JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Dommen over Navs hasteordning for koronaledige er klar

Nav får Riksrevisjonens godkjentstempel for måten den eksplosive veksten i stønadssøknader ble håndtert på da koronapandemien rammet landet i fjor vår.
Navs hasteordning for koronaledige har i hovedsak etterlevd forutsetningene om rask gjennomføring, ifølge Riksrevisjonen.

Navs hasteordning for koronaledige har i hovedsak etterlevd forutsetningene om rask gjennomføring, ifølge Riksrevisjonen.

Hanna Skotheim

Kort tid etter at landet ble stengt ned i fjor vår, eksploderte arbeidsledigheten her. Fra 2,7 prosent i februar hadde den steget til det til det høyeste nivået i moderne tid to måneder senere: 14,6 prosent.

Nav fikk ansvaret for å iverksette Stortingets vedtak for å sikre inntekten til folk først og hjelpe bedriftene med kostnader knyttet til permitteringer, sykefravær og omsorg for barn – og har i hovedsak etterlevd forutsetningene om rask gjennomføring, ifølge Riksrevisjonen.

– Etaten måtte gjøre endringer i eksisterende ordninger og opprette nye ytelser mens søknadsbunken om dagpenger fra fortvilte nordmenn vokste, framgår det av rapporten som ble offentliggjort torsdag.

Mye delt: Arbeidsledig? Her er karriererådgiverens 10 tips til deg som skal søke jobb

Sikret rask utbetaling

Nav mottok flere søknader om dagpenger i løpet av de to første ukene etter nedstengingen 12. mars enn direktoratet vanligvis gjør i løpet av et helt år.

Det ble i slutten av måneden etablert en ordning for utbetaling av forskudd på dagpenger.

– Det sikret rask utbetaling til dem som mistet jobben eller ble permitterte, og begrenset konsekvensene av den lange saksbehandlingstiden. I slutten av september hadde etaten tatt unna køen av søknader, og saksbehandlingstiden var normal igjen, konkluderer revisjonen.

Mangler kontroll

Riksrevisjonen poengterer imidlertid at det ennå ikke er etablert kontrollrutiner for å fange opp misbruk av ordningene og feilutbetalinger.

Så langt er 33 personer/bedrifter anmeldt for svindel av til sammen 29 millioner kroner fra ordningen med lønnskompensasjon til permitterte.

Ved utgangen av året var dessuten 3,4 milliarder kroner som ble utbetalt som forskudd på dagpenger, ikke tilbakebetalt.

Les også: Hvordan skriver jeg en god jobbsøknad og CV?

Warning
Annonse
Annonse