JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FpU-lederen foreslår å tvinge kommunene til å privatisere helsetjenester: – Et helt absurd forslag

Både AUF og Rød Ungdom reagerer på et utspill fra FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud om at kommunene må pålegges å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester.
FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

FpU

tori@lomedia.no

I et utspill i Klassekampen torsdag, mener Svendsrud at det er ideologiske skylapper som gjør at et fåtall av norske kommuner har konkurranseutsatt sykehjemmene. Nå er det på tide å tvinge dem gjennom et lovpålegg, mener han.

p

Det får ungdomspartiene på venstresida til å reagere.

– Det er en ganske sterk overkjøring av lokaldemokratiet, sier AUF-nestleder Astrid Hoem til FriFagbevegelse.

Hun mener at beskrivelsen ideologiske skylapper passer bedre på Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).

– De er mer opptatte av sine egne skrivebordsteorier om hvordan det tror ting fungerer, enn hvordan det faktisk er ute i kommunene. Flere kommuner tar nå tjenester tilbake i egenregi fordi det fungerer bedre, sier Hoem.

Saken fortsetter under bildet.

AUF-nestleder Astrid Hoem.

AUF-nestleder Astrid Hoem.

AUF

– Absurd forslag

Fagligpolitisk ansvarlig Per Emil Skjelbred i Rød Ungdom er enig med Hoem.

– Jeg synes det er et helt absurd forslag å pålegge kommunene å privatisere, kun motivert av ideologisk tro på at konkurranse skaper et bedre tilbud. Realiteten viser noe annet, sier Skjelbred til FriFagbevegelse.

I Klassekampen viser FpU-leder Svensrud til to eksempler hvor han mener at de private gjør det bra: sykehjemmene Kantarellen og Paulus i Oslo. Sistnevnte har til og med egen pub. Men Skjelbred mener disse ikke er gode eksempler på at private driver bedre.

– Det er ingen motsetning mellom å drive offentlig og det å ha et godt tilbud med andre aktiviteter, inkludert pub i kjelleren, sier han.

– Når det gjelder Kantarellen, så har bydelsutvalget i Søndre Nordstrand sendt en bekymringsmelding til eldrebyråden i Oslo hvor de påpeker flere alvorlige forhold. Særlig bemanningssituasjonen der har vært et problem over tid, sier Skjelbred.

Da bydelen kom på tilsyn i september i fjor, var det kun én vikar på jobb på 14 brukere, og tilsynsmedlemmene måtte hjelpe til med å servere saft.

Saken fortsetter under bildet.

Sentralstyremedlem Per Emil Skjelbred i Rød Ungdom.

Sentralstyremedlem Per Emil Skjelbred i Rød Ungdom.

Rød Ungdom

– Fikk bedre rettigheter

Hoem mener at det gjøres en viktig jobb på private sykehjem, men først og fremst fordi de ansatte er dyktige i jobbene sine. Hun er bekymret for arbeidsforholdene til de ansatte der sykehjemmene drives av private selskaper.

– Vi har sett flere saker i det siste der eiere av private velferdsselskaper tar ut utbytte og at pengene ikke går til brukerne. I tillegg spares det inn på arbeidstakernes pensjonsrettigheter, sier Hoem.

p

Hun trekker fram Orange helse i Bergen, som hadde omfattende brudd på arbeidsmiljøloven. Både Bergen og Oslo kommune sa opp kontrakter med selskapet på grunn av vesentlig mislighold.

– De ansatte fikk bedre rettigheter og pensjonsvilkår etter at Bergen kommune tok driften tilbake. Dette har også skjedd i flere Ap-kommuner, blant annet Tromsø og Oslo, sier Hoem.

Hun mener det at flere kommuner tar tjenester tilbake viser at FpU-lederen tar feil.

– Jeg stoler mer på norske kommuner enn jeg stoler på FpU, avslutter Hoem.

Annonse

Flere saker

Annonse