Bemanningsbransjen
Uenighet om hvor stor bemanningsbransjen er i bygg og anlegg
FriFagbevegelses undersøkelse om ledige jobber viser at bemanningsbransjen støvsuger markedet for bygningsarbeidere.
Even Hagelien og Anne-Cecilie Kaltenborn fra NHO Service og Handel hilser på organisasjonsarbeider Boye Ullmann i Fellesforbundet under en politiske streiken 15. november.
Erlend Angelo
torgny@lomedia.no
FriFagbevegelse har gjennomgått alle utlyste jobber i 2017. Der fant vi at nesten 60 prosent av de ledige stillingene innen bygg- og anleggsbransjen kom fra bemanningsbransjen.
– Denne oversikten sier ikke noe om utlysningen av reelle stillinger, sier Anne-Cecilie Kaltenborn.
Hun er direktør i NHO Service og Handel som organiserer de fleste bemanningsbyråene.
Useriøs undersøkelse
Bakgrunnen for undersøkelsen er uenighet om omfanget av bemanningsbransjen. I forbindelse med LO-kongressen i 2017 gjorde byggfagforeningene i Oslo en undersøkelse av omfanget av bemanningsbransjen i bygg i Oslo og Akershus.
En av de viktigste konklusjonene var at innleie på byggeplassene til de tariffbundne hovedentreprenørene var fordoblet fra 17 prosent i 2013 til 35 prosent i 2017.
Bygningsarbeiderne i Oslo og Akershus gjennomførte 15. november en politisk streik mot bemanningsbransjen. I den forbindelse uttalte Kaltenborn at undersøkelsen fra byggforeningene ikke var seriøse, de viste bare et øyeblikksbilde.
NHOs tall
Kaltenborn viste til NHO Service og Handel sin egen utregning av omfanget av utleie, basert på leverte timer innleid arbeidskraft fra bemanningsselskaper.
Deres konklusjon er at andelen utleie i bygg og anlegg utgjør mellom 4,2 og 7 prosent av årsverkene i bemanningsbransjen.
Beregningene deres bygger på at antall årsverk i bygg og anleggsbransjen er på 219 000 og antall årsverk som NHO Service og Handel sine medlemsbedrifter fakturerer er 7700 årsverk. NHO mener at 80 prosent av bransjen er organisert hos dem. Da vil ett hundre prosent av bransjen utgjøre 9200 årsverk. 9200 årsverk utgjør 4,2 prosent av 219 000.
I Oslo estimerer man at innleie utgjør opp til 15 prosent av årsverkene i bygg og anlegg, det høyeste tallet i Norge.
Stort sprik
Siden det er så stort sprik mellom byggfagforeningenes tall og NHO Service og Handels tall gjorde frifagbevegelse.no en egen undersøkelse. Nav lager en database over alle ledige jobber for å kunne ha det som verktøy for å hjelpe arbeidsledige ut i jobb. Vi fikk oversendt databasen fra Nav og sorterte ut jobber som var utlyst av bemanningsbransjen.
Av alle bransjer var det to som skilte seg ut. En av tre ledige (31%) jobber i industrien kom fra bemanningsbransjen. For bygg og anlegg var to av tre (58%) utlyst av bemanningsbransjen. I byggebransjen var det et høyt gjennomsnitt, to fylker skilte seg ut, Sør-Trøndelag og Oslo. Her var fire av fem (78 %) ledige bygningsjobber utlyst av bemanningsbransjen.
Ulike byggfag
Det er også store skiller mellom de ulike bygningsfagene. For fagene betongarbeid og hjelpearbeid bygg er (90 %) ni av ti jobber utlyst fra bemanningsselskap. Også rørleggere og elektrikere ligger svært høyt med rundt 80 prosent (fire av fem).
FriFagbevegelse snakket med leder i Oslo Bygningsarbeiderforening, Petter Vellesen, mandag 12. januar. Da sa han at undersøkelse er «kjempeinteressant». Han mener den bekrefter de funnene fagforeningene selv har gjort tidligere.
• På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer
– Ved siden av å vise omfanget av innleie, viser undersøkelsen også at entreprenørene i liten grad søker etter folk. Når de overlater til bemanningsforetak å skaffe arbeidskraft, begrunner de det med at «det ikke finnes folk», uttalte Vellesen.
Kaltenborn i NHO Service og Handel viser til svakheter ved metoden vi har brukt.
Storbruker av stillingsannonser
– Man kan ikke bruke utlysninger som en kilde for å se hvor stort gjennomslag bemanningsbransjen har i bygg- og anleggsbransjen.
Bemanningsbransjen har et helt annet forhold og forbruk av stillingsannonser. Stillingsannonser er deres metode for å kartlegge hva som finnes av arbeidskraft og spesielt innenfor de områdene hvor det er høy etterspørsel, sier Kaltenborn
Siden bemanningsbyråene kontinuerlig er på jakt etter folk, har de også mye gunstigere annonseavtaler enn det entreprenørbedrifter har.
Bemanningsbyråene har derfor kontinuerlig stillinger utlyst, mens entreprenørene i liten grad søker etter folk.
– Dette gjelder spesielt i bransjer hvor det er stort press. Akkurat nå er det en byggeboom og det er mangel på arbeidskraft, forklarer Kaltenborn.
Flere bemanningsbyråer
Hun peker også på at en arbeidsgiver som trenger en person kan benytte seg av flere bemanningsbyråer for å få besatt samme stilling. Da kan samme stilling føre til tre ulike stillingsannonser.
– Den beste måten for å få oversikt over bemanningsbransjens andel av markedet er å se på timeforbruket, konkluderer hun.
Kaltenborn viser også til en undersøkelse Nav har gjort hvor 31 prosent av bedriftene sier at sist de rekrutterte til faste stillinger var det gjennom offentlig utlysning av stillinger.
• – Snart vil alle arbeiderne på byggeplassene være innleid
• Les mer om bemanningsbransjen: Bransjen som endret norsk arbeidsliv
• Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene
• 2.000 møtte fram foran Stortinget for å kreve et forbud mot bemanningsbyråer rundt Oslofjorden
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside