JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Et mer todelt helsevesen»

Stadig flere nordmenn mener vi har fått et mer todelt helsevesen.
Nordmenn flest mener vi har fått et mer todelt helsevesen.

Nordmenn flest mener vi har fått et mer todelt helsevesen.

ANB-arkiv

kjell.werner@anb.no

62 prosent av de spurte mener denne todelingen fører til at personlig økonomi har betydning for hvor god behandling man får. Dette går fram av årets helsepolitiske barometer i regi av Kantar TNS. Helseminister Bent Høie (H) innrømmer at han er bekymret. Åtte av ti nordmenn ser et todelt helsevesen som noe negativt. To av tre mener dette bidrar til å øke forskjellene mellom folk. På den annen side er fire av ti villige til selv å betale mer av helsetjenestene dersom de sikres en lettere og raskere tilgang når de har behov for hjelp.

Og helse topper nå rankingen over Norges største politiske utfordring, klart foran innvandring og klima. For to år siden lå helse på tredjeplass. To av tre mener regjeringen bør bruke mer penger på helse. Halvparten av befolkningen tviler på om det offentlige vil være i stand til å dekke samfunnets framtidige behov for helse og omsorg uten hjelp fra private eller ideelle helseaktører. To tredeler svarer at det ikke betyr noe hvem som leverer tjenestene bare de er gode nok.

Følg oss på Facebook

Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne, Ingvild Kjerkol, «deler folks bekymring for at lommebok eller adresse skal avgjøre» hva slags hjelp vi får. Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet ser flere positive trekk i det helsepolitiske barometeret.

- Det er først og fremst gledelig at de som har eller har hatt kontakt med helsevesenet også er de som er mest fornøyde. Det forteller oss at kvaliteten i tjenestene som blir levert er gode, sier Erlandsen. Hun gleder seg også over at folk flest ikke er så opptatt av hvem som leverer tjenestene. Statssekretæren forteller at regjeringen har startet arbeidet med en ny helse- og sykehusplan.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

I flere år har vi sett flere trekk på økende todeling i helsevesenet. Over en halv million nordmenn har tegnet helseforsikring, noe helseministeren for øvrig mener er helt unødvendig. Men han kan ikke se bort fra det faktum at slike helseforsikringer fører til at mange i realiteten sniker i helsekøene. I tillegg kan de rike betale seg fram i den private køen.

Det offentlige systemet er ikke patent og undergraves av flere private aktører som i stor grad finansieres med sugerør i helseforetakenes budsjetter. Det fører til trangere økonomiske rammer for de offentlige sykehusene, som også mister høykompetent og erfaren arbeidskraft. Det er lett å se de uheldige utslagene den økende todelingen av helsevesenet. Det er vanskeligere å finne rett medisin. Men så lenge problemet er erkjent, bør det være mulig å skrive ut en resept.

Annonse
Annonse