JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Fare for streik i private omsorgsbedrifter fra lørdag morgen

I dag startet meklingen for ansatte ved private behandlings- og omsorgsinstitusjoner og ideelle virksomheter som har NHO som sin arbeidsgiverorganisasjon.
Fristen for å bli enige om et anbefalt resultat er ved midnatt fredag.

Fristen for å bli enige om et anbefalt resultat er ved midnatt fredag.

Per Flakstad

redaksjonen@fagbladet.no

Fristen for å bli enige om et anbefalt resultat er ved midnatt fredag. Dersom partene ikke blir enige blir det streik fra lørdag morgen.

Mange ulike institusjoner

Meklingen gjelder ansatte innenfor rus, psykiatri, barnevern, pleie og omsorg, i tillegg til ideelle organisasjoner som Frelsesarmeen, Bymisjonen og Blindeforbundet. Avtalen omfatter også ansatte ved Aurora kino i Tromsø, privatdrevne asylmottak og fra ganske nylig noen private barnehager.

Mye lest: Innleie-dom får konsekvenser: – Allerede kommet 150 nye krav

Har sakket etter i lønn

Bakgrunnen for forhandlingsbrudd og mekling er at Fagforbundet og LO krever å få løftet de ansatte opp på et nivå som tilsvarer sammenliknbare grupper i andre tariffområder, for eksempel kommuner og sykehus.

I 2019 ble sykepleierne løftet opp på nivået med sykehusansatte, mens andre grupper på denne avtalen fortsatte å sakke etter lønnsmessig.

Nå krever Fagforbundet og LO et tilsvarende lønnsløft for alle deres medlemmer. Dette har NHO ifølge Fagforbundet svart nei på, og dermed er faren for streik overhengende.

Denne skaper debatt: Tonje er ufrivillig ufør: – Jeg vil og kan jobbe, men jeg får ikke jobb

– Våre medlemmer skal ikke tape lønnsmessig

– Vi ser ingen grunn til at våre medlemmer i dette området skal tape lønnsmessig sammenliknet med andre arbeidstakere med tilsvarende utdanning og erfaring. Gapet mellom dem og andre sammenliknbare grupper har økt over tid, og vi frykter at utviklingen vil fortsette. Det kan vi ikke godta, sier Anne Green Nilsen i Fagforbundets arbeidsutvalg til forbundets nettside.

– Den siste tida har vi også sett at arbeidsgivere i blant annet barnehager som har byttet arbeidsgiverorganisasjon til denne avtalen for spare penger. Mange som jobber der har med seg lønns- og arbeidsvilkår fra tidligere tariffavtaler, men over tid vil også disse kunne sakke etter andre barnehageansatte. De vil også få en dårligere pensjonsordning enn andre barnehageansatte, sier hun.

– Vi må forhindre tariffhopping

– Hvis vi ikke setter foten ned, vil det åpne for at flere barnehager forlater Private Barnehagers Landsforbund (PBL), der vi har forhandlet fram gode avtaler for medlemmene. Hvis vi ikke sier nei til at enkelte shopper billige lønnsavtaler, undergraver vi over tid lønns- og arbeidsforhold for hele barnehageområdet. Derfor er det viktig at vi sier tydelig fra nå, sier Green Nilsen.

Warning
Annonse
Annonse