JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Transportarbeidere demonstrerer i Brussel:

EU utsetter avstemning om ny mobilitetspakke

Transportarbeidere fra hele Europa demonstrerer i Brussel onsdag.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Ole Palmstrøm

frode@lomedia.no

Europeisk fagbevegelse har mobilisert til en stor demonstrasjon onsdag, for tryggere transport uten sosial dumping.

EU-parlamentet hadde planlagt å stemme over EUs nye mobilitetspakke onsdag. Nå blir avstemningen utsatt – trolig til neste uke.

Striden i EU står blant annet om kjøre- og hviletidsbestemmelser, om sjåførene skal ha lønn etter nivået i landet de jobber, eller følge nivået i landet selskapet de er ansatt i holder til og hvor mye innenlands transport som utenlandske sjåfører kan foreta.

p

Krangel innad i EU

EU har i mange år slitt med å komme komme til enighet om nye regler for transportbransjen.

Årsaken er at politikere fra Øst- og Vest-Europa ikke klarer å bli enige om nye regler. I Øst-Europa er det et ønske om liberalisering av regelverket for å gi deres sjåfører og selskaper bedre tilgang på det vesteuropeiske markedet, mens i Vest vil man han strengere regler blant annet for å beskytte egen transportbransje.

– Det siste halve året har det egentlig ikke skjedd noen ting, men nå er det varslet avstemning i parlamentet samme dag som demonstrasjonen neste uke. Det blir spennende å se hvordan det går. De forsøkte seg jo med det samme i vinter, uten å bli enige om en løsning, uttalte 1. nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund, Terje Fenn Samuelsen til FriFagbevegelse forrige uke.

p

Avstemning trolig neste uke

Den europeiske transportarbeiderføderasjonen tror avstemningen i EU-parlamentet vil skje 3. eller 4. april. Men det avhenger av at transportkomiteen klarer å jobbe igjennom alle endringsforslag før den tid.

Annonse

Flere saker

Annonse