JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU-domstolen mener østerriksk tiltak mot sosial dumping er ulovlig

Østerrikes lover mot sosial dumping må vike for tjenestedirektivets krav om fri flyt av tjenester.
EU-domstolen har bestemt at Østerrikes lover mot sosial dumping bryter mot tjenestedirektivet.

EU-domstolen har bestemt at Østerrikes lover mot sosial dumping bryter mot tjenestedirektivet.

Den europeiske unions domstol

torgny@lomedia.no

En ny dom i EU-domstolen slår fast at tiltakene Østerrike har vedtatt for stoppe underbetaling av utenlandske arbeidere er ulovlig. Retten slår fast at loven strider mot tjenestedirektivet.

Ulovlig lav lønn

Det slovenske firmaet Cepelnik hadde et byggeoppdrag i Østerrike verdt 12.200 euro, og betalte 7.000 euro i forskudd. Arbeidet ble utført av slovenske arbeidere som ikke fikk den lønna de hadde krav på ifølge østerriksk lov. Dette ble oppdaget da politiet kom til byggeplassen.

Politiet krevde da at byggherren skulle fryse betalingene til Cepelnik, og betale inn restbeløpet på 5.200 euro til de lokale myndighetene som sikkerhet for en eventuell bot. Cepelnik ble ilagt en bot på 9.000 euro for sosial dumping. De 5.200 euroene som byggherren hadde betalt gikk så med til å dekke denne bota.

Følg oss på Facebook!

Tjenestedirektivet

Etter at arbeidet var ferdig sendte Cepelnik en regning på 5.200 euro til byggherren som avslo å betale all den stund han allerede hadde betalt inn dette beløpet til myndighetene. Det ble en rettssak, og den lokale østerrikske domstolen spurte EU-domstolen om råd i saken. For to uker siden falt avgjørelsen, og EU-domstolen uttaler at Østerrikes lov strider mot EUs tjenestedirektiv.

EU-domstolen mener at ordningen som Østerrike har gjennomført ikke er nødvendig for å oppnå tilstrekkelig beskyttelse for arbeidere, bekjempe svindel, spesielt trygdemisbruk og forebygge misbruk.

Tilbakeslag

Det var LOs Brussel-kontor som først meldte dette i sitt nyhetsbrev: «Eurologgen» med overskriften «Østerrike. EU-domstolen ødelegger igjen».

ÖGB, østerriksk LO, har reagert kraftig på dommen og skriver på sine hjemmesider at «dommen er et kraftig tilbakeslag i kampen mot lønns- og sosialdumping» og at det er en svart tirsdag for det sosiale Europa.

Som følge av det kommer ÖGB til å kreve en egen sosial protokoll til EU-traktaten som skal gi arbeidstakerrettigheter forrang for det indre markeds fire friheter.

Annonse
Annonse