Nav, arbeidsutprøving, uføretrygd:
Folk blir håndtert med jernhånd av Nav, bare fordi regjeringen vil ha færrest mulig inn på uføretrygd, mener SVs Solfrid Lerbrekk
Saida Begum fra Høyre svarer at «ingen skal presses gjennom et løp de ikke har helse til».
BARNA: – Det kan ikke være slik at man må ofre det å kunne ta vare på barna sine for å komme gjennom Nav-systemet og videre til riktig avgjørelse, mener SVs Solfrid Lerbrekk
Sissel M. Rasmussen
yngvil@lomedia.no
SVs Solfrid Lerbrekk ble «forferdet» da hun leste saken i FriFagbevegelse om «Nina» som jobbet for Nav med å teste ut jobber på folk hun mente var åpenbart uføre.
«Nina» beskriver i saken mennesker som blir så dårlige etter arbeidsutprøving på bare noen minutter, at de blir sengeliggende resten av dagen og dagen etter. Noen blir så dårlige at de ikke er i stand til å ta vare på barna sine.
– Jeg var veileder for en person som måtte hentes i ambulanse etter arbeidsutprøving, fortalte «Nina».
«Nina» mener denne gruppa bør få slippe jobbtestingen før de søker om uføretrygd.
– Det skal ikke være slik
– Det kan ikke være slik at man må ofre det å kunne ta vare på barna sine for å komme gjennom Nav-systemet og videre til riktig avgjørelse, mener Solfrid Lerbrekk. Hun sitter i arbeids- og sosialkomiteen for SV.
– Vi har mistenkt lenge at det er så ille som det beskrives i denne saken, kommenterer Lerbrekk.
– Folk blir håndtert med jernhånd av Nav, bare fordi regjeringen vil ha færrest mulig inn på uføretrygd. De tar ikke inn over seg at konsekvensene, at man ødelegger liv på denne måten, mener Lerbrekk.
• Nina jobbet for Nav med å teste om «åpenbart uføre» kunne jobbe
«Det kan sikkert føles tungt»
Saida Begum er statssekretær for Høyre i arbeids- og sosialdepartementet. Hun sier «Ingen skal presses gjennom et løp de ikke har helse til».
Begum viser til regelverket for uføretrygd som sier at arbeidsrettet aktivitet skal være prøvd, med mindre det er «åpenbart uhensiktsmessig».
«Samtidig er det en lang prosess å få innvilget uføretrygd og det kan helt sikkert føles tungt for en del å måtte gå gjennom ulike deler av denne prosessen», skriver Begum i en e-post til FriFagbevegelse.
«Her forutsetter jeg at veiledere gjør oppdraget sitt på en god måte», skriver hun.
Hvem kan slippe arbeidsutprøving?
FriFagbevegelse spurte Nav om de har en liste over helsetilstander som gi folk fritak fra arbeidsutprøving.
«Nei», svarte Navs arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik.
«Det er funksjonsevnen og de samlede medisinske forhold som er avgjørende for om det foreligger åpenbare grunner for å unnlate arbeidsrettede tiltak», opplyser han i en e-post.
– Nav må akseptere vår vurdering
«Nina», som har jobbet lenge i tiltaksbedrift, mener flere må få slippe arbeidsutprøvingsdelen av arbeidsavklaringen. Hun foreslår at det kan løses på denne måten:
– En løsning er samhandling mellom helsevesenet og oss i bedriftene som avklarer arbeidsevne. Det betyr at vi, sammen med personen som skal avklares, snakker med behandlerne – før arbeidsutprøving. Hvis vi blir enige om at personen skal slippe, da må Nav akseptere den vurderingen, sa Nina til FriFagbevegelse.
Det går ikke, ifølge Nav.
Navs arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik viser til regelverket som sier «det avgjørende er hva den enkelte kan gjøre, på tross av de helsemessige begrensningene». Hver sak må vurderes individuelt og ut fra den enkeltes situasjon, opplyser han.
«Nav er tillagt ansvaret for å gjøre denne vurderingen etter lovverket, og den må derfor gjøres der», opplyser Hugvik.
• Rune etter arbeidsutprøving: – Jeg har aldri tatt så mye smertestillende før
SV: – Regjeringen må ta grep
– SV mener regjeringen må ta grep som følge av denne saken, og åpne opp for løsningen som «Nina» skisserer, mener Solfrid Lerbrekk.
FriFagbevegelse spør statssekretær Saida Begum om hun er enig, men hun svarer ikke på spørsmålet.
Stortinget har vedtatt reglene
Saida Begum sier det «sikkert fins eksempler på at arbeidsutprøving kunne vært gjort på en annen måte».
Begum viser til regelverket Stortinget har vedtatt.
«Dette regelverket har Stortinget sluttet seg til og det handler ikke om at regjeringen vil ha færrest mulig på uføretrygd», skriver hun i en e-post til FriFagbevegelse.
«De som er for syke til å jobbe skal selvfølgelig ha uføretrygd», understreker Begum.
«Den arbeidsrettede aktiviteten er også viktig for å få klarlagt uføregraden», fastslår hun.