være mer katolsk enn Paven i forhold til EØS-avtalen, mener Krogstad.
• LO advarer i uttalelsen mot en praksis som innebærer mindre handlingsrom enn hos EU-landene selv.
• LO støtter utredningens påpekning av viktigheten av tiltak for å sikre et organisert arbeidsliv, bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.
• LO mener handlingsrommet innenfor EØS-avtalen bør brukes både når det gjelder støtte til husholdninger, energieffektivisering og tiltak for å sikre forsyningssikkerheten.
• LO slår også fast at strøm til en forutsigbar pris som sikrer konkurransefortrinn må være førende for norsk politikk framover, sammen med forsyningssikkerhet, ny industrireising og klimamål,
Eldring-utvalget
• Regjeringen oppnevnte i mai 2022 et utvalg som skulle se på Norges erfaringer med EØS-avtalen og andre avtaler med EU de ti siste årene.
• Utvalget ble ledet av Line Eldring fra Fellesforbundet, som er leder av samfunnsavdelingen i Fellesforbundet.
• Det var nettopp Fellesforbundet som opprinnelig krevde at det skulle gjennomføres en offentlig utredning om hvordan EØS-avtalen påvirker det norske samfunnet.
• LO-kongressen sluttet seg til dette kravet i 2022.
Stort handlingsrom
Inn- og utleieregler er et godt eksempel på en stor variasjon av nasjonalt regelverk og at nasjonale tilpasningsbehov i en rekke EU-land er en naturlig del av EU-samarbeidet, mener Krogstad.
LO peker i høringssvaret på at arbeidsmigrasjon er et viktig område:
«Fri bevegelse av arbeidskraft må derfor balanseres med hensynet til å opprettholde og videreutvikle våre nasjonale arbeidslivsmodeller og standarder», skriver LO i høringssvaret.
Steinar Krogstad mener rapporten til Eldring-utvalget og høringssvarene bør og kan bidra til en bedre debatt om ulike forhold knyttet til EU.
Og at man kan forholde seg til de ulike sakene som saker, ikke gjøre de til en skyggedebatt hvor det dreier seg om selve EØS-avtalen og EU-medlemskapet i stedet.
Spesielt ytre høyre og ytre venstre i norsk politikk er svært skeptiske til EØS-avtalen. LOs nestleder slår fast at det er lov å være kritiske til konsekvensene av EØS-avtalen.
– Det er fullt lovlig å være kritisk til konsekvensene av EØS-avtalen, men da må man hoste opp et alternativ som er bedre. Rapporten til Eldring-utvalget sier at det er vanskelig å finne land som står utenfor EU eller EØS som har en bedre avtale. Det finnes ikke et alternativ, poengterer han.
Se til England
Krogstad tror heller ikke vi ville fått en EØS-avtale i dag som hadde vært like god som dagens.
«LO mener EØS-utredningen korrekt beskriver EØS-samarbeidet sammenlignet med de handelspolitiske og samarbeidsformene som EU har med Storbritannia, Canada og Sveits. EØS-avtalen fremstår i denne sammenheng som det eneste realistiske alternativet i overskuelig framtid», heter det i uttalelsen fra LO.
– Basert på erfaringer og EUs egen praksis, vil det få fatale følger å gå ut av avtalen. En utmeldelse er heller ikke noe quick fix i forhold til saker som er krevende for oss i dag. Jeg håper vi er ferdig med den debatten, selv om det kan være riktig å være kritisk til EU-direktiver og saker som dukker opp, sier Steinar Krogstad.
EØS-konferanse
Mandag er det for øvrig en stor EØS-konferanse i Oslo Kongressenter organisert av UD, i samarbeid med næringsdepartementet, LO og NHO. Statsminister Jonas Gahr Støre møter her den tidligere italienske statsministeren Enrico Letta, leder av EØS-utvalget Line Eldring, LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid til samtaler om Norges rolle i et Europa i endring.