Nav
Fiskere rammes av kollegaers streik: – Får ikke dagpenger
Sjømannsforbundet vil endre reglene slik at permitterte sjøfolk kan få dagpenger når andre yrkesgrupper streiker slik at båten må ligge til kai.
Rundt 180 fiskere mister lønna som følge av at maskinistene streiker.
Colourbox
– En uskyldig tredjepart mister inntekt på ubestemt tid, på grunn av en streik. De mangler et sosialt sikkerhetsnett som fanger dem opp. Fiskerne faller mellom alle stoler og saken viser at vi ikke behandler ansatte likt i Norge.
Det sier Ann Jorunn Olsen. Hun leder fiskeriavdelingen i Norsk Sjømannsforbund (NSF).
Uskyldig tredjepart
Bakteppet er dette:
Maskinoffiserer/maskinister i havfiskeflåten streiker. De første båtene ble tatt ut i streik da de kom i land den 19. desember. Natt til tirsdag 14. januar ble streiken trappet opp. Nå ligger 13 fartøyer i land.
Det norske maskinistforbund er uenig med arbeidsgiverorganisasjonen Fiskebåt om maskinoffiserenes lønn. Partene forhandlet før jul, men kom ikke i havn.
På båtene kan det være mellom ti til godt over tjue ansatte totalt. To av de ansatte per skift er maskinister, forklarer Olsen.
Men når maskinistene streiker, kan ikke båtene gå på havet. Dermed fanger de ikke fisk, som betyr at de ansatte står uten inntekt. Enten de er maskinister eller ikke.
Sjømannsforbundets medlemmer er tredjepart i en konflikt de ikke kan påvirke, mener forbundet.
– De drar heller ikke nytte av det de streikende kan oppnå med konflikten. De blir arbeidsledige uten rettigheter, påpeker fiskeri-leder Ann Jorunn Olsen i NSF til FriFagbevegelse.
Rundt 180 fiskere er ifølge Olsen nå berørt av at maskinistene streiker.
Hun understreker at NSF forholder seg til at streiken er lovlig, og at kritikken hennes ikke er rettet mot Maskinistforbundet.
Maskinoffiserene krever økning av tariffens hyre- og kronesatser. På ti år er disse hevet kun tre ganger, ifølge Maskinistforbundet.
Ann Jorunn Olsen leder fiskeriavdelingen i Norsk Sjømannsforbund. Hun er uenig med Garantikassen for fiskere.
Ole Palmstrøm
– En vits
Stian Steffensen (46) er på fiskebanken Tromsøflaket når FriFagbevegelse snakker med ham på telefon. Fiskeren med 30 års erfaring blir rammet av maskinistens streik når båten han jobber i går i havn.
– Da er vi uten sikkerhetsnett, sier Steffensen og legger til:
– Jeg har betalt skatt i all min tid. Får vi ikke dagpenger, er Garantikassen en vits. Det er jo ingen garanti, sier han, men understreker at andre vil få det tøffere enn ham selv.
Nei til dagpenger
Sjømannsforbundet har tatt opp saken med Garantikassen for fiskere (GFF).
Garantikassen administrerer fiskernes sosiale ordninger. Det ligger under Nærings- og fiskeridepartementet.
Fiskerne får nå streikebidrag fra forbundet. Men Ann Jorunn Olsen i NSF mener fiskerne skulle hatt rett på dagpenger fra GFF.
De har fått klart og tydelig svar på akkurat det: Nei.
Sjømannsforbundet mener Folketrygdloven og Forskrift om dagpenger for fiskere og fangstfolk under arbeidsløshet åpner for at uskyldig tredjepart kan få dagpenger når de ikke får fordeler av streiken.
Garantikassen for fiskere er uenige i det, forklarer daglig leder Bjørnar Strøm Larsen.
– Forskriftens paragraf 5 er klar. De som er rammet av streik, har ikke rett til dagpenger, sier Larsen.
– Men åpner ikke forskriften for dagpenger når noen ikke får fordeler av streiken?
– Nei. Hvis du har rett til dagpenger fra Garantikassen, må du i tillegg være klar for å ta andre jobber.
Vil endre reglene
Fiskeri-leder Ann Jorunn Olsen i NSF sier at LO-forbundet, hvis de ikke når fram i denne runden, nå vil jobbe for å endre forskriften om dagpenger for fiskere.
– Men fiskerne har en kvote som gjør at inntekten i løpet av året blir sikret likevel?
– Det er mer sammensatt enn det. Nå er fisken lett tilgjengelig. Og tapte fiskedøgn i ett fiskeri, gir færre døgn i et annet, svarer Olsen.
Det handler også om å kunne fiske i andre lands soner, spesielt i pelagiske fiskerier, understreker hun.
– Rammer ikke bare rederiene
Det er 250 havfiske-fartøyer i Norge. Halvparten av dem er tariffmedlemmer i Fiskebåt. I tillegg til å være arbeidsgiver for store deler av den havgående flåten, er Fiskebåt også en interesseorganisasjon for havgående fartøyer.
Konflikten er uheldig, mener Audun Maråk. Han er administrerende direktør i Fiskebåt.
– Den rammer ikke bare rederiene.
Det øvrige mannskapet rammes urimelig, mener Maråk og legger til:
– Mange synes nok at maskinistene ikke burde streiket, men akseptert riksmeglerens forslag til løsning som var det samme som øvrige tariffparter har akseptert.
Maråk trekker fram at maskinoffiserenes lønn er på nivå med styrmenn.
– Lønnen varierer, men ligger mellom 1,2 til 2 millioner kroner på 1:1-ordning, sier han. En 1:1-ordning betyr at mannskapet jobber én uke og har én uke fri.
Han viser til at Norsk Sjøoffisersforbund og Norges Sjømannsforbund har godtatt tilbudet i lønnsforhandlingene.
Maskinistforbundets direktør Hege-Merethe Bengtsson vil ikke kommentere dette.
– For maskinoffiserene er hyresatsene av vesentlig større betydning enn for det øvrige mannskapet, står det på Maskinistforbundets nettsider.
LO og Unio
Maskinistforbundet er med i Unio. Unio er Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning.
Sjømannsforbundet på sin side er med i LO.
At de to forbundene er med i hver sin organisasjon for arbeidstakere, er ifølge Ann Jorunn Olsen i Sjømannsforbundet helt uproblematisk når maskinistene nå er i streik.