JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva skjer hvis det blir streik?

Dette skjer hvis det blir streik i privat sektor

Er du tatt ut i streik og det faktisk blir streik, vil du få direkte beskjed på SMS eller telefon fra din fagforening.
STREIKEKLAR: Fellesforbundets Kine Asper (nummer to f.v.) fra streiken i 2016 er klar for å streike igjen for pensjonsrettigheter og for at utsendte arbeidere skal få det de har krav på.

STREIKEKLAR: Fellesforbundets Kine Asper (nummer to f.v.) fra streiken i 2016 er klar for å streike igjen for pensjonsrettigheter og for at utsendte arbeidere skal få det de har krav på.

Håvard Sæbø (arkivfoto)

yngvil@lomedia.no

Natt til søndag er det frist for å bli enige i tariffoppgjøret i privat sektor.

Rundt 35.000 arbeidstakere tas ut i streik neste uke hvis LO og YS ikke blir enige med NHO i tariffoppgjøret om lønn og pensjon. Er du en av dem, vil du få beskjed fra forbundet ditt.

Medlemmer i Fellesforbundet som er tatt ut i streik får beskjed fra forbundet sentralt, mens de som er tatt ut i streik fra Transportarbeiderforbundet får direkte beskjed fra sine lokale foreninger og klubber. De forskjellige forbundene varsler på ulike måter.

LO-forbundene som eventuelt skal streike legger også praktisk informasjon om streiken på sosiale medier og på nettsidene sine.

Så mye får du i streikestøtte hvis det blir storstreik

Følg med på Facebook

Dag-Einar Sivertsen, nestleder i Transportarbeiderforbundet, oppfordrer alle medlemmer, ikke bare dem som er tatt ut i første omgang av streiken, til å følge med på forbundenes Facebook-sider og nettsider og i pressen.

Disse streiker fra søndag hvis ikke LO og YS blir enige med NHO. Se hele lista her

Streikemøter underveis

– De lokale avdelingene våre har en plan klar for hvem som skal ha streikevakt og når. Det vil holdes mønstringsmøter der medlemmene får informasjon om hvordan de skal forholde seg under streiken og hva som skjer videre i streiken, forteller Kine Asper, forbundssekretær i Fellesforbundet.

– Alle klubblederne har kontroll på dette, og de vil ha kontakt med sine medlemmer underveis, sier Asper.

Les alle saker om lønnsoppgjøret her

Kan bli permittert

– Hva skjer på bedrifter der arbeidere som ikke er tatt ut i streik ikke får gjort jobben sin uten dem som streiker?

– De risikerer å bli permittert. Våre medlemmer som blir permittert som følge av streiken får streikebidrag fra forbundet. Hvis de ikke permitteres, får de selvsagt vanlig lønn fra sine arbeidsgivere, sier Dag-Einar Sivertsen i Transportarbeiderforbundet.

Arbeidere som skal permitteres, skal i så fall gis 14 dagers varsel, opplyser LO på sine nettsider.

• Dette er striden om reise, kost og losji: Odd og Karsten ble for dyre for verftet som heller ville bruke innleid arbeidskraft

Vanlige spørsmål under en streik

LO har ei liste over vanlige spørsmål under en streik.

LO oppfordrer blant annet alle til å melde fra om streikebryteri til klubb- eller avdelingsstyre.

LO krever også at alle som er tatt ut i streik må kunne bidra som streikevakt eller på andre måter. LO understreker at streik ikke er ferie for dem som er tatt ut.

LO opplyser også at lærlinger i utgangpunktet ikke kan bli tatt ut i streik, med mindre det er særskilt varslet.

Opptrapping av streiken

Alle de rundt 200.000 LO-medlemmene som er omfattet av forhandlingene, rundt 130 tariffavtaler, kan streike. I første omgang er 29.000 LO-medlemmer tatt ut i streik.

LO har levert liste over samtlige som blir tatt ut i streik til Riksmekleren. Dersom det faktisk blir streik, kan omfanget av streiken trappes opp til å gjelde en enda større del av LOs medlemmer, opplyser LO. Opptrapping må varsles fire dager før den iverksettes.

– LO offentliggjør ikke lista for opptrapping av streiken før den eventuelt blir varslet, skriver Jenny Ann Hammerø, informasjonssjef i LO, til FriFagbevegelse.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook og Twitter

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse