Erna Solberg
Jan-Erik Østlie
Stortingets spørretime
Erna Solberg tok ikke selvkritikk for svar på NRK-spørsmål
SV-leder Audun Lysbakken mener statsministeren snakker seg bort når hun blir konfrontert med en uttalelse på ettårsdagen for pandemien.
helge@lomedia.no
Audun Lysbakken har stilt skriftlig spørsmål til Erna Solberg, og onsdag fikk han også gjentatt spørsmålet under Stortingets spørretime.
Det er følgende uttalelse Lysbakken mener sårer mange som nå sliter med å få endene til å møtes:
NRKs Joakim Reigstad: – Ja, for hva tenker du da, som statsminister, når du hører historier om folk som ikke har råd til å betale regningene denne måneden, ikke har råd til mat, ikke har råd til klær, altså̊ som må̊ spare hver eneste krone da?
Erna Solberg: – Ja, altså̊ det er jo krevende, så er spørsmålet hadde de egentlig råd til det før og?
• Miljøterapeut Simen må se langt etter 100 prosent stilling
Slik svarer Solberg
Erna Solberg presiserer i spørretimen at hun blir sterkt berørt av å høre om disse skjebnene.
– Jeg har forståelse for at situasjonen er vanskelig for mange mennesker, og jeg har sympati med dem som opplever usikkerhet og utrygghet, svarer hun.
– Derfor har regjeringen jobbet systematisk for å sørge for at flere skal ha en jobb å gå til. Det viktigste vi kan gjøre for å bekjempe fattigdom i Norge og hindre utenforskap er å inkludere flere. Regjeringen har samtidig vært opptatt av å gjøre hverdagen enklere for de blant oss som lever i fattigdom, svarer hun og viser blant annet til at de som ikke har tilstrekkelig med økonomiske midler kan søke sosialhjelp.
– I den aktuelle sekvensen av NRK-intervjuet viste jeg til at selv om inntektssikringen er styrket, treffer de likevel ikke alle permitterte like godt. Jeg viste deretter til at terskelen for å få sosialhjelp derfor ble senket allerede i mars i fjor. Formålet var nettopp å bidra til at flere skulle få penger til nødvendige utgifter som mat og husleie. Men antall sosialhjelpsmottakere i 2020 indikerer en nedgang i antall mottakere sammenlignet med tilsvarende tall for 2019. Hvis dette er et resultat av at færre har hatt behov for sosialhjelp i et så tøft år som 2020, mener jeg at hele det politiske Norge bør være glad for at vi har funnet gode løsninger som har forhindret at flere har havnet i en svært krevende økonomisk situasjon, mener Erna Solberg.
Forskjellskrise
Lysbakken er heller ikke imponert over svaret Solberg ga i spørretimen.
– Hun gir ikke inntrykk av det var en stor feil å si det hun sa. Hun viser til den delen av svaret jeg ikke siterte. Men den delen er ikke noe bedre, sier SV-lederen til FriFagbevegelse.
– Inntrykket statsministeren gir er at hun ikke ser hvilken forskjellskrise vi har fått her i landet. Det blir tydelig understreket av at vi har fått enda en nedstenging uten et eneste nytt sosialt tiltak, legger han til.
Statsministeren begrunner det siste med at vi allerede har gode ordninger som fortsatt gjelder, og at de fortsatt vil være tilgjengelige.
– De fleste som rammes er uenig i dette. Dagpengene burde vært økt. Lønnsstøtteordningen burde vært bedre. Og vi burde hatt bedre ordninger for utelivet og reiselivsbransjen som rammes brutalt med full skjenkestopp i hele landet, mener Lysbakken.
Han viser til at regjeringen var raskt ute for å hjelpe de rikeste i landet med utsettelse på innbetaling av formuesskatt, blant annet.
– Regjeringen ser behovene til de rike, men ser statsministeren behovet for dem som har det tøffest, undrer han seg over.
– Mener statsministeren virkelig at folk som går på jobb hver dag, står på og tjener 400 000 kroner skal kunne miste over 8 000 kroner i måneden uten at det skal merkes når mat og regninger skal betales, spør han.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Får du ikke lønna du har krav på? Her er seks råd
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal