Jonas Gahr Støres 100 første dager som statsminister
Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå
Lørdag er det 100 dager siden Jonas Gahr Støre (Ap) gikk over Slottsplassen med sin ferske regjering. Han er stolt over hva de har fått til så langt.
Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Jonas Gahr Støre bestemte seg for å lage en 100-dagersplan i juni i fjor. Målet var å sette seg selv et mål og gi en forpliktelse for hva han kunne gjennomføre som statsminister hvis Arbeiderpartiet vant valget.
– Samtidig var det et forsøk på å vise hva vi ville prioritere raskt hvis vi fikk tillit fra velgerne, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
Arbeiderpartiets plan inneholder 40 løfter til velgerne. Lørdag har det gått 100 dager og løftene skal etter planen være innfridd.
I innspurten
Onsdag 19. januar meldte NTB at 32 av de 40 løftene var innfridd, men regjeringen har planer om å innfri enda flere av løftene i løpet av kort tid.
To dager før målstreken er det noen få punkter som ikke er påbegynt eller innfridd. Dermed vil statsminister Jonas Gahr Støre kunne krysse ut de aller fleste punktene når kalenderen viser lørdag.
Av punktene som ikke er innfridd, vil energikommisjon og lederlønnskommisjon komme snarlig.
Arbeidet med å rydde opp i taxinæringen starter snart. Målet er en drosjenæring med ordnede forhold, hvor kundene er trygge og sjåførene har en jobb de kan leve av. Frislippet skal stanses, ifølge en pressemelding fra samferdselsministeren.
Han vil se på muligheten for å stille sterkere krav om kompetanse hos dem som har taxiløyver. I tillegg vil departementet vurdere krav til bankgaranti og taklys på bilene.
Også arbeidet med å flytte renholdet tilbake til Forsvaret er startet opp, ifølge Støre. Men det tar litt lengre tid enn 100 dager. Blant annet må avtaler med de private renholdsfirmaene avvikles.
Veldig fornøyd
– Skulle du startet arbeidet på nytt, er det noe du ville gjort annerledes?
– Jeg syns det er noe andre enn jeg skal svare på. Men jeg er veldig fornøyd med å kunne legge fram en oversikt over en 100-dagersplan hvor vi enten er i gang eller har gjennomført det aller meste, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
– Vi gir vanlige folk bedre tilgang til velferdstjenester, har senket prisen på SFO, fjernet usosiale kutt fra Solberg-regjeringen, sørget for en mer rettferdig fordeling, gitt vanlige folk bedre økonomi, og framfor alt pekt ut en helt ny retning for landet. Vi har kommet i gang og fått hjulene til å rulle, fortsetter statsministeren.
– Dette har skjedd til tross for strømsjokk og pandemi som kom tilbake for fullt under vår vakt, poengterer han.
Mest fornøyd er han med endringene på arbeidslivsfronten. Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) har vært aktiv på å innfri kravene sine, blant annet med å fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser og sørge for faste ansatte, fagarbeidere og lærlinger, ved å starte utviklingen av en Norgesmodell for et seriøst arbeidsliv.
Denne uka fremmet Tajik et lovforslag om å styrke retten til heltid.
Regjeringen har etter press fra fra det rødgrønne stortingsflertallet også gjeninnført feriepengetillegget for permitterte og arbeidsledige. Senest onsdag la regjeringen fram forslag om forbud mot innleie fra bemanningsforetak på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold. I tillegg foreslår regjeringen en rekke innstramminger på bruken av bemanningsbyråer.
Er ikke omtalt
Det som ikke nevnes i planen, er to områder som har krevd mye arbeid fra regjeringen: Økt strømpris og oppblussing av pandemien.
– Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette. Det gjør at vi får et samfunn hvor folk får mer makt og innflytelse i hverdagen og ny grønn industri i hele landet, sier Jonas Gahr Støre.
Det skal imidlertid ikke legges skjul på at det har vært noen skjær i sjøen: LO har periodevis brust med fjærene, og SV har vært nødt til å forbedre støtteordninger i Stortinget. Samtidig har Høyre raskt omstilt seg til opposisjonsparti, og til tider har regjeringen blitt angrepet fra både høyre og venstre.
Måtte endre statsbudsjett
Det startet også brått og brutalt med å skulle gjøre om på et helt statsbudsjett, som den forrige regjeringen hadde jobbet med i mer enn ett år.
– Budsjettarbeidet ble preget av at vi hadde kort tid på oss til å endre Erna Solbergs budsjett. Vi pekte en retning med vårt alternative budsjett, og fikk på plass mange viktige saker, som billigere barnehage, økt fagforeningsfradrag og trygghet for AAP-mottakere. Men vi hadde et krav: Vi ville ikke øke oljepengebruken, som regjeringen til Erna Solberg gjorde ved enhver anledning. Det satte en begrensning for vår handlefrihet, forklarer Jonas Gahr Støre.
– Handlefriheten ble større ved den endelige budsjettbehandlingen. Vi fikk tilgang til mer ressurser, blant annet gjennom midler fra Statkraft (2,3 milliarder kroner). Det gjorde at vi kunne løfte inn flere saker, som feriepenger på dagpenger, pensjon fra første krone og brillestøtte til barn, poengterer han.
– Kunne dere truffet bedre på hoppkanten her?
– Det vil alltid være mulig å si det i ettertid. Men det har ikke gjort seg utslag i svevet. Vi har gjennomført et godt svev, hevder statsministeren.
Endrer arbeidslivet
Mest fornøyd er han altså med arbeidslivspolitikken:
– Det er også veldig viktig for Arbeiderpartiet som parti. Vi har flyttet makt til arbeidsfolk, startet på et mer seriøst arbeidsliv, gjort et krafttak for heltid og en opprydning på mange områder. Det har vi klart samtidig som statsråder har sittet med store kriser som er håndtert på kort tid.
– Dere vant valget, men har mistet velgere, og Høyre har igjen tatt over som største parti. Hva har forandret seg politisk på nesten 100 dager?
– Det er ikke så rart om man vet hvor stor betydning strøm har i folks personlige økonomi. Enhver regjering vil ha utfordringer med en slik situasjon, svarer Støre.
– Strømprisen var vi klar over tidlig i høst. Derfor kom vi raskt med reduksjon i elavgiften og økning av bostøtte. Så kunne vi kanskje vært en uke tidligere ute med den brede strømstøtte-ordningen. Vi valgte å bruke tid på å kvalitetssikre en helt ny ordning. Dette har ingen regjering tidligere kommet med tidligere, en ubyråkratisk og effektiv støtteordning, fortsetter han.
Krisehåndtering og regjeringsplattform
Og så, med den nye koronavarianten omikron, kom pandemien tilbake.
– Den traff oss for fullt som regjering. Jeg forstår at dette ikke er tiden for å gjøre opp status på målingene. Det viktigste vi kan gjøre er å holde fokus på vårt arbeid, både krisehåndteringen og gjennomføringen av Hurdalsplattformen, sier Jonas Gahr Støre og fortsetter:
– Vi var urolige for antall innleggelser med Delta-varianten i november. Vaksineringen var satt litt i skyggen av influensavaksinering. Men det virkelige kraftfulle skiftet kom da omikronvarianten kom, og viste seg å være mye mer smittsom. Siden har vaksineringen vist seg å være effektiv når det gjelder å begrense antall sykehusinnleggelser og alvorlig sykdom. Derfor kunne vi også bryte opp skjenkestoppen.
Aktuelt: Regjeringen vil lovfeste retten til hele stillinger – Shabaz øyner håp
Fått med deg denne? Da oljen kom, kjempet arbeidsgiverne mot innleie. Så snudde det