JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Enja er permittert, men får ikke dagpenger. Hun frykter hun må avslutte studiene

Enja Kjeldsen (25) synes ikke krisepakka til studentene er bra nok. – Jeg burde få dagpenger på lik linje med mine kolleger.
IKKE FORNØYD: Enja Kjeldsen (25) synes ikke krisepakka fra regjeringen til studentene er bra nok. Nå frykter hun at hun må avslutte studiene og flytte hjem.

IKKE FORNØYD: Enja Kjeldsen (25) synes ikke krisepakka fra regjeringen til studentene er bra nok. Nå frykter hun at hun må avslutte studiene og flytte hjem.

Ylva Seiff Berge

ylva.seiff.berge@lomedia.no

Saken ble skrevet før nytt regelverk ble presentert 14.4. som gir studenter økt rett til dagpenger ved permittering. Les mer her:

Enja Kjeldsen studerer markedsføring og merkevareledelse ved Høyskolen i Kristiania og har til vanlig deltidsjobb på Lindex på kjøpesenteret Oslo City. Da hun ble permittert før påske fikk hun beskjed av arbeidsgiveren sin om å ta kontakt med Nav for å få dagpenger. Men slik ble det ikke. For studenter har ikke krav på dagpenger, oppdaget Kjeldsen.

– Jeg har alltid tenkt at arbeidsmarkedet setter pris på de med god arbeidsmoral og som jobber hardt. Nå er jeg i sjokk, sier Kjeldsen til HK-Nytt.

Krisepakke til studentene

Regjeringens krisepakke innebærer at studentene får utbetalt studielån og stipend for mai og juni sammen med utbetalingen for april. Studenter som er permittert fra stillingene sine kan også søke om et tilleggslån på opp til 26.000 kroner. 8.000 kroner av tilleggslånet kan bli gjort om til stipend. Studenter som har mistet deltidsjobben har i noen få tilfeller også rettigheter til å søke om dagpenger fra Nav.

Enja Kjeldsen er ikke fornøyd med regjeringens krisepakke.

– Da jeg fant ut at jeg ikke hadde rett til dagpenger, håpet jeg likevel at lånekassen ville komme med en god løsning for å hjelpe oss. Da krisepakka kom, ble jeg sjokkert og provosert. Den dekker ikke det økonomiske tapet vi studenter har når vi er permittert, sier Kjeldsen.

Avhengig av biinntekt

Til vanlig jobber Kjeldsen opp til tre dager i uka på Lindex. Ifølge hennes beregninger ville hun fått rundt 8.000 kroner i måneden i dagpenger hvis hun ikke var registrert som student. Nå frykter hun at korona-krisen vil strekke seg ut over mange måneder, og at hun ikke vil kunne betale husleia eller kjøpe inn mat. Heldigvis har Kjeldsen en bufferkonto.

– Dette er en surrealistisk situasjon. For studenter er økonomien trang i utgangspunktet. Dette kommer til å gå ut over veldig mange. Jeg er helt avhengig av inntekten ved siden av studiene for å få betalt regningene mine og husleia, sier Kjeldsen.

– Blir krisen vedvarende må regjeringen komme med en ny løsning, dette er ikke bra nok.

Redd for å måtte avslutte studiene

Konsekvensene for studentene kan bli store for dem som er avhengig av en biinntekt. Det gjelder også Kjeldsen.

– Hvis denne krisen fortsetter i mange måneder har jeg ikke annet valgt enn å si fra meg studieplassen min og flytte hjem til foreldrene mine i Tromsø. Kommer ikke regjeringen opp med en bedre løsning, har jeg ikke annet valg, sier hun.

Enja Kjeldsen har en bønn til myndighetene.

– Gi oss rettigheter som andre arbeidstakere. Jeg forstår at jeg i en vanlig situasjon ikke ville hatt rett på dagpenger, men dette er en spesiell situasjon og da trenger vi spesielle tiltak, sier Kjeldsen.

– Som å gi studentene et MasterCard

Tidligere har HK-Nytt intervjuet Camilla Martinsen, leder for HKs ungdomsråd, som heller ikke er fornøyd med tiltakene rettet mot studenter.

– Man bedrer ikke studentenes økonomiske situasjon ved å dynge dem ned i gjeld. Dette er som å gi studentene et MasterCard. Det er ikke det de trenger, sier hun til HK-Nytt.

– Studentene trenger bedre stipendordninger, ikke mer lån, sier Martinsen.

Ungdomsrådslederen peker på at HK har mange studenter som medlemmer. De har ofte deltidsjobb i butikk.

FEIL MEDISIN: Studentene trenger mer stipend, ikke mer lån, mener Camilla Martinsen, leder i HKs ungdomsråd.

FEIL MEDISIN: Studentene trenger mer stipend, ikke mer lån, mener Camilla Martinsen, leder i HKs ungdomsråd.

Erlend Angelo

Warning
Annonse
Annonse