JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Jonas Gahr Støres 100 første dager som statsminister

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

Lørdag er det 100 dager siden Jonas Gahr Støre (Ap) gikk over Slottsplassen med sin ferske regjering. Han er stolt over hva de har fått til så langt.20.01.2022
13:29
20.01.2022 13:39

helge@lomedia.no

Jonas Gahr Støre bestemte seg for å lage en 100-dagersplan i juni i fjor. Målet var å sette seg selv et mål og gi en forpliktelse for hva han kunne gjennomføre som statsminister hvis Arbeiderpartiet vant valget.

– Samtidig var det et forsøk på å vise hva vi ville prioritere raskt hvis vi fikk tillit fra velgerne, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Arbeiderpartiets plan inneholder 40 løfter til velgerne. Lørdag har det gått 100 dager og løftene skal etter planen være innfridd.

I innspurten

Onsdag 19. januar meldte NTB at 32 av de 40 løftene var innfridd, men regjeringen har planer om å innfri enda flere av løftene i løpet av kort tid.

To dager før målstreken er det noen få punkter som ikke er påbegynt eller innfridd. Dermed vil statsminister Jonas Gahr Støre kunne krysse ut de aller fleste punktene når kalenderen viser lørdag.

Av punktene som ikke er innfridd, vil energikommisjon og lederlønnskommisjon komme snarlig.

Arbeidet med å rydde opp i taxinæringen starter snart. Målet er en drosjenæring med ordnede forhold, hvor kundene er trygge og sjåførene har en jobb de kan leve av. Frislippet skal stanses, ifølge en pressemelding fra samferdselsministeren.

Han vil se på muligheten for å stille sterkere krav om kompetanse hos dem som har taxiløyver. I tillegg vil departementet vurdere krav til bankgaranti og taklys på bilene.

Også arbeidet med å flytte renholdet tilbake til Forsvaret er startet opp, ifølge Støre. Men det tar litt lengre tid enn 100 dager. Blant annet må avtaler med de private renholdsfirmaene avvikles.

Veldig fornøyd

– Skulle du startet arbeidet på nytt, er det noe du ville gjort annerledes?

– Jeg syns det er noe andre enn jeg skal svare på. Men jeg er veldig fornøyd med å kunne legge fram en oversikt over en 100-dagersplan hvor vi enten er i gang eller har gjennomført det aller meste, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

– Vi gir vanlige folk bedre tilgang til velferdstjenester, har senket prisen på SFO, fjernet usosiale kutt fra Solberg-regjeringen, sørget for en mer rettferdig fordeling, gitt vanlige folk bedre økonomi, og framfor alt pekt ut en helt ny retning for landet. Vi har kommet i gang og fått hjulene til å rulle, fortsetter statsministeren.

– Dette har skjedd til tross for strømsjokk og pandemi som kom tilbake for fullt under vår vakt, poengterer han.

Mest fornøyd er han med endringene på arbeidslivsfronten. Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) har vært aktiv på å innfri kravene sine, blant annet med å fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser og sørge for faste ansatte, fagarbeidere og lærlinger, ved å starte utviklingen av en Norgesmodell for et seriøst arbeidsliv.

Denne uka fremmet Tajik et lovforslag om å styrke retten til heltid.

Regjeringen har etter press fra fra det rødgrønne stortingsflertallet også gjeninnført feriepengetillegget for permitterte og arbeidsledige. Senest onsdag la regjeringen fram forslag om forbud mot innleie fra bemanningsforetak på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold. I tillegg foreslår regjeringen en rekke innstramminger på bruken av bemanningsbyråer.

Er ikke omtalt

Det som ikke nevnes i planen, er to områder som har krevd mye arbeid fra regjeringen: Økt strømpris og oppblussing av pandemien.

– Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette. Det gjør at vi får et samfunn hvor folk får mer makt og innflytelse i hverdagen og ny grønn industri i hele landet, sier Jonas Gahr Støre.

Det skal imidlertid ikke legges skjul på at det har vært noen skjær i sjøen: LO har periodevis brust med fjærene, og SV har vært nødt til å forbedre støtteordninger i Stortinget. Samtidig har Høyre raskt omstilt seg til opposisjonsparti, og til tider har regjeringen blitt angrepet fra både høyre og venstre.

Måtte endre statsbudsjett

Det startet også brått og brutalt med å skulle gjøre om på et helt statsbudsjett, som den forrige regjeringen hadde jobbet med i mer enn ett år.

– Budsjettarbeidet ble preget av at vi hadde kort tid på oss til å endre Erna Solbergs budsjett. Vi pekte en retning med vårt alternative budsjett, og fikk på plass mange viktige saker, som billigere barnehage, økt fagforeningsfradrag og trygghet for AAP-mottakere. Men vi hadde et krav: Vi ville ikke øke oljepengebruken, som regjeringen til Erna Solberg gjorde ved enhver anledning. Det satte en begrensning for vår handlefrihet, forklarer Jonas Gahr Støre.

– Handlefriheten ble større ved den endelige budsjettbehandlingen. Vi fikk tilgang til mer ressurser, blant annet gjennom midler fra Statkraft (2,3 milliarder kroner). Det gjorde at vi kunne løfte inn flere saker, som feriepenger på dagpenger, pensjon fra første krone og brillestøtte til barn, poengterer han.

– Kunne dere truffet bedre på hoppkanten her?

– Det vil alltid være mulig å si det i ettertid. Men det har ikke gjort seg utslag i svevet. Vi har gjennomført et godt svev, hevder statsministeren.

Endrer arbeidslivet

Mest fornøyd er han altså med arbeidslivspolitikken:

– Det er også veldig viktig for Arbeiderpartiet som parti. Vi har flyttet makt til arbeidsfolk, startet på et mer seriøst arbeidsliv, gjort et krafttak for heltid og en opprydning på mange områder. Det har vi klart samtidig som statsråder har sittet med store kriser som er håndtert på kort tid.

– Dere vant valget, men har mistet velgere, og Høyre har igjen tatt over som største parti. Hva har forandret seg politisk på nesten 100 dager?

– Det er ikke så rart om man vet hvor stor betydning strøm har i folks personlige økonomi. Enhver regjering vil ha utfordringer med en slik situasjon, svarer Støre.

– Strømprisen var vi klar over tidlig i høst. Derfor kom vi raskt med reduksjon i elavgiften og økning av bostøtte. Så kunne vi kanskje vært en uke tidligere ute med den brede strømstøtte-ordningen. Vi valgte å bruke tid på å kvalitetssikre en helt ny ordning. Dette har ingen regjering tidligere kommet med tidligere, en ubyråkratisk og effektiv støtteordning, fortsetter han.

Krisehåndtering og regjeringsplattform

Og så, med den nye koronavarianten omikron, kom pandemien tilbake.

– Den traff oss for fullt som regjering. Jeg forstår at dette ikke er tiden for å gjøre opp status på målingene. Det viktigste vi kan gjøre er å holde fokus på vårt arbeid, både krisehåndteringen og gjennomføringen av Hurdalsplattformen, sier Jonas Gahr Støre og fortsetter:

– Vi var urolige for antall innleggelser med Delta-varianten i november. Vaksineringen var satt litt i skyggen av influensavaksinering. Men det virkelige kraftfulle skiftet kom da omikronvarianten kom, og viste seg å være mye mer smittsom. Siden har vaksineringen vist seg å være effektiv når det gjelder å begrense antall sykehusinnleggelser og alvorlig sykdom. Derfor kunne vi også bryte opp skjenkestoppen.

Aktuelt: Regjeringen vil lovfeste retten til hele stillinger – Shabaz øyner håp

Fått med deg denne? Da oljen kom, kjempet arbeidsgiverne mot innleie. Så snudde det

20.01.2022
13:29
20.01.2022 13:39Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

Brian Cliff Olguin

Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Guro Gulstuen Nordhagen

Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet

Kommentar

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Leif Martin Kirknes

«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

André Kjernsli

Her er den nye lønna til kontoransatte

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. 

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. 

Jan-Erik Østlie

Regjeringen trekker tilbake avgiftsøkningen for handikap-drosjer


Flere saker