JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UTSLITT HVER DAG: Barne- og ungdomsarbeider Ellen Grinden ble koronasmittet på jobb i barnehagen i januar. Nå nesten tre måneder er hun tilbake i 20 prosent jobb. Mer klarer hun ikke.

UTSLITT HVER DAG: Barne- og ungdomsarbeider Ellen Grinden ble koronasmittet på jobb i barnehagen i januar. Nå nesten tre måneder er hun tilbake i 20 prosent jobb. Mer klarer hun ikke.

Privat

Krever at ansatte i barnehager, skoler og SFO prioriteres i vaksinekøen

Ellen (56) ble koronasmittet på jobb. Nå klarer hun bare å jobbe 1,5 time om dagen

Barne- og ungdomsarbeider Ellen Grinden ble smittet i barnehagen i januar. Flere fagforbund krever at medlemmene må fram i vaksinekøen.26.04.2021
12:12
26.04.2021 13:19

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Da det ble kjent at det var smitte i barnehagen, ble både ansatte og barn testet og satt i karantene. Da karantenetiden var over og Grinden skulle tilbake på jobb, kjente hun seg dårlig tross negative testresultat.

Hun testet seg igjen og denne gangen var testen positiv.

Grinden bor alene sammen med hunden sin. Den lå ved siden av sofaen og passet på. Moren leverte mat på trappa, smittesporingsteamet ringte hver dag og da hun var på det sykeste ringte de to ganger om dagen. Barnehagestyrer ringte og sendte meldinger.

En stund var det snakk om å sende henne på sykehuset, så dårlig var hun.

– Jeg lå hjemme og var skikkelig dårlig. Men jeg kom meg heldigvis og slapp å bli innlagt.

Ett år med korona: Over 1100 har søkt Nav om å få godkjent covid-19 som yrkessykdom

Alle regler fulgt

I barnehagen har de fulgt alle smittevernregler. De har spritet og vasket og holdt avstand, i den grad det er mulig å holde avstand til barn som vil opp på fanget og trenger trøst og kos.

– De nyser oss opp i ansiktet og de følges på do. Slik er hverdagen vår.

Grinden forteller at hun har vært skikkelig redd for å bli smittet og for å gå på jobb.

– I høst grudde jeg meg så fælt. Jeg leste om hvor syke folk ble. Jeg er 56 år, og jeg har ikke alderen helt på min side.

Forståelse for redslene ble møtt i barnehagen og det ble satt opp faste grupper med faste barn hver uke.

– Dette fungerte veldig bra. Vi er jo utsatt i denne jobben.

Kreftene tar fort slutt

Det er bare litt over en uke siden hun var tilbake i jobben i barnehagen i 20 prosent stilling. Halvannen time hver dag. Det er alt hun klarer.

– Etter halvannen time på jobb er jeg helt utslått og da blir det ikke gjort mer den dagen.

Før hun ble syk, var Grinden frisk og rask og gikk tur med hunden etter jobb og hus og hage krevde sitt.

– Nå er alt satt til side, og det vises. Jeg er frustrert over at jeg ikke orker mer og at det tar så lang tid å komme seg.

Før hun startet opp på jobb igjen, var hun jevnlig innom og drakk kaffe med kollegaer.

– Jeg begynte pent med jevnlige besøk. Det var på et slik besøk at jeg fylte ut et dokumentasjonsskjema i samarbeid med barnehagestyrer og tillitsvalgt om hva som hadde skjedd.

Aktuelt: Pensjonsselskaper jekker opp gebyret for den som blir arbeidsledig

– Vi er sårbare

Elin Sørensen er tillitsvalgt i barnehagen hvor Ellen Grinden jobber. Hun forteller at de følger smitteveilederen fra utdanningsdirektoratet som kommer med anbefalinger om hygiene, avstand, nivåinndeling, gruppestørrelse og sykdom.

BARNA TRENGER NÆRHET: Elin Sørensen er tillitsvalgt i barnehagen hvor smitten har slått ut kollegaer. Hun sier de er en sårbar gruppe og håper de blir prioritert i vaksinekøen.

BARNA TRENGER NÆRHET: Elin Sørensen er tillitsvalgt i barnehagen hvor smitten har slått ut kollegaer. Hun sier de er en sårbar gruppe og håper de blir prioritert i vaksinekøen.

Privat

Blir et barn sykt i barnehagen, sendes det hjem og blir hjemme noen dager for å se om sykdommen utvikler seg.

– Vi kjenner barna. Det er noen som ofte er forkjølet og det er de som sjelden er det. Skulle et barn plutselig begynne å snørre, blir vi ekstra oppmerksomme.

Barnehagen er delt inn i kohorter og det er få barn per voksen. Det er heller ingen kontakt på tvers av avdelingene.

– Men vi er en sårbar gruppe. Vi kan ikke holde avstand til syke barn, men vi gir dem trøst, omsorg og nærhet. Dette skjer uten verneutstyr, sier Sørensen.

– Nå vil vi prioriteres i vaksinekøen, ber hun om.

Utsatte yrker: Disse yrkesgruppene er mest utsatt for korona

Disse gruppene må prioriteres

Statsministeres kontor har nettopp fått en henvendelse om at ansatte i barnehager, skoler og SFO må prioriteres i vaksinekøen signert lederne i Fagforbundet, Utdanningsforbundet, Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund.

– Vi mener dette er et viktig krav. Nå har vi en ustabil og uforutsigbar smittesituasjon med mutert virus som smitter lettere blant barn og unge og videre til ansatte i skoler, SFO og barnehager som har tatt kontakt, sier May-Britt Sundal, leder for Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet.

PRIORITER DEM SOM JOBBER NÆR BARNA: – Nå er de høyest prioriterte risikogruppene snart vaksinert og da bør ansatte i barnehage og skole og SFO prioriteres, mener Fagforbundets leder i Yrkesseksjon kirke, kulturog oppvekst, May-Britt Sundal.

PRIORITER DEM SOM JOBBER NÆR BARNA: – Nå er de høyest prioriterte risikogruppene snart vaksinert og da bør ansatte i barnehage og skole og SFO prioriteres, mener Fagforbundets leder i Yrkesseksjon kirke, kulturog oppvekst, May-Britt Sundal.

Per Flakstad

Sundal peker på at Regjeringen under hele pandemien har understreket hvor viktig åpne skoler og barnehager er for samfunnet vårt. Da må det være sikkert å gå på jobb for alle ansatte som er i nærkontakt med barn og at ansatte verken smittes eller bidrar til å smitte andre.

– Nå er de høyest prioriterte risikogruppene snart vaksinert og da bør ansatte i barnehage og skole og SFO prioriteres, mener Sundal.

Vaksinering er nødvendig

De fire organisasjonene anser vaksinering som nødvendig og målrettet forebyggende helsearbeid for å hindre alvorlig sykdom og holde skoler og barnehager åpne. De ber om at dette vurderes hurtig og viser i brevet til at det er en felles målsetting å ta vare på barn og unge ved å holde skoler og barnehager åpne og gi et så normalt tilbud som mulig under pandemien.

Videre i brevet står det at det må være en del av helhetsvurderingen at smittevern i skoler og barnehager i praksis er svært krevende. Organisasjonenes medlemmer melder om at smittevernveiledernes avstandskrav daglig utfordres, og at det er begrenset hvilke andre smitteverntiltak som brukes.

Hensynet til sårbare barn må veie særlig tungt. Disse elevene trenger å være på skolen eller i barnehagen. Samtidig har ansatte begrenset mulighet til å beskytte seg mot dråpe- eller kontaktsmitte og trenger derfor vaksine.

Mange barnehager og skoler opplever stadig karantener, og vaksinerte lærere og annet personell vil derfor bidra til at flere ansatte kan utføre sitt arbeid som normalt.

Statsministeren sitter utilgjengelig i møter i hele dag og har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Fagbladets henvendelse for kommentar er derfor videresendt Helse- og omsorgsdepartementet.

Minister: – Vi ser på saken

– Jeg skjønner at lærere og barnehageansatte er bekymret, og det er noe vi tar på alvor. Regjeringen har gitt et oppdrag til FHI om å revurdere vaksinestrategien, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby i en epost til Fagbladet.

– I tillegg til å vurdere geografisk fordeling og hvorvidt man skal prioritere yngre aldersgrupper, har vi bedt dem om å se på om enkelte yrkesgrupper skal prioriteres opp. Lærere og barnehageansatte er absolutt en gruppe det er aktuelt å se på i denne sammenheng, sier Guri Melby.

Mye lest og delt: 15.000 koronaledige vil aldri komme tilbake i jobb igjen, frykter forsker

Yrkesskadeerstatning ved covid-19

Foreløpig har ikke Fagforbundet fått inn saker som gjelder yrkesskadeerstatning etter covid-19-smitte, men flere saker er meldt til Nav.

– Vi får de først når avslag foreligger, forteller advokat i Fagforbundet, Anne-Gry Rønning-Aaby.

Regjeringen endret i april i fjor yrkesskadereglene i folketrygden, slik at helsepersonell som smittes av koronaviruset på jobb skal kunne få yrkesskadeerstatning.

Også andre yrkesgrupper kan være omfattet av utvidelsen.

– Vi ser at det kan bli en utfordring for dem som jobber i barnehage, i frisørsalonger eller andre steder som tradisjonelt ikke er et smittested, sier advokat i Fagforbundet, Anne-Gry Rønning-Aaby på Fagforbundets sider.

Hun sier videre at Fagforbundets klare utgangspunkt er at man skal være omfattet så lenge man er smittet på jobb.

Skademeldinger som gjelder yrkessykdom skal meldes inn til Nav. Fra de nye reglene ble gjeldende 1. mars 2020, hadde over 1100 har søkt Nav om å få godkjent covid-19 som yrkessykdom.

Det grunnleggende kravet for yrkesskadeerstatning er at påvirkningen fant sted under arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden, og om smitten er påført under spesielle arbeidsforhold, i spesielle arbeidssituasjoner.

Derfor er det viktig at man sørger for god dokumentasjon med en gang smitte er påvist hvis man blir smittet i forbindelse med jobb.

Aaby-Rønning sier at hvis man jobber i barnehage og har barn i fanget hoster eller nyser, er det viktig å registrere dette.

Hun peker på at det vil bli et spørsmål om sannsynligheten for at man er smittet i arbeid, og ikke et hvilket som helst annet sted man ferdes.

Det vil også ha betydning hvor høy sykdoms- og smitterisikoen er til enhver tid, fordi det som omfattes er arbeidsplasser eller områder med særskilt risiko.

Hun sier at det viktigste rådet tillitsvalgte kan gi til korona-utsatte medlemmer er at de må dokumentere hendelser hvor de kan ha vært utsatt for smitte.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.04.2021
12:12
26.04.2021 13:19Mest lest

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

Eirik Dahl Viggen

Erik sa opp jobben og ble fosterfar på heltid. Så sa barnevernet opp kontrakten

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

Arbark

AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener fagbevegelsen og venstresdia er tjent med å ikke være så ensidig opptatt av det negative i arbeidslivet.

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener fagbevegelsen og venstresdia er tjent med å ikke være så ensidig opptatt av det negative i arbeidslivet.

Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

Høyre-politikeren kommer med en advarsel til venstresida på 1. mai

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Benjamin Ward/OsloMet / Privat

To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

Min mor: Året må ha vært 1980 da noen tok bilde av Ligia Cruz under en pause på hotellet hvor hun jobbet som stuepike i London. Bildet til høyre tok hun selv i en av metropolens mange passbildeautomater.

Min mor: Året må ha vært 1980 da noen tok bilde av Ligia Cruz under en pause på hotellet hvor hun jobbet som stuepike i London. Bildet til høyre tok hun selv i en av metropolens mange passbildeautomater.

Privat

«Det er 1. mai, og jeg tenker på mamma, en vaskedame»

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Leder i Rødt tar utgangspunkt i gruvearbeiderslitet på Røros i sin tale 1. mai.

Leder i Rødt tar utgangspunkt i gruvearbeiderslitet på Røros i sin tale 1. mai.

Jan-Erik Østlie

«Vi er ikke alle i samme båt. Noen er i en yacht», sier Rødt-lederen i sin 1. mai-tale

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte


Flere saker