JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen trodde pensjonshullet skulle tettes, men nå vil arbeidsgiverne ha en ny runde: – Dette er omkamp

Det meste lå klart for at ansatte skulle få pensjon også i kortere arbeidsforhold, men nå vil arbeidsgiverne utsette det. – Det er koster for mye, er argumentet.
- Trenering, sier Peggy Hessen Følsvik om arbeidsgivers holdning til pensjon.

- Trenering, sier Peggy Hessen Følsvik om arbeidsgivers holdning til pensjon.

Ole Palmstrøm

helge@lomedia.no

I dag er det fortsatt slik at du ikke har krav på tjenestepensjon for arbeidsforhold kortere enn 12 måneder. Dette hullet er i ferd med å tettes.

Det er et resultat av tariffoppgjøret i 2016, det har vært gjennom Stortinget og regjeringen. Likevel vil arbeidsgiverne sende pensjonsforslaget til nok et utvalg.

– Dette er et forsøk på en omkamp, i beste fall trenering. Pensjonskontoer er det bred enighet om, også på den borgerlige siden i politikken, sier første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Torsdag var det høring i Stortinget om lovforslaget fra regjeringen. Arbeidstakerens pensjonskapital skal samles på egen pensjonskonto. Og det foreslås å oppheve regelen om at arbeidstaker må ha vært ansatt i minst 12 måneder for å få med seg opptjent pensjonskapital.

Arbeidsgiverne vil det annerledes.

– NHO er mot at det innføres pensjonsopptjening ved arbeidsoppdrag under 12 måneder. Det vil innebære økte kostnader for bedriftene og er ikke klokt. Korte og enkeltstående arbeidsoppdrag vil gi svært små beløp på kapitalverdibevis som vil bli spist opp av administrasjon og gebyrer. Det er feil å gjøre dette i forkant av arbeidet til et partssammensatt utvalg som skal se på og vurdere pensjon fra første krone, sa direktør for arbeidsliv Nina Melsom i NHO under høringen.

Virke og Spekter mente også at dette bør inngå i arbeidet til det partssammensatte utvalget – og brukte kostnader som argument.

Vekter Henrik: – Du kan jobbe full stilling og ikke tjene opp en krone i pensjon. Det er en helt bisarr ting

Gjennomutredet

– Saken er gjennomutredet, og det er bred enighet om pensjonskontoene. Det har vært gjennom et tariffoppgjør, i 2016. Det har vært gjennom Stortinget. Det har vært gjennom regjeringen. Så kommer altså arbeidsgiverne og ber om at dette skal utredes på nytt. Det er i beste fall trenering, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Opptjening fra korte arbeidsforhold er en forbedring. Arbeidsgiverne spekulerer i dag å ansette folk i mindre enn 12 måneder for å unngå pensjonsinnbetaling, sa hun under høringen.

Det var også forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet inne på.

– For de som er midlertidig ansatt er det veldig viktig at dette blir gjennomført, sa Eggum.

1,4 millioner

Forslaget om pensjonskonto gjelder for 1,4 millioner nordmenn, som får samlet pensjonen sin fra ulike arbeidsforhold på én konto.

– Det gir arbeidstakerne mer pensjon for hver sparte krone, og en bedre oversikt. Det vil gi en enklere hverdag, mener finansminister Siv Jensen (Frp).

I dag må du nemlig jobbe i 12 måneder før du kan ta med deg pensjonsopptjening videre.

Ifølge lederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum, er dette noe som i en stor grad er et problem innenfor bemanningsbransjen.

– For de som er midlertidig ansatt er det veldig viktig at du kan ta med deg opptjening av pensjonspoeng, sier han.

Regjeringen vil gi alle arbeidstakere én konto for innskuddspensjon

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse