JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Freddy Øvstegård ble oppfordret til å ta studiespesialisering, selv om han ville gå på yrkesfag

SV-politikeren mener det må en holdningsendring til for å sikre fagarbeidere i framtiden.
Freddy Øvstegård mener det må gjøres noe med heltidskulturen og bemanningsbransjen for å løse rekrutteringsproblemet.

Freddy Øvstegård mener det må gjøres noe med heltidskulturen og bemanningsbransjen for å løse rekrutteringsproblemet.

Stortinget

helge@lomedia.no

Navs bedriftsundersøkelse og SSB-rapporten om arbeidsmarkedet for helsepersonell, som begge kom torsdag, viser skrikende behov for fagarbeidere. Navs bedriftsundersøkelse viser at mangelen på arbeidskraft i norske bedrifter til sammen utgjør nærmere 60.000 personer, en økning på 15.000 på ett år.

Uenighet om hvor stor bemanningsbransjen er

I 2035 vil Norge mangle 18.000 årsverk av helsefagarbeidere. Allerede i dag mangler bygg- og anleggsbransjen 13.400 arbeidstakere. Det er størst mangel på folk innen bygg og anlegg, anslått til 14.300 personer. Dette er 6400 flere enn i fjor. Virksomhetene trenger i størst grad flere tømrere og snekkere, elektrikere og rørleggere.

Det er også høy mangel innen helse, pleie og omsorg, estimert til 12.750 personer, 950 flere enn for ett år siden. Sykepleiere er enkeltyrket, uavhengig av næring, det er størst mangel på i Norge. Nav har estimert at det nå mangler 4500 sykepleiere og 1100 spesialsykepleiere.

Stortingsrepresentant Freddy Øvstegård (SV) forstår hvorfor ungdom ikke velger disse yrkene. Han mener det må ryddes opp når arbeidslivet for bygningsarbeidere og helsefagarbeidere er blitt så brutalt, slik at ungdom vil bli fagarbeidere.

– Trenger flere

Han mener situasjonen både for anleggsbransjen og omsorgsektoren er svært alvorlig.

– Vi trenger flere fagarbeidere for at Norge skal gå rundt. Men jeg forstår godt hvorfor mange av oss unge ikke velger disse yrkene når arbeidsforholdene har blitt så vanskelig. Derfor må vi rydde opp, sier Freddy Øvstegård til FriFagbevegelse.

Erna vil ha fokus på de posititve sidene ved bemanningsbransjen

Han viser til at to av tre stillinger i kommunal helse- og omsorgssektor er deltid.

– Det gir uforutsigbarhet når du må shoppe stillinger på 15 prosent og ha ekstravakter ved siden av, slik at du ikke vet om du kan være med familien eller betale husleia neste måned. Når ungdommen ser at folk i disse yrkene ikke orker å stå ut et helt arbeidsliv så frister det ikke å gå inn i yrket, mener han.

– I bygg- og anleggsbransjen har useriøse aktører og mafialignende tilstander spredt seg på byggeplassene. I 2017 kom nesten 60 prosent av de ledige stillingene i bransjen fra de kommersielle bemanningsbyråene. Hva slags arbeidsliv inviterer vi ungdommen til da, spør Øvstegård.

– Fikk feil råd

Han mener skoleverket også må ta sin del av ansvaret for at det rekrutteres for få fagarbeidere.

Freddy Øvestegård, som er Stortingets yngste representant, fikk selv beskjed om å ikke velge yrkesfag av utdanningsrådgiveren på skolen han gikk.

– Selv kunne jeg tenke meg å gå elektro. Skolen mente jeg burde gå studiespesialisering siden jeg hadde greie karakter. Denne beskjeden får mange fremdeles. Det er en hån mot kompetansen til fagarbeiderne, mener han.

– Det er ikke rart at ungdom går andre veier når dette er beskjeden de får fra samfunnet. Ungdom vet heller ikke om de får fullført en yrkesrettet utdanning når så mange ikke får lærlingplass, legger han til.

Vil mangle 46.000 helsefagarbeidere om 20 år

Bemanningsbransjen

FriFagbevegelse har gjennomgått alle utlyste jobber i 2017. Der fant vi at nesten 60 prosent av de ledige stillingene innen bygg- og anleggsbransjen kom fra bemanningsbransjen.

– Nå må det virkelig ryddes opp i anleggsbransjen og gi rett til heltid dersom ungdom skal velge yrkene vi trenger fremover. Hvis vi skal få ungdom til å velge bygg- og anleggsbransjen må vi rydde opp på byggeplassene og kaste ut de kommersielle løsarbeiderbyråene. I tillegg må vi gi ungdom en fremtid i helse- og omsorgsektoren som de kan stå i over tid, med rett til heltidsstilling, mener han.

Annonse
Annonse