JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Facebook tester sensur-verktøy:

Facebook har testet ut funksjon for å hindre fagorganisering

Facebook tester ut å gi arbeidsgiverne sensurmuligheter i Workplace, intranett-løsningen som mange store norske bedrifter bruker.
Facebook brukte fagorganisering som eksempel på ord arbeidsgiver kunne sensurere.

Facebook brukte fagorganisering som eksempel på ord arbeidsgiver kunne sensurere.

Illustrasjonsbilde: colourbox

torgny@lomedia.no

Facebook tester ut en funksjon som skal hindre ansatte i å bruke intranett-løsningen Workplace til å hindre fagorganisering, skriver helt.digital i mandagens nyhetsbrev. Helt.digital siterer den amerikanske nettavisen The Intercept.

Mange store

Workplace blir brukt av mange store norske bedrifter som NRK, Telenor, Elkjøp og DNB. Plattformen kan både brukes som enveis kommunikasjon fra ledelsen, men like viktig er kommunikasjonen mellom de ansatte.

I Workplace får de ansatte se en nyhetsstrøm, hvor de kan følge med på hva kolleger publiserer. Det er denne nyhetsstrømmen Facebook vil gi arbeidsgiveren kontroll over, nekte ansatte å publisere saker som inneholder ord som arbeidsgiveren bestemmer. Et av ordene som Facebook foreslår at arbeidsgiveren skal sensurere, er «unionize», (fagorganisere).

• Les også: Andelen fagorganiserte har gått ned i 28 av 32 europeiske land

Sterke reaksjoner

Onsdag 10. juni hadde Facebook en intern presentasjon av nye funksjoner i Workplace. Der ble sensurmuligheten presentert.

Blant de store brukerne i USA av Workplace er blant annet matvarekjeden Walmart som er beryktet for dårlig betaling og motstand mot at de ansatte fagorganiserer seg.

Eksempelet med sensur av ordet «fagorganisere» ble ifølge Intercept møtt med sterke reaksjoner fra de ansatte. Og ledelsen i selskapet beklaget at de hadde brukt dette ordet som eksempel når de lanserte sensur-funksjonen.

Dårlig valg

En talsperson skal ifølge Intercept ha sagt «Selv om denne type verktøy for å moderere innholdet er nyttig for selskapet, var det et dårlig valg å velge dette ordet som eksempel.

Det skulle aldri ha vært benyttet. Funksjonen er tidlig i utviklingen og vi har skjøvet på planene for å lansere denne funksjonen, mens vi tenker på hva som skal bli vårt neste skritt.»

• Les også: Her er grunnene til at folk ikke melder seg inn i en fagforening

Warning
Annonse
Annonse