Mange briter risikerer å bli arbeidsledige samtidig som 1 million jobber er ledige.
Nina Hanssen
Arbeidsledighet
Frykt for sosial krise i Storbritannia
Britene kan stå overfor en sosial krise med lavere levestandard og høy arbeidsledighet etter at koronastøtten til permitterte arbeidstakere forsvant.
Regjeringen til statsminister Boris Johnson har brukt nesten 70 milliarder pund – 817 milliarder kroner – på programmet. Det har sørget for at millioner av briter beholdt lønnen sin tross nedstenginger og permisjoner mens koronaviruset herjet.
Men i forrige uke var det slutt. Nå spår ekspertene økt arbeidsledighet og lavere levestandard. Bekymringen er spesielt stor for dem som har vært permittert fra jobber i byggebransjen og industrien, samt eldre arbeidstakere og personer som bor i London.
Fra sjef til koronatester
Blant dem som frykter framtiden, er Diana Gaglio fra Bedfordhsire nord for London. 53-åringen ble permittert fra jobben som underholdningssjef i et reiselivsselskap da koronapandemien rammet. Etter at hun ble oppsagt like før jul i fjor, skaffet hun seg en midlertidig jobb på et koronatestsenter, men nå går engasjementet mot slutten.
Dermed må hun ut og søke arbeid samtidig som hundretusener av andre mister koronastøtten, og det i et marked der mange vil konkurrere om de samme jobbene.
– Markedet kommer til å bli oversvømt, sier Gaglio.
Ikke bare har regjeringens støtte til permitterte tatt slutt. Denne uken avvikles også en midlertidig økning i sosialhjelpen, noe som betyr 1.100 pund – nær 13.000 kroner – mindre utbetalt per år. Under pandemien har dessuten leietakere vært beskyttet mot utkastelse, men også denne ordningen er i ferd med å bli faset ut.
Debatt: «Storbritannia som Europas Qatar?», spør Fredrik Mellem
Dyrere strøm
På toppen av alt dette kommer en 12 prosents økning i strømregningene for 15 millioner husholdninger, bare uker etter at inflasjonen nådde sitt høyeste nivå på over ni år i september.
Den britiske bensinkrisen har allerede fått stor oppmerksomhet, en krise som skyldes stor mangel på lastebilsjåfører. Men allerede nå er britene redde for hva som vil skje til jul. Frykten er stor for at det både vil mangle leker og kalkuner i butikkene.
– Landet og arbeidsmarkedet ligger an til en virkelig turbulent høst, sier Charlie McCurdy, økonom ved tenketanken Resolution Foundation.
– Vi kan vente et press på levestandarden for familier over hele landet, sier han.
På avisenes forsider advares det nå mot en usedvanlig hard vinter. «Boris' kamp for å redde julen», lyder en av titlene, noe som igjen skaper bekymring for Johnsons evne til å lede landet.
Innsikt: Derfor mangler Storbritannia 100.000 lastebilsjåfører
– Hvilken oppjustering?
Keir Starmer, leder for opposisjonspartiet Labour, gjorde narr av Johnsons løfte om å «oppjustere» inntekter og økonomiske muligheter da han i forrige uke talte på Labours landsmøte.
– Oppjustere? sa Starmer. – Dere greier ikke engang å fylle opp.
Regjeringen har fram til nå brukt 400 milliarder pund for å holde økonomien gående under pandemien, og fortsatt opprettholdes visse tiltak, som arbeidstrening, billige lån til bedrifter og bostøtte.
Men den konservative regjeringen har ikke villet endre kurs når det gjelder permisjonsstøtten. Den mener økonomien er i ferd med å ta seg opp etter pandemien, og at krisestøtten er nødt til å opphøre. For samtidig som mange er ventet å miste jobbene sine, står over 1 million jobber ledige.
Denne skaper debatt: Østeuropeere driver i Norge gjennom falske adresser. Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte
Økt kamp om jobbene
Framtiden ser kanskje ser lys ut for lastebilsjåfører og ansatte i servicebransjen, men for andre yrkesgrupper er situasjonen langt mørkere. Over to av tre jobbsøkere vil oppleve økt konkurranse, ifølge Institute for Fiscal Studies i London (IFS).
Situasjonen ser spesielt dårlig ut for eldre arbeidstakere. Ifølge statistikk som ble offentliggjort av IFS i forrige uke, har bare 35 prosent av arbeidstakere over 50 år funnet ny jobb seks måneder etter at de ble permittert. Til sammenligning har 64 prosent blant de yngre arbeidstakerne funnet ny jobb.
Diana Gaglio frykter at arbeidsgiverne vil se seg blinde på alderen hennes, og ikke legge merke til at hun fortsatt er en livlig, nysgjerrig og selvsikker kvinne på 53 år som fortsatt har mye å gi.
Før koronakrisen var hun en respektert sjef som tilbrakte store deler av året i utlandet. Nå er hun tilbake i England der hun leier et rom i noen andres hus for å holde utgiftene nede, mens hun forsøker å få karrieren tilbake på sporet.
Fått med deg denne? Frihandelsavtalen med Storbritannia er undertegnet. Se hva det betyr for Norge
Håper på flere kunder
– Andre mennesker ser ansiktet ditt og huden sin, og den er eldre, de ser deg på en bestemt måte. Kanskje de må bli bedre kjent med meg, sier Gaglio.
Men bedriftene er også i en skvis. Blant dem er Tool Shop, en isenkramkjede som tidligere hadde tolv butikker og 50 ansatte. I 2019 måtte selskapet stenge tre av butikkene som følge av blant annet mer nettsalg. Med pandemien økte presset, og nå er det kun tre butikker og elleve ansatte igjen.
En av dem er Martin Matio (69). Han er imidlertid optimistisk. Kundene er på vei tilbake, de vil igjen sette pris på personlig service, og verdien i å få en gratis spøk med på kjøpet.
– Jeg tror fysisk kontakt er det viktigste. Kunder ønsker å vite hva de kjøper, sier han og sammenligner et godt kjøp med jakten på kjærligheten.
– Hvis jeg skal gifte meg, ønsker jeg å se jenta, fastslår han.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen