Forbud i Frankrike
Fransk fagforeningsleder arrestert for Palestina-støtte
– Et politisk overtramp som angriper ytringsfriheten, sier LO i Norge om arrestasjonen av Jean-Paul Delescaut.
Fagforeningsleder Jean-Paul Delescaut (t.v.) fra det franske fagforbundet CGT ble arrestert og er under etterforskning med bakgrunn i en løpeseddel til støtte for Palestina.
Privat
yngvil@lomedia.no
Tidlig fredag morgen reiste den franske fagforeningslederen Jean-Paul Delescaut seg fra frokostbordet da det banket på døra.
Ti politimenn, sju av dem maskert og utstyrt med rambukk, var kommet for å arrestere ham. Flere politibiler sto utenfor, ifølge avisa L´Humanité.
De brøytet seg vei inn, satte på ham håndjern og leste opp grunnlaget for at han skulle varetektsfengsles.
Statsadvokatembetet i Lille sier grunnen er at fagforbundet CGT i Nord-Frankrike offentlig har forsvart en terrorhandling og oppmuntret til hat, ifølge nettavisen France Info.
Delescaut ble løslatt fra varetekt senere på dagen sist fredag, ifølge CGT.
Statsadvokaten i Lille fortsetter etterforskningen, opplyser de til France Info.
Forbud mot Palestina-demonstrasjoner
Siden 12. oktober har demonstrasjoner til støtte for Palestina vært generelt forbudt i Frankrike, etter ordre fra innenriksministeren, ifølge nettavisen til Europe 1.
Forrige uke ble avgjørelsen omgjort i en statlig rettsinstans, som dermed overlater til politiet å vurdere fra sak til sak å gi tillatelse til å demonstrere.
I Nord-Frankrike har politiet nedlagt forbud mot to pro-palestinske demonstrasjoner, ifølge Europe 1.
– Okkupasjonen må ta slutt
Noen dager etter Hamas-angrepene mot Israel 7. oktober ga fagforbundet CGTs sin fylkesavdeling i Nord-Frankrike sin støtte til det palestinske folket «i kampen mot kolonistaten Israel».
Forbundet er et av Frankrikes største. Jean-Paul Delescaut leder CGT i Nord-Frankrike, der det meste av fransk industri er.
Det blir ikke fred, før Israels okkupasjon opphører, er overskriften i forbundets løpeseddel fra 10. oktober.
«Grusomhetene fra den ulovlige okkupasjonen har blitt flere og flere. Siden lørdag 7. oktober har de fått reaksjonene de har framprovosert», heter det i løpeseddelen.
Israel, 7. oktober 2023
7. oktober innledet den væpnede delen av den palestinske organisasjonen Hamas et omfattende angrep på omkringliggende israelske landsbyer, tettsteder, byer og militære installasjoner rundt Gaza.
1400 israelere er drept – 1100 av dem er sivile og 300 er soldater eller politi.
Hamas tok rundt 200 gisler, mange sivile og også militære, med seg til Gaza. Hamas har bare løslatt fire gisler.
Fagforbundet CGT sentralt fordømte Hamas-angrepene dagen etter, 8. oktober.
Forbundet tok da også til orde for en umiddelbar våpenhvile og fredsforhandlinger basert på respekt for FN-resolusjonene om Palestina og Israel.
Norge: Norske Ayat blir kalt terrorist på gata: – Jeg har aldri vært så redd
CGT: Angrep på retten til egne meninger
Da Jean-Paul Delescaut ble arrestert, gikk CGT-ledelsen i Paris med en gang ut og forsvarte sin topptillitsvalgte i Nord-Frankrike.
De mener det blir fullstendig feil å angripe de som på fredelig vis prøver å støtte palestinernes rettigheter.
Forbundet mener det ikke bidrar til å legge demper på den spente situasjonen ved å kriminalisere de som uttrykker andre meninger enn den franske regjeringa sin.
Dette er alvorlige angrep på kollektive og individuelle friheter og på retten til egne meninger, mener CGT.
CGT krever våpenhvile nå
Søndag (22. oktober) ga Paris-politiet tillatelse til en fredsdemonstrasjon i Paris, fordi fordømmelse av Hamas-angrepene var blant parolene, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Ifølge politiet møtte 15.000 mennesker opp, ifølge organisatorene 30.000, skriver avisa Le Monde.
«Stopp massakren i Gaza», var en av parolene.
– Vi er her for å kreve en umiddelbar våpenhvile og forhandlinger for en rettferdig og varig fred, sa Céline Verzeletti i forbundsledelsen i sin appell på demonstrasjonen.
LO: – Truer demokratiet
Leder i LOs internasjonale avdeling Liv Tørres er krystallklar:
– Hvis dette er den nye normen for ytringsfrihet i Frankrike, er dette høyst bekymringsfullt og en trussel mot demokratiet, sier hun.
Tørres viser til arrestasjonen av CGTs Jean-Paul Delescaut og forbudet mot demonstrasjoner til støtte for Palestina.
Liv Tørres er leder av LOs internasjonale avdeling.
Jan-Erik Østlie
Demokratiet skal sikre at alle slipper til i den offentlige debatten, fastslår hun.
«Kanskje aller viktigst er dette for de som snakker på vegne av minoriteter og som tar til orde mot den sterkeste parten i en konflikt», påpeker Tørres i en e-post til FriFagbevegelse.
«I et velfungerende demokrati må det være mulig og lov å ytre seg både mot Israels okkupasjon og samtidig kunne fordømme Hamas sin terroraksjon - enten hver for seg eller på samme tid», mener hun.
LO påpeker at disse temaene har vært en del av den offentlige debatten i Europa i flere tiår. Hva som skulle være beveggrunnen for at dette nå skal endres og ytringsfriheten innskrenkes er i høyeste grad uklart, mener LO.
«Det peker i retningen av en politisk styrt offentlig debatt hvor de som mener noe «feil» kan bli arrestert eller få represalier», svarer Liv Tørres i en e-post til FriFagbevegelse.
Journalist i FriFagbevegelse Merete Jansen har bidratt med oversettelse fra fransk i denne saken.