JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fremskrittspartiet:

Frp freder ikke Anniken Hauglie

Leder i arbeidskomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg (Frp), mener det er uforståelig hvorfor ikke Nav-direktøren har gått.
Stortingsrepresentant Erlend Wiborg mener Frps holdning til mistillit eller ikke mot Anniken Hauglie erd en samme utenom som den ville vært i regjering.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg mener Frps holdning til mistillit eller ikke mot Anniken Hauglie erd en samme utenom som den ville vært i regjering.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Erlend Wiborg er leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité. I løpet av kort tid går han fra å være i posisjon til å bli i opposisjon til regjeringen. Mange mener Fremskrittspartiet nå står friere og at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) derfor lever farligere i statsrådsstolen enn tidligere.

Det avviser Erlend Wiborg.

Direktør burde gått

– Når vi behandler spørsmål om mistillit er det en av de viktigste jobbene til Stortinget å kontrollere regjeringen. Det skjer uavhengig av om partiet sitter i regjering eller ikke. Vi står verken friere eller mindre fri nå. Det spørsmålet må vurderes uavhengig av om vi sitter i regjering eller ikke, sier Erlend Wiborg til FriFagbevegelse.

Han mener fortsatt at Nav-direktør Sigrun Vågeng burde gått, akkurat som han gjorde da Nav-saken ble debattert i Stortinget.

– Jeg mener det er helt uforståelig at hun ikke har gått. Det er riktig at det formelt er statsråden som avgjør dette, men hun burde se dette selv, sier Erlend Wiborg.

Mistillit?

Wiborg vil verken bekrefte eller avvise om Frp vil gå inn for mistillit mot statsråden.

– Dette er en sak som er til behandling i Stortinget. Først i kontrollkomiteen, så skal Stortinget ta stilling i plenum. Jeg har så pass respekt for dette arbeidet at det må gå sin gang. Men hvis en statsråd gjør en grov feil, eller ikke overholder opplysningsplikten, må vi ta konsekvensen av det, sier Erlend Wiborg.

Innstillingen fra kontrollkomiteen på Stortinget om Nav-skandalen kan foreligge allerede 11. februar. MDG, Rødt og SV har allerede varslet mistillitsforslag. Hvis Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet gjør det samme, får forslaget flertall i Stortinget.

Frps representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Hanne Dyveke Søttar, går langt i å frede Hauglie. I et intervju med Dagsavisen sier hun følgende om Rødts invitasjon til å kaste Hauglie:

– Dette har ikke vært diskutert internt, men personlig ser jeg ingen grunn til at vi skal stille oss bak mistillit mot Hauglie.

Søttar skriver dette i en SMS til Dagsavisen.

Frps politikk

Som opposisjonsparti i Stortinget vil Fremskrittspartiet nå rendyrke sin egen politikk.

PENSJON FRA FØRSTE KRONE: Partiet er fortsatt for pensjon fra første krone, men mener dette er et spørsmål som må avklares mellom partene i arbeidslivet.

– Pensjon fra første krone må innrettes som en forhandlingssak mellom partene i arbeidslivet. Det handler om å gi og ta, og hvilket krav arbeidstakerne stiller og hvor høyt man prioriterer kravet. Dette er en del av lønnsdannelsen, mener Erlend Wiborg.

LOVFESTET MINSTELØNN: – Vi vil jobbe for å få gjennomslag for mest mulig av vår egen politikk. Det gjorde vi også i regjering, men i Stortinget blir det en annen arbeidsform. Jeg har kjempet og levert forslag om det tidligere og kommer til å fortsette med det: Jeg er for en lovpålagt minstelønn.

ARBEIDSMILJØLOVEN: – Vi vil jobbe for en fortsatt modernisering av arbeidsmiljøloven. Et enda mer fleksibelt arbeidsliv enn i dag, et arbeidsliv hvor det er plass til flere. Flere må stå lenger i arbeid. Vi vil fortsette på jobbe for å forbedre sosialbiten med mer moderne velferdsordninger. I dag er halvparten av Nav statlig og halvparten kommunalt. Vi vil ha ett Nav – et statlig Nav.

LØNNSOPPGJØR: – Det er partene i arbeidslivet som må bestemme det. Vi mener det i mange tilfeller i en større grad er bedre med lokale forhandlinger enn nasjonale tariffoppgjør. Men det er fri lønnsdannelse i Norge.

MIDLERTIDIG ANSETTELSER: Frp er for bruk av midlertidig ansatte. – Det er mer snakk om hvilke regelverk du skal ha rundt det. Vi vil ha det mindre byråkratisk. Vi har myket opp noe, men andelen midlertidige ansatte har ikke endret seg, sier han.

– Vi er opptatt av å stramme inn bruken av midlertidig ansatte i offentlig sektor. Det er den store synderen i forhold til midlertidig ansatte, mener han.

Dialog med LO

Noe Frps arbeidslivspolitiske talsperson ønsker seg, er mer kontakt med LO.

– Jeg har ukentlige møter med fagforeninger. De tar kontakt, ringer, sender mail og vi diskuterer saker. Noe er vi enig om, noe er vi uenige om. LO er mer opptatt av å være i lomma på Arbeiderpartiet enn medlemmenes interesser. Jeg snakker ytterst sjelden med LO. Men min dør er åpen, også for LO, sier Erlend Wiborg.

Annonse
Annonse