JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samarbeidet mellom Ap og LO:

Hadia Tajik slår tilbake mot Henrik Asheim (H): – Det bør ikke være kontroversielt å lytte til partene i arbeidslivet

Høyres Henrik Asheim frykter at LO skal få for stor makt når regjeringen Støre skal regjere. Her svarer Hadia Tajik.
Samarbeidet mellom LO og Ap er kontroversielt, mener Henrik Asheim (H). Nyslått arbeidsminister Hadia Tajik slår hardt tilbake.

Samarbeidet mellom LO og Ap er kontroversielt, mener Henrik Asheim (H). Nyslått arbeidsminister Hadia Tajik slår hardt tilbake.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

– Det bør ikke være kontroversielt at vi har kontakt med en arbeidstakerorganisasjon som organiserer nesten en million nordmenn. Det forteller mye om Høyres politiske ståsted når de mener at det er kontroversielt, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik til FriFagbevegelse.

Mye lest: Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

– LO+ Ap er sant

Høyres arbeidspolitiske talsperson og tidligere statsråd for høyere utdanning, Henrik Asheim, uttalte nylig til FriFagbevegelse at han allerede begynner å se konturene av et trepartssamarbeid som i større grad blir et samarbeid mellom LO og Arbeiderpartiet, og at det blir slik det var forrige gang landet hadde en Ap-ledet regjering.

– For oss vil Unio, YS og Akademikerne og arbeidsgiversiden være veldig viktige lytteposter, sier Henrik Asheim.

Uttalelsen får Hadia Tajik til å lure på om han i det hele tatt hører hva han selv sier.

– Gjennom åtte år har Høyre bidratt til å svekke arbeidstakernes posisjon, mens denne regjeringens prosjekt vil være å sørge for at arbeidsfolk får mer makt over sin egen hverdag og sin egen arbeidssituasjon. Der opplever jeg at vi har et sammenfallende syn med blant annet LO, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.

– Vi kommer til å fjerne den generelle adgangen til midlertidig ansettelser, gjeninnføre kollektiv søksmålsrett, stramme inn på bruken av innleid arbeidskraft, og sørge for å få ILOs kjernekonvensjon inn i menneskerettsloven. Bare for å nevne noe, sier arbeids- og inkluderingsministeren.

Se oversikten: Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet

Bør ikke frykte

– Asheim frykter at Unio, YS og Akademikerne vil få mindre å si når dere forholder dere så tett til LO?

– YS, Unio og Akademikerne også en del av partene. Igjen synes jeg han burde se seg selv i speilet og ta ansvar for politikken Høyre-regjeringen har ført i åtte år og som på ingen måte har styrket fagorganisasjonenes eller arbeidstakerorganisasjonenes posisjon, mener Ap-nestleder Hadia Tajik.

Hun mener Asheim heller ikke bør være bekymret for NHO sin del.

– De er også en del av partene i arbeidslivet, på arbeidsgiversiden. De skal også oppleve at jeg er veldig lett tilgjengelig. Jeg har laget telefonnummeret til NHOs administrerende direktør, og senest i går (mandag) møtte jeg NHO-direktør Nina Melsom. Det skal være lett for NHO å kontakte den politiske ledelsen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, sier Hadia Tajik.

– Mens Asheim var en del av en regjering som skrev i sin plattform at de anerkjenner det uorganiserte arbeidslivet, er jeg en del av en regjering med en plattform hvor det står at partene i arbeidslivet skal være med i alle utvalg som er relevante for partene, påpeker Hadia Tajik.

Regjeringen Solberg har fått sterk kritikk fra LO-hold for å sette ned ekspertutvalg uten partene i arbeidslivet. Mens partene i arbeidslivet kun er innkalt til såkalte referansegrupper. Det har regjeringen Støre bestemt seg for å endre på.

– Asheim sier han skal lytte til alle som er en del av arbeidslivet. Vi har sett i åtte år hva det har betydd i praksis. I utvalg som har vært viktige for arbeidslivet, har ikke partene fått noen hånd på rattet, mener Hadia Tajik.

Annonse
Annonse