Stortingsvalget:
Fra 0 til 48 prosent på 10 måneder. Sp har tatt kampen mot Ap i Finnmark
Ronald Wærnes (Sp) ble ordfører mot alle odds. Et år før valget hadde Senterpartiet ikke engang lokallag i Båtsfjord.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) var til god hjelp da Ronald Wærnes skulle starte Sp-.lag i kommunen.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
BÅTSFJORD: Men det var altså før Ronald Wærnes bestemte seg for å skape et nytt Senterparti-lag i kystkommunen med rundt 2 000 innbyggere
Trygve Slagsvold Vedum kom på oppstartmøte. Wærnes brukte 5 000 kroner og kjøpte to Sp-hettegensere. Så ble han plutselig ordfører i fiskerihovedstaden.
Båtsfjord har landets to største filetfabrikker, en kortbaneflyplass og har fostret landets forsvarsminister, Frank Bakke Jensen. Nå er det også et Sp-lag der, attpåtil med ordførervervet.
Tredje alternativ
– Vi stiftet Senterparti-laget fordi det bare fantes to partier her, Arbeiderpartiet og Høyre. Bare 22 stemmer skilte de to, sier Ronald Wærnes.
– Det var behov for et tredje parti i Båtsfjord. Det var bare to fra før. Det ble veldig polariserende, sier Ronald Wærnes til FriFagbevegelse.
– Hvorfor Senterpartiet?
– Partiet satser på distriktene og primærnæringene. Det er helt avgjørende for at samfunn som Båtsfjord skal ha livets rett. Det så jeg et stort behov for, sier Ronald Wærnes til FriFagbevegelse.
Tiden var kort. Han hadde 10 måneder seg til å mobilisere. At Sp-lederen deltok på oppstartmøte, var ikke noen bakdel.
– Det hjalp selvfølgelig. Vi fikk vervet mange nye medlemmer allerede føreste kveld. Det hadde mye å si.
Aktuelt: Jan Bøhlers overgang til Sp vekker raseri i Ap
Om han hadde tro på at Senterpartiet skulle få ordføreren?
– Vi hadde et lite håp. Vi hadde gjort noen kvalifiserte gjetninger som viste seg å stemme i forhold til at det var et virkelig behov for et tredje alternativ. Og vi fikk såpass mange stemmer at vi fikk nesten rent flertall på 10 måneder. Det er rimelig imponerende, sier han med litt stolthet.
Wærnes tror ikke Båtsfjord er noe enkelttilfelle i Finnmark.
– Distriktspolitikken og sentraliseringen som skjer over hele landet rammer i en stor grad Finnmark. Det nye fylket er en helt håpløs konstruksjon som ingen vil ha. Ikke har vi fått de funksjonene vi ble lovet heller, sier Ronald Wærnes.
Det har vært et stort privilegium å bli ordfører i det han kaller et livskraftig og vitalt lokalsamfunn.
– Jeg ligger å stanger i sengekanten hver dag fordi jeg har så lyst til å stå opp, gå på jobb og gjøre en innsats for kommunen.
På ett punkt er imidlertid ordføreren, som tidligere har jobbet med laks, uenig med sitt nye moderparti.
– Vi er helt på bølgelengde i forhold til EU. Men EU har det desidert viktigste markedet. EØS-avtalen for oss er derfor helt avgjørende for markedet vi er avhengig av helt til vi har et annet alternativ, sier han.
Reportasje: For mye fisk blir fisket for tidlig på året – det får June og kollegene i fiskeindustrien svi for
Tatt opp kampen
Det som har skjedd i Båtsfjord, er ikke ulikt det som har skjedd over hele fylket. Arbeiderpartiet har tidligere dominert stort. Nå har Senterpartiet tatt opp kampen.
Mens de samarbeider sentralt, og vil danne regjering sammen, er det beinhard konkurranse mellom de to i kommunene i det gamle Finnmark.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum forklarer hvorfor han tror Senterpartiet har vokst så kraftig her:
– Kanskje fordi det er så mye fornuftig folk her, sier han, og ler.
– Det er mange som ser at sentraliseringspolitikken til høyre-regjeringen har blitt helt feil. Det sterkeste symbolet på det er den arrogansen regjeringen har hatt ved å tvinge gjennom en sammenslåing av Finnmark og Troms. Det har provosert folket, sier han til FriFagbevegelse.
– Regjeringen skulle kjøre dette gjennom koste hva det koste vil. I tillegg kom det med Luftambulansen. Det skulle også kjøres gjennom uansett, uten at det var en god nok plan for det. Mange i Finnmark er også veldig opptatt av forsvaret og beredskap. Det er ikke lokalisert direkte her, men har veldig stor klangbunn, sier Vedum.
Målet er to stortingsrepresentanter ved valget neste høst.
– Det er viktig å være størst i fylket, mener Sp-lederen.
– Hvorfor er det strid mellom Sp og Ap?
– Jeg tror det er fordi Ap har vært så veldig dominerende. Da blir det mye sterkere følelser ute å går. Arbeiderpartiet hadde nesten all makt og alle posisjoner en periode. Derfor er det blitt harde slag her, mener Sp-lederen.
– Arbeiderpartiet i Finnmark er som en ørn som har brukket vingen, og så prøver de å reparere det selv. De sliter med å finne seg selv etter å ha vært så dominerende. Så får de konkurranse. Partiet sliter med å finne seg selv, og oppfører seg fortsatt som storebror, mener ordfører i Båtsfjord, Ronald Wærnes.
Ny Vy-sjef kan tjene 5,5 millioner kroner i året: – Galskap! Dette er det umulig å forsvare, mener Vedum
Ikke helt enig
Leder i Finnmark og Troms Arbeiderparti, Kristina Hansen, er ikke helt enig.
Hun synes ikke rivaliseringen er så stor.
– Vi skal kjøre en god valgkamp, men vi vil ikke gå på akkord med vår egen politikk. Vi har en litt annerledes profil enn Senterpartiet. Vi er et styringsparti som søker politiske løsninger. Senterpartiet hadde en kandidat som appellerte. Vi kjører vårt løp og forsøker å få oppslutning om det, sier Hansen.
– Hva skiller dere mest?
– Vi samarbeider i fylket. Men jeg tror det går et skille langs venstre og høyre-aksen lokalt. I Finnmark velger Senterpartiet i en stor grad samarbeid med Høyre, mener hun.
Hun tror også det har litt med regionreformen å gjøre.
Da det var endelig bestemt at Finnmark og Troms skulle slå seg sammen, ingen veg tilbake, valgte Arbeiderpartiet å gå inn i fellesnemnda før sammenslåingen var et faktum.
– Når alle politiske løsninger var prøvd, var det ikke noe annet å gjøre enn å ta ansvar selv heller enn at andre skulle gjøre det, sier Kristina Hansen.
Reportasje: Vedum vil bekjempe Forskjells-Norge og sier bastant nei til borgerlig samarbeid