JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingets spørretime

Erna Solberg tok ikke selvkritikk for svar på NRK-spørsmål

SV-leder Audun Lysbakken mener statsministeren snakker seg bort når hun blir konfrontert med en uttalelse på ettårsdagen for pandemien.
Erna Solberg

Erna Solberg

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Audun Lysbakken har stilt skriftlig spørsmål til Erna Solberg, og onsdag fikk han også gjentatt spørsmålet under Stortingets spørretime.

Det er følgende uttalelse Lysbakken mener sårer mange som nå sliter med å få endene til å møtes:

NRKs Joakim Reigstad: – Ja, for hva tenker du da, som statsminister, når du hører historier om folk som ikke har råd til å betale regningene denne måneden, ikke har råd til mat, ikke har råd til klær, altså̊ som må̊ spare hver eneste krone da?

Erna Solberg: – Ja, altså̊ det er jo krevende, så er spørsmålet hadde de egentlig råd til det før og?

Miljøterapeut Simen må se langt etter 100 prosent stilling

Slik svarer Solberg

Erna Solberg presiserer i spørretimen at hun blir sterkt berørt av å høre om disse skjebnene.

– Jeg har forståelse for at situasjonen er vanskelig for mange mennesker, og jeg har sympati med dem som opplever usikkerhet og utrygghet, svarer hun.

– Derfor har regjeringen jobbet systematisk for å sørge for at flere skal ha en jobb å gå til. Det viktigste vi kan gjøre for å bekjempe fattigdom i Norge og hindre utenforskap er å inkludere flere. Regjeringen har samtidig vært opptatt av å gjøre hverdagen enklere for de blant oss som lever i fattigdom, svarer hun og viser blant annet til at de som ikke har tilstrekkelig med økonomiske midler kan søke sosialhjelp.

– I den aktuelle sekvensen av NRK-intervjuet viste jeg til at selv om inntektssikringen er styrket, treffer de likevel ikke alle permitterte like godt. Jeg viste deretter til at terskelen for å få sosialhjelp derfor ble senket allerede i mars i fjor. Formålet var nettopp å bidra til at flere skulle få penger til nødvendige utgifter som mat og husleie. Men antall sosialhjelpsmottakere i 2020 indikerer en nedgang i antall mottakere sammenlignet med tilsvarende tall for 2019. Hvis dette er et resultat av at færre har hatt behov for sosialhjelp i et så tøft år som 2020, mener jeg at hele det politiske Norge bør være glad for at vi har funnet gode løsninger som har forhindret at flere har havnet i en svært krevende økonomisk situasjon, mener Erna Solberg.

Forskjellskrise

Lysbakken er heller ikke imponert over svaret Solberg ga i spørretimen.

– Hun gir ikke inntrykk av det var en stor feil å si det hun sa. Hun viser til den delen av svaret jeg ikke siterte. Men den delen er ikke noe bedre, sier SV-lederen til FriFagbevegelse.

– Inntrykket statsministeren gir er at hun ikke ser hvilken forskjellskrise vi har fått her i landet. Det blir tydelig understreket av at vi har fått enda en nedstenging uten et eneste nytt sosialt tiltak, legger han til.

Statsministeren begrunner det siste med at vi allerede har gode ordninger som fortsatt gjelder, og at de fortsatt vil være tilgjengelige.

– De fleste som rammes er uenig i dette. Dagpengene burde vært økt. Lønnsstøtteordningen burde vært bedre. Og vi burde hatt bedre ordninger for utelivet og reiselivsbransjen som rammes brutalt med full skjenkestopp i hele landet, mener Lysbakken.

Han viser til at regjeringen var raskt ute for å hjelpe de rikeste i landet med utsettelse på innbetaling av formuesskatt, blant annet.

– Regjeringen ser behovene til de rike, men ser statsministeren behovet for dem som har det tøffest, undrer han seg over.

– Mener statsministeren virkelig at folk som går på jobb hver dag, står på og tjener 400 000 kroner skal kunne miste over 8 000 kroner i måneden uten at det skal merkes når mat og regninger skal betales, spør han.

Renholder Rattiya: – Vi føler oss glemt. Igjen

Annonse

Flere saker

Annonse