JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

STATSBUDSJETTET

EL og IT: – Regjeringen lar en viktig mulighet glippe

– Vi hadde dessverre forventet mer på ENØK enn dette, sier forbundsleder Jan Olav Andersen, etter at regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett torsdag.
FORVENTET MER: Forbundsleder Jan Olav Andersen er ikke imponert over regjeringens forslag til energieffektivisering. – Vi hadde forventet mer, er hans kommentar. Nå håper han budsjettpartner SV bidrar til et løft.

FORVENTET MER: Forbundsleder Jan Olav Andersen er ikke imponert over regjeringens forslag til energieffektivisering. – Vi hadde forventet mer, er hans kommentar. Nå håper han budsjettpartner SV bidrar til et løft.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Regjeringen foreslår grep for å få fart på energieffektiviseringen i bygg i statsbudsjettet for 2023. Men EL og IT Forbundet hadde forventet seg mer.

– Energieffektivisering er konfliktfri måte å styrke kraftbalansen på. Med dagens kraftpriser er det klare fordeler for både den enkelte og samfunnet å legge til rette for å bruke krafta smartere. Vi hadde dessverre forventet mer på ENØK enn dette. Følelsen er at regjeringa lar en viktig mulighet glippe her, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

– Ordningene må skaleres opp

Regjeringen foreslår 480 millioner til Husbanken som skal gå til energitiltak i kommunalt eide utleieboliger, sykehjem og omsorgsboliger i tillegg til studentboliger.

Til energitiltak i husholdninger stilles det 1,1 mrd til disposisjon gjennom en rettighetsbasert ordning over tre år. I tillegg skal det gis bedre informasjon om strømsparing og energieffektivisering, statens bygg skal spare strøm og det gis en midlertidig energitilskuddsordning til næringslivet.

LES: Regjeringen med plan for å spare strøm. For lite ambisiøst, mener elektrobedriftene

– Når man skal bruke 45 milliarder kroner på direkte strømstøtte så blir det uforståelig at man ikke setter inn sterkere innsats for å permanent redusere folks strømregninger gjennom energieffektivisering. Støtteordningen i Enova er ikke større enn hva strømkundene selv betaler inn i Enova-avgift. Energitiltakene i kommunale boliger er en dråpe i havet i forhold til behovet. Ordningene må skaleres opp for å møte den kritiske situasjonen vi står i nå. Her forventer vi at budsjettpartner SV bidrar til et løft, sier Andersen.

Styrker OED og NVE

Regjeringen foreslår å styrke kapasiteten til saksbehandling og utredninger i blant annet Olje- og Energidepartementet (OED) og Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), med over 100 millioner kroner.

LES: Økte skatter stopper investeringer i vannkraften, mener Energi Norge

– Manglende saksbehandling- og utredningskapasitet kan ikke være en propp for elektrifiseringen av Norge og det grønne skiftet. Her har regjeringen tatt viktige grep for å komme raskere i gang med havvindsatsingen og få ned saksbehandlingstiden i NVE, sier Andersen.

Økt grunnrente og høyprisbidrag

EL og IT Forbundet har tidligere støttet forslagene om økt grunnrenteskatt og høyprisbidrag, men tok forbehold om at innretningen ikke ble slik at det stanser helt nødvendige investeringer i vannkraftproduksjon.

Nå frykter forbundslederen at dette kan skje.

– Forslaget om høyprisbidrag ser ut til å ramme akkurat de investeringene vi trenger mest, nemlig effektoppgraderinger. Skal vi lykkes med det grønne skiftet og få mye mer uregulerbar produksjon via vind- og solkraft er vi helt avhengige av at vannkraften kan levere mye effekt i perioder med vindstille og lite sol. Da trenger vi effektkraftverk som er designet for å produsere kraft i de timene vi trenger det aller mest og prisen er høy. Med dagens ekstrempriser og en presset budsjettsituasjon er det fornuftig at kraftbransjen bidrar mer, men høyprisbidraget må være en midlertidig ordning, som faller bort når kraftsituasjonen normaliserer seg, sier Andersen.

Annonse
Annonse