Partimåling januar
Frp knuser regjeringa
Velgerne fosser fra Høyre til det som er blitt landets desidert største parti.
Regjeringas Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum må se seg slått av Sylvi Listhaugs Frp.
Terje Pedersen, NTB/ Jan-Erik Østlie
aslak@lomedia.no
Frp åpner det nye året med et brak. Partiet befester sin posisjon som størst med god margin på januarmålingen som Opinion har gjort for FriFagbevegelse og Dagsavisen.
– Målinger som dette viser at stadig flere vil stanse sløsingen på ulønnsomme subsidier, lite treffsikker bistandspolitikk og altfor høy innvandring, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til FriFagbevegelse.
Større enn Ap og Sp
Listhaugs parti gjentar bedriften fra tilsvarende måling i desember og er fremdeles større enn Ap og Sp til sammen. Dette har partiet også klar før, men det var på tre Opinion-målinger i 2008.
Frp-lederen tar det som tegn på at velgerne ønsker å prioritere kjerneoppgaver som skole, helse og eldre – i tillegg til å styrke politiet for å få ned kriminaliteten.
– Et stort og sterkt Frp er det eneste reelle alternativet til dagens regjering dersom vi skal sikre en ny og ansvarlig kurs, mener hun.
Det innebærer ifølge Frp-lederen lavere skatter og avgifter, økt trygghet og en større satsing på olje- og gassnæringen. Listhaug vil også ta i bruk alle gode krefter i helse- og eldreomsorgen og få ned helsekøene.
Fakta om målingen
Opinions barometer for januar er basert på 1000 telefonintervjuer i perioden 13. januar til 20. januar 2025.
77 prosent har avgitt svar om partireferanse. Dette tilsvarer 767 respondenter.
Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1,4 og 3,1 prosent, avhengig av prosentresultatets størrelse.
Fra Høyre til Frp
Valgforsker Johannes Bergh betrakter målingen som fantastisk god for Frp og høyresiden.
– Den sittende regjeringen er upopulær, og folk ønsker seg en endring, sier valgforskeren ved Institutt for samfunnsforskning.
– Frp har hatt en eventyrlig framgang og styrket sin troverdighet blant velgerne som et tydelig alternativ og brudd med regjeringen, føyer han til.
Noe av årsaken til Frps gode tider er at de tar velgere fra Høyre. 2 av 10 velgere som stemte på Høyre i stortingsvalget i 2021, ville ha stemt på Frp dersom det var stortingsvalg i morgen.
De to tidligere regjeringspartiene Frp og Høyre har dessuten rent flertall – til tross for at både Venstre og KrF havner under sperregrensen.
– At de to partiene er i vinden samlet sett, med Frp i førersetet, bekreftes også av snittet på andre målinger. Vi ser nå et bilde av to partier som gjør det veldig sterkt, sier Bergh.
Rent flertall
Åtte måneder før valget er dermed det borgerlige flertallet overveldende.
Nær 1 av 2 velgere har enten Høyre eller Frp som sitt parti. Det er tilstrekkelig med 85 mandater for å styre alene, men de to blåblå partiene sanker hele 90 til sammen.
Listhaug tror også at mange velgere oppfatter Ap og Høyre som ganske like i flere politiske saker.
– Det er fortsatt lenge igjen til valget, og vi skal fortsette å jobbe hardt hver eneste dag for å vise folk og næringsliv at vi har de beste løsningene for å gi folk mer frihet og økt trygghet i hverdagen, sier hun.
Høyre-leder Erna Solberg har i lengre tid fått bekreftet at det blåser en blå vind over det politiske landskapet. Ifølge Solberg er det mange som ønsker seg en ny retning for Norge og en ny regjering.
– Det er lenge igjen til valget, og vi har tenkt å by Frp god kamp helt inn, men vår viktigste motstander er Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet, sier Solberg til FriFagbevegelse.
Kommentar: Jonas Gahr Støre klarer ikke å løfte Ap
Likhetstrekk med Sp
Så langt i januar er det blitt publisert tre nasjonale stortingsmålinger. På disse var snittet for Frp 23,4 prosent oppslutning, ifølge Poll of polls.
Frp fanger nå tidsånden som Sp vokste seg store på for fire år siden. Da var Vedum & co. selve katalysatoren for kritikken mot Solberg-regjeringen.
– Frp har en lengre historie som protestparti på høyresiden og befinner seg på et nivå som ikke er unikt for partiet. Frp har et bedre utgangspunkt og et større grunnfjell enn det Sp hadde, sier Johannes Bergh.
Den store endringen fra forrige måling er Venstres labre oppslutning på 2,8 prosent og tilbakegangen på tre prosentpoeng. På andre målinger er partiet over sperregrensen.
– Venstre har profilert seg i diskusjonen om Ukraina, og det engasjerer mange fremdeles, men det er andre saker som dominerer den politiske diskusjonen nå. Det taper Venstre på, mener Bergh.
Hvem blir statsminister?
Høyre-leder Erna Solberg har sagt at «den personen med totalt størst støtte bak seg på hele borgerlig side» bør bli statsminister, ifølge VG.
Hun har dermed antydet at Venstre og KrF blir tungen på vektskålen. I så fall kan Sylvi Listhaug trolig bare bli statsminister dersom Frp og Høyre får rent flertall. Det har de nå.
Frp mener at det naturlige er at det største partiet får statsministeren.
– Det er målinger som dette som kan gi Sylvi Listhaug statsministerjobben. Det er langt fra sikkert at det blir sånn, men resultatet peker i den retningen, sier Johannes Bergh.
På stedet hvil
For dagens regjeringspartier er statusen så å si den samme. Dersom denne målingen hadde vært valgresultatet, ville Ap og Sp ha fått 47 mandater til sammen. Det er to færre enn Frp alene.
Ap lekker til Høyre og har mange velgere som nå ikke vet hvilket parti de vil stemme på. Oppslutningen til Ap på 18,8 prosent er tilnærmet likt snittet på andre stortingsmålinger i januar.
– Situasjonen er vanskelig for Ap med tanke på stortingsvalget som nærmer seg, påpeker han.
Aps partisekretær Kjersti Stenseng erkjenner at partiet fremdeles har en stor jobb foran seg i tiden fram mot valgdagen i september.
– Denne og flere målinger i januar viser at pilene peker oppover for oss, men nivået er altfor lavt, sier hun.
Ap ga nylig en garanti for at strømstøtten vil bli videreført de neste fire årene. Stenseng håper grepet vil sikre folk forutsigbare strømpriser.
Fordelingen i kategorien «Andre»
Norgesdemokratene – DEMN 1,2 %
Pensjonistpartiet – PP 0,3 %
Konservativt (tidligere Partiet De Kristne) – K 0,6 %
Industri- og næringspartiet – INP 0,8 %
Partiet Sentrum – S 0,9 %
Generasjonspartiet – GP 0,6 %
Ensomhetspartiet – EP 0,1 %
Fridemokratene 0,5 %