JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Protest mot Macron i Frankrike:

Fransk fagbevegelse samler seg mot Macrons økonomiske politikk

Tusenvis av franskmenn protesterer mot president Emmanuel Macrons politikk.
Her fra en protest i starten av desember.

Her fra en protest i starten av desember.

Sébastien Huette

torgny@lomedia.no

Fransk fagbevegelse møtes torsdag i Paris for å samles til et felles initiativ i forbindelse med de store protestene mot president Macron. De siste ukene har det vært voldsomme protester mot heving av prisene på drivstoff, og «de gule vestene» har blitt symbolet på denne protesten.

Mange år

– Dette er en kamp fransk fagbevegelse har ført i mange år, også under den forrige regjeringen, forklarer Alexandra Meynard medlem av ledelsen i den største franske fagbevegelsen, CGT. Hun og Denis Schnabel er delegater på fagbevegelsens verdenskongress som har møte i København denne uka.

CGT har tillyst en demonstrasjonsdag fredag 14. desember. På møtet i Paris torsdag håper de å få med seg resten av fransk fagbevegelse til å demonstrere denne dagen, og bli en del av den store protestbevegelsen mot president Macron. Det er mange folkelige organiasjoner og aksjoner som slutter opp om protestene. CGT understreker at nå har også student og elevorganisasjonene i Frankrike sluttet seg til protestbevegelsen.

(Saken fortsetter under bildet.)

 Alexandra Meynard og Denis Schnabel fra ledelsen i den største franske fagorganisasjonen, CGT, mener protestene mot presiden Macron dreier seg om noe mye mer enn bensinprisene.

Alexandra Meynard og Denis Schnabel fra ledelsen i den største franske fagorganisasjonen, CGT, mener protestene mot presiden Macron dreier seg om noe mye mer enn bensinprisene.

Torgny Hasås

Protest på landet

Den opprinnelige protesten mot bensinprisene oppsto utenfor de store byene i landdistriktene i Frankrike.

– På landet i Frankrike er det svært dårlig kollektivtilbud, derfor er mange avhengige av bil for å komme på jobben. Når drivstoffprisene blir hevet, er det rett og slett et angrep på retten til å ha en jobb, forklarer Meynard.

Avstand fra vold

Etter hvert utviklet protestene seg til også byene og her har voldelige personer markert seg med å gjøre hærverk. CGT tar fullstendig avstand fra å bruke vold, og demonstrasjonene 14. desember skal være en fredelig demonstrasjon.

For CGT er avgiftsøkningen på bensin og diesel bare en fortsettelse av regjeringas økonomiske politikk de siste åra. Lønningene til offentlige ansatte har stått stille, det samme har pensjonene, samtidig har den nåværende regjeringa vedtatt lover som strammer inn på arbeidstakerrettighetene. Det har også blitt gjennomført en skattereform som viser seg å bare tilgodese de ti prosent rikeste. Et av forslagene som Macron har fremmet er å innføre et skattetak, slik at inntekter over 40 prosent blir skattefrie.

Generalstreik

NTB melder at den franske regjeringen onsdag bestemte seg for å trekke tilbake den foreslåtte økningen på bensinprisene, men for CGT har ikke dette noen betydning.

– Vi kommer til å fortsette med å bygge ut protestene mot regjeringa, og det kan bli snakk om streiker også generalstreik, hvis ikke regjeringa snur i den økonomiske politikken, sier Meynard.

Les flere saker fra fagbevegelsens verdenskongress:

IFS-leder: – Amazon presser livet ut av arbeidsfolk

Sharan Burrow gjenvalgt til å lede internasjonal fagbevegelse

LO reiser Palestina-spørsmålet når verdens fagbevegelse samles i København

Verdens fagbevegelse samles til kongress i København

Hvem er verdens verste sjef? Her er internasjonal fagbevegelses ti på topp

Annonse
Annonse