Europeisk arbeidsmarkedsbyrå:
Enighet i EU: Norge trenger ikke avgi suverenitet til nytt arbeidsmarkedsbyrå
Foreløpig enighet om EUs arbeidsmarkedsbyrå. LO er tilfreds med betingelsene.
Peggy Hessen Følsvik er tilfreds over at Norge ikke må avgi suverenitet.
Martin Guttormsen Slørdal
helge@lomedia.no
EUs institusjoner ble for kort tid siden enige om et kompromiss for etableringen av et europeisk arbeidsmarkedsbyrå.
• Hva er EUs arbeidsmarkedsbyrå? Les deg opp
LO konstaterer at kompromissforslaget ikke medfører at Norge må avgi suverenitet til det nye byrået. Da LO avga sin uttalelse om dette, var det en forutsetning at byrået ikke svekket partene i arbeidslivets sin selvstendighet eller la hindringer i veien for norske lover og avtaler.
– Dette var en viktig forutsetning for LO og det understreker at partenes selvstendighet er ivaretatt. Det er også positivt at partene på europeisk nivå får god representasjon i det nye byrået, sier 1. nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
Styrke samarbeidet
LO la også til grunn at det ikke var behov for myndighetsoverføring for at byrået skulle kunne utføre sine oppgaver.
Det nye byrået skal bidra med blant annet økt forskning og dokumentasjon, og gjennom opplæring og kapasitetsbygging bidra til å styrke de nasjonale tilsynsorganene.
– Selv om kanskje nytten vil være noe begrenset for Norge er det positivt at arbeidsmarkedsbyrået skal arbeide for å styrke kunnskapen om arbeidskraftmobilitet og ikke minst styrke samarbeidet mellom medlemslandene i det indre marked. Vi vet at det skorter på samarbeid mellom land. Mange av våre europeiske kolleger opplever at nasjonale myndigheter ikke tar ansvar for utviklingen i arbeidslivet, sier Peggy Hessen Følsvik.
Det er nå opptil EUs institusjoner å gjøre de endelige vedtakene før arbeidsmarkedsbyrået blir en realitet.
Debattinnlegg om arbeidsmarkedsbyrået:
• ELA er positivt for fagbevegelsen»
• «Hva kan EUs arbeidsmarkedsbyrå gjøre for oss?»
• «Et arbeidslivsbyrå for enda mer fri flyt»
• «Nei til EU bommer på arbeidsmarkedsbyrået – igjen»
• «ELAstikk eller tvangstrøye for arbeidslivet?»
• «For Norge kan et EU-byrå for arbeidslivet bety et tilbakeskritt i kampen mot sosial dumping»
• Europabevegelsen: Flere av LOs innspill til EUs arbeidsmarkedsbyrå er verdt å glede seg over
Fellesaksjoner
Det nye arbeidsmarkedsbyrået skal også kunne legge til rette for felles inspeksjoner. Det understrekes i kompromisset at dette er frivillig. Hvis et land ikke ønsker å delta i en fellesaksjon kan de gi beskjed om dette gjennom en begrunnet uttalelse.
Hvis Norge derimot ønsker at det skal gjennomføres en felles inspeksjon i Norge er det Arbeidstilsynet som gjennomfører tilsynet. Arbeidsmarkedsbyrået og arbeidstilsyn fra tredjeland kan kun delta som observatører.
Er det uenighet mellom to land om hvilke regler som gjelder kan arbeidsmarkedsbyrået gå inn og mekle. Resultatet av en mekling kan føre ut i en ikke-bindende uttalelse.
Det er viktig å være klar over at det som er foreslått er at mekling kun skal skje ved uenighet mellom land. Det betyr at uenighet mellom partene i arbeidslivet ikke vil være gjenstand for mekling. Dette vil være som i dag og opptil nasjonale ordninger og systemer å håndtere.
Forslaget som både Rådet og Europaparlamentet skal ta stilling til har i oppgave å styrke samarbeidet og informasjonsflyten mellom medlemslandene i det indre marked.
• Beslutningsmyndigheten i EUs nye arbeidsmarksbyrå skal være nasjonal, sier Hauglie
• Vedum varsler kamp mot Junckers europeiske arbeidsmarkedstilsyn
• EUs medlemsland vil gi mindre makt til nytt europeisk arbeidstilsyn