FRYKTER LIGNENDE KATASTROFER: Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, sier at hun frykter lignende katastrofer som i Gjerdrum i framtida, blant annet på grunn av klimaendringer. Folkehjelpa skal være beredt til å stille opp også da, og pengene fra LO kommer godt med.
Martin Guttormsen Slørdal
Klimaendringer, skred og flom:
Folkehjelpa-lederen frykter flere katastrofer som i Gjerdrum
Norsk Folkehjelp har fått store bevilgninger fra fagbevegelsen etter Gjerdrum-katastrofen. Det kommer godt med, sier generalsekretær Henriette Westhrin.
helge@lomedia.no
martin@lomedia.no
Norsk Folkehjelp har hatt en sentral rolle under redningsaksjonen i Gjerdrum. De frivillige mannskapene til Folkehjelpa var tidlig ute med å bidra etter det store kvikkleireskredet som har krevd sju menneskeliv.
Tre personer er fortsatt savnet, og de er også antatt omkomne.
Tomas Muribø er frivillig i Folkehjelpa i Follo og var i rasområdet i halv åtte-tiden, noen timer etter at raset hadde gått. Han ble ringt opp av Folkehjelpas beredskapsleder som fortalte hva som hadde skjedd, og at de hadde behov for en sterk ledelse i Gjerdrum umiddelbart.
Muribø har mange års erfaring som operativ leder, med søk og redningsoppdrag for Norsk Folkehjelp.
– Det som møtte oss var mange ressurser fra blålysetatene. Det var helikopter i lufta som jobbet med å hente ut folk fra raset. Når vi blir bestilt til slike oppdrag, vet vi hva Folkehjelpa er gode på. Vi hadde tre operative ledere i innsatsleders kommandosentral, og vi kjente på at her var det absolutt behov for oss. Våre ni beredskapsambulanser var med på å evakuere folk, og vår innsats i kommandosentralen sammen med de andre nødetatene, var med på å redde liv den morgenen, sier Muribø.
Mye lest: Beredskapsleder Guttorm rykket ut til skredkatastrofen: – En aksjon jeg aldri kommer til å glemme
Saken fortsetter under bildet.
REDDET LIV: Tomas Muribø og Henriette Westhrin sier at Norsk Folkehjelp sammen med nødetatene, bidro til å redde liv morgenen etter skredet.
Martin Guttormsen Slørdal
560.000 kroner bevilget
Samtidig som Norsk Folkehjelp fortsatt er tungt til stede i Gjerdrum, må fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon være forberedt til nye kriser i framtida.
Nylig bevilget LO 450.000 kroner, Fellesforbundet 100.000 kroner og Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund 10.000 kroner til Norsk Folkehjelp. Dette er penger som kommer godt med, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, til FriFagbevegelse.
– Pengene skal brukes til både å bygge mannskap og kompetanse, sier Westhrin.
Også Industri Energi har bevilget 100.000 kroner.
– Norsk Folkehjelp er en nær samarbeidspartner, og vi er stolte av kompetansen som de har. Det å ha midler til å skolere folk og stille opp i slike krisesituasjoner, gjør seg ikke av seg selv, sier forbundsleder Frode Alfheim.
Forsikring for rasutsatte: Hva får du dekt hvis huset ditt blir tatt i kvikkleire-ras? Fremtind svarer om skredet i Gjerdrum
Beredt til nye katastrofer
Katastrofen i Gjerdrum, som har rystet Norge den siste tiden, er et tegn på at også Norsk Folkehjelp må være beredt til en helt ny situasjon, mener Henriette Westhrin.
Norsk Folkehjelp har deltatt i mange store aksjoner tidligere, men det som skiller situasjonen i Gjerdrum fra andre, er at her er hele lokalsamfunnet rammet, både infrastruktur, hjem, velferdstjenester og næringsliv er rammet, i tillegg til de store menneskelige tapene.
– Dette er en krise som vil vare lenge. Hele lokalsamfunnet er rammet. Jeg frykter at vi får se mye av nettopp dette i framtida, med klimaendringer, skred, flom. Hvor vi ikke kommer fram og trenger helt andre framkomstmidler. Vi må tenke sikkerhet for våre mannskap, vi trenger ny kompetanse på området, og framfor alt utstyr for å møte slike situasjoner, sier Henriette Westhrin.
Westrin forteller at de trenger penger til alt fra hjelmer, nettbrett til digital satsing, bedre uniformer og ATV (terrengmotorsykkel, journ.anm.). Konkret hva pengene fra LO skal bruke på, vil de ta en grundig vurdering av.
Westhrin er spesielt glad for at LO stiller opp.
– Det er viktig at LO stiller opp for Norsk Folkehjelp ikke bare utenlands, men også når det skjer ting her hjemme. Det viser at den innsatsen vi gjør blir sett som en del av fellesskapet i arbeiderbevegelsen, og som vi er en del av, sier generalsekretæren.
Redningsarbeidet etter skredet: Folkehjelpas beredskapsleder er rørt over pengestøtte fra fagbevegelsen
60 personer fra Folkehjelpa i Gjerdrum
Norsk Folkehjelp har hatt mer enn 60 mannskap til stede i Gjerdrum. Henriette Westhrin forteller at den første innsatsen til Norsk Folkehjelp var helt avgjørende, og den største jobben var å evakue sykehjemmet i Gjerdrum. Den ble vurdert som kritisk viktig, og ble gjennomført under et stort press, sier hun
– Vi har klart å opprettholde døgnkontinuerlig beredskap gjennom hele hendelsen så langt. Våre ledere har bistått tungt gjennom hele aksjonen, og den innsatsen fortsetter også i dagene som kommer. Det har nok ikke vært en tradisjonell operativ lederoppgave, men helt avgjørende bistand til politiet og de andre nødetatene for å koordinere og sikre en trygg gjennomføring av aksjonen, poengterer hun.
Flere frivillige melder seg under kriser
Til vanlig driver Tomas Muribø en håndverksbedrift med ti ansatte. Nå er jobben lagt på is og kunder må vente litt. Helt siden han var ungdom har han engasjert seg i frivillig arbeid. Det som motiverer ham til frivillig innsats, er ønsket om å hjelpe andre med kompetansen han har. Skoleringen har han fått av Folkehjelpa. Muribø forteller at hans lokallag i Folkehjelpa har hatt god rekruttering de siste årene.
– Med en slik hendelse som her i Gjerdrum, merker vi at det kommer mange henvendelser fra folk som ønsker å være frivillige. Folk som har sittet på gjerdet får seg en tupp og vil gjerne bistå. Vi har alltid plass til flere frivillige, sier Muribø.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes