JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2020:

Flertallet sa ja til lønnsoppgjøret i kommunene

Et tydelig flertall blant LO Kommunes medlemmer sa ja til årets lønnsoppgjør i kommunene. Et stort flertall i Sykepleierforbundet stemte nei.
Mette Nord kunne mandag meddele forhandlingsleder Tor Arne Gangsø at et flertall av LO Kommunes medlemmer sa ja til kommuneoppgjøret.

Mette Nord kunne mandag meddele forhandlingsleder Tor Arne Gangsø at et flertall av LO Kommunes medlemmer sa ja til kommuneoppgjøret.

Per Flakstad

per.flakstad@fagbladet.no

– Vi er glade for at flertallet av medlemmene har tatt inn over seg alvoret som pandemien har satt oss i og akseptert at dette ble et unntaksår, også lønnsmessig. Norsk økonomi har fått en alvorlig knekk, noe som merkes i hele arbeidslivet, også i offentlig sektor. Nå står kampen om å bevare arbeidsplassene og unngå nedskjæringer og permitteringer for så mange medlemmer som mulig, sier Fagforbundets leder, Mette Nord til Fagforbundets hjemmeside.

– Hvis KS har mer penger burde de brukt dem i forhandlingene

Hun har merket seg at Norsk Sykepleierforbund og Utdanningsforbundet har forkastet resultatet i oppgjøret.

– Dette er ikke overraskende, men ut over det ønsker jeg ikke å si noe om den meklingen de skal inn i. Dette er en prosess de selv må ta ansvar for, sier Mette Nord til Fagbladet.

Samtidig tviler hun på at det er noe mer penger å hente i en mekling.

– Både vi og KS har forholdt oss til rammen på 1,7 prosent fra frontfaget. Vi har en tariffavtale, og den gjelder alle som har medlemmer i KS-området.

– Hvis KS har mer penger å bruke i dette oppgjøret, så burde de ha lagt dem på bordet i forhandlingene, sier hun.

Sykepleierforbundet vraker årets lønnsoppgjør

KS: Krevende situasjon

Det er ikke bare arbeidstakerene som har stemt over den nye avtalen som ble forhandlet fram for kommunene. Også medlemmene i kommunenes interesseorganisasjon KS har godkjent resultatet.

Det samme har altså LO Kommune, Unio, med unntak av Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet, og YS Kommune.

– Vi har nå en svært krevende situasjon, der et stort flertall av organisasjonene i de tre største sammenslutningene har sagt ja til forhandlingsresultatet, to har sagt nei, mens Akademikerne har et anbefalt meklingsforslag som er avvist av Legeforeningen på grunn av Kommunelegeavtalen, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø.

Oppgjøret for Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund går nå til mekling.

– Før meklingen starter, vil KS vurdere å invitere alle sammenslutninger til en samtale om situasjonen som har oppstått. Forhandlingsresultatet har en ramme på 1,70 prosent, det samme som frontfaget. Men med de betydelige lønnstilleggene til blant annet sykepleiere og barnehagelærere fra i fjor, var det knapt penger å fordele i år, sier Gangsø.

Tydelig signal

Mette Nord har også merket seg signalet fra det store antallet medlemmer i Fagforbundet og LO Kommune som valgte å si nei til oppgjøret.

– Medlemmene er i sin fulle rett til å si sin mening om oppgjøret gjennom uravstemningen som nettopp er avsluttet. Det er ingen tvil om at vi hadde ganske andre forventninger før pandemien rammet oss, enn det resultatet vi nå måtte legge fram for medlemmene. Vi har sagt det før og sier det gjerne igjen, det er lov å være skuffet over årets lønnsoppgjør, ikke bare i kommunesektoren, men i store deler av arbeidslivet, sier hun.

– Når en såpass stor andel har stemt nei, er det også et tydelig signal om at fagarbeiderne og andre av våre medlemmer mener at de fortjener et lønnsløft i kommende oppgjør. Dette vil vi ta med oss, og dette bør også arbeidsgiverne merke seg, fortsetter hun.

Nesten 60 prosent sa ja

I alt valgte 34 prosent av medlemmene i KS-området i Fagforbundet å bruke stemmeretten sin i uravstemningen om årets oppgjør i kommunesektoren utenom Oslo, som er et eget tariffområde. Det er på nivå med antallet som pleier å stemme i KS-oppgjøret. I alt 59 prosent av de som stemte sa ja, mens et mindretall på 37 prosent stemte nei, i tillegg var det noen blanke stemmer.

LO Kommune har rundt 190.000 medlemmer som arbeider i kommunene og fylkeskommunene. De kommer først og fremst fra Fagforbundet i tillegg til Fellesorganisasjonen (FO), EL og IT, Creo (tidligere Musikernes Fellesorganisasjon), Skolenes Landsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og Fellesforbundet.

Sykepleierne og lærerne sa nei

Et enstemmig forbundsstyre i Norsk Sykepleierforbund (NSF) forkastet mandag resultatet etter forhandlingene med kommuneorganisasjonen KS. 95 prosent av deltakerne i uravstemningen stemte nei.

I Unio er det ifølge spesialrådgiver Tore Bollingmo slik at enkeltforbund kan forkaste et resultat som paraplyorganisasjonen Unio har forhandlet fram. Når et flertall av medlemmene som stemte har sagt nei og forbundsstyret har forkastet resultatet vil NSF og KS bli innkalt til ny mekling.

Dersom partene ikke kommer til enighet, vil det bli streik. Sykepleierforbundet har 36.584 medlemmer som er berørt av meklingsresultatet i kommuneoppgjøret.

Ifølge Bollingmo har også et flertall i Utdanningsforbundet stemt nei til resultatet i kommuneoppgjøret.

Warning
Annonse
Annonse