JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimaendringer, skred og flom:

Folkehjelpa-lederen frykter flere katastrofer som i Gjerdrum

Norsk Folkehjelp har fått store bevilgninger fra fagbevegelsen etter Gjerdrum-katastrofen. Det kommer godt med, sier generalsekretær Henriette Westhrin.
FRYKTER LIGNENDE KATASTROFER: Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, sier at hun frykter lignende katastrofer som i Gjerdrum i framtida, blant annet på grunn av klimaendringer. Folkehjelpa skal være beredt til å stille opp også da, og pengene fra LO kommer godt med.

FRYKTER LIGNENDE KATASTROFER: Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, sier at hun frykter lignende katastrofer som i Gjerdrum i framtida, blant annet på grunn av klimaendringer. Folkehjelpa skal være beredt til å stille opp også da, og pengene fra LO kommer godt med.

Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

martin@lomedia.no

Norsk Folkehjelp har hatt en sentral rolle under redningsaksjonen i Gjerdrum. De frivillige mannskapene til Folkehjelpa var tidlig ute med å bidra etter det store kvikkleireskredet som har krevd sju menneskeliv.

Tre personer er fortsatt savnet, og de er også antatt omkomne.

Tomas Muribø er frivillig i Folkehjelpa i Follo og var i rasområdet i halv åtte-tiden, noen timer etter at raset hadde gått. Han ble ringt opp av Folkehjelpas beredskapsleder som fortalte hva som hadde skjedd, og at de hadde behov for en sterk ledelse i Gjerdrum umiddelbart.

Muribø har mange års erfaring som operativ leder, med søk og redningsoppdrag for Norsk Folkehjelp.

– Det som møtte oss var mange ressurser fra blålysetatene. Det var helikopter i lufta som jobbet med å hente ut folk fra raset. Når vi blir bestilt til slike oppdrag, vet vi hva Folkehjelpa er gode på. Vi hadde tre operative ledere i innsatsleders kommandosentral, og vi kjente på at her var det absolutt behov for oss. Våre ni beredskapsambulanser var med på å evakuere folk, og vår innsats i kommandosentralen sammen med de andre nødetatene, var med på å redde liv den morgenen, sier Muribø.

Mye lest: Beredskapsleder Guttorm rykket ut til skredkatastrofen: – En aksjon jeg aldri kommer til å glemme

Saken fortsetter under bildet.

REDDET LIV: Tomas Muribø og Henriette Westhrin sier at Norsk Folkehjelp sammen med nødetatene, bidro til å redde liv morgenen etter skredet.

REDDET LIV: Tomas Muribø og Henriette Westhrin sier at Norsk Folkehjelp sammen med nødetatene, bidro til å redde liv morgenen etter skredet.

Martin Guttormsen Slørdal

560.000 kroner bevilget

Samtidig som Norsk Folkehjelp fortsatt er tungt til stede i Gjerdrum, må fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon være forberedt til nye kriser i framtida.

Nylig bevilget LO 450.000 kroner, Fellesforbundet 100.000 kroner og Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund 10.000 kroner til Norsk Folkehjelp. Dette er penger som kommer godt med, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, til FriFagbevegelse.

– Pengene skal brukes til både å bygge mannskap og kompetanse, sier Westhrin.

Også Industri Energi har bevilget 100.000 kroner.

– Norsk Folkehjelp er en nær samarbeidspartner, og vi er stolte av kompetansen som de har. Det å ha midler til å skolere folk og stille opp i slike krisesituasjoner, gjør seg ikke av seg selv, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Forsikring for rasutsatte: Hva får du dekt hvis huset ditt blir tatt i kvikkleire-ras? Fremtind svarer om skredet i Gjerdrum

Beredt til nye katastrofer

Katastrofen i Gjerdrum, som har rystet Norge den siste tiden, er et tegn på at også Norsk Folkehjelp må være beredt til en helt ny situasjon, mener Henriette Westhrin.

Norsk Folkehjelp har deltatt i mange store aksjoner tidligere, men det som skiller situasjonen i Gjerdrum fra andre, er at her er hele lokalsamfunnet rammet, både infrastruktur, hjem, velferdstjenester og næringsliv er rammet, i tillegg til de store menneskelige tapene.

– Dette er en krise som vil vare lenge. Hele lokalsamfunnet er rammet. Jeg frykter at vi får se mye av nettopp dette i framtida, med klimaendringer, skred, flom. Hvor vi ikke kommer fram og trenger helt andre framkomstmidler. Vi må tenke sikkerhet for våre mannskap, vi trenger ny kompetanse på området, og framfor alt utstyr for å møte slike situasjoner, sier Henriette Westhrin.

Westrin forteller at de trenger penger til alt fra hjelmer, nettbrett til digital satsing, bedre uniformer og ATV (terrengmotorsykkel, journ.anm.). Konkret hva pengene fra LO skal bruke på, vil de ta en grundig vurdering av.

Westhrin er spesielt glad for at LO stiller opp.

– Det er viktig at LO stiller opp for Norsk Folkehjelp ikke bare utenlands, men også når det skjer ting her hjemme. Det viser at den innsatsen vi gjør blir sett som en del av fellesskapet i arbeiderbevegelsen, og som vi er en del av, sier generalsekretæren.

Redningsarbeidet etter skredet: Folkehjelpas beredskapsleder er rørt over pengestøtte fra fagbevegelsen

60 personer fra Folkehjelpa i Gjerdrum

Norsk Folkehjelp har hatt mer enn 60 mannskap til stede i Gjerdrum. Henriette Westhrin forteller at den første innsatsen til Norsk Folkehjelp var helt avgjørende, og den største jobben var å evakue sykehjemmet i Gjerdrum. Den ble vurdert som kritisk viktig, og ble gjennomført under et stort press, sier hun

– Vi har klart å opprettholde døgnkontinuerlig beredskap gjennom hele hendelsen så langt. Våre ledere har bistått tungt gjennom hele aksjonen, og den innsatsen fortsetter også i dagene som kommer. Det har nok ikke vært en tradisjonell operativ lederoppgave, men helt avgjørende bistand til politiet og de andre nødetatene for å koordinere og sikre en trygg gjennomføring av aksjonen, poengterer hun.

Flere frivillige melder seg under kriser

Til vanlig driver Tomas Muribø en håndverksbedrift med ti ansatte. Nå er jobben lagt på is og kunder må vente litt. Helt siden han var ungdom har han engasjert seg i frivillig arbeid. Det som motiverer ham til frivillig innsats, er ønsket om å hjelpe andre med kompetansen han har. Skoleringen har han fått av Folkehjelpa. Muribø forteller at hans lokallag i Folkehjelpa har hatt god rekruttering de siste årene.

– Med en slik hendelse som her i Gjerdrum, merker vi at det kommer mange henvendelser fra folk som ønsker å være frivillige. Folk som har sittet på gjerdet får seg en tupp og vil gjerne bistå. Vi har alltid plass til flere frivillige, sier Muribø.

Warning
Annonse
Annonse